Oorzaken dunner wordend haar

Oorzaken dunner wordend haar

Dunner wordend haar komt vaker voor dan je denkt. Er zijn verschillende oorzaken voor dunner wordend haar. Wat zijn de oorzaken en zijn er ook oplossingen?

Haargroei

Normaliter doorloopt de haargroei vier fases. Het start met de anagene- of de eerste en actieve groeifase, daarna beland je haar in een korte overgangsfase die we de catagene fase noemen. Dit is een fase die het einde van de actieve haargroei inluidt. Fase drie is de telogene fase en staat ook wel bekend als de rustfase om vervolgens over te gaan naar de exogene fase, waarin de haren uit hun follikels worden losgelaten en uitvallen.

Oorzaken dunner wordend haar

Iedereen verliest dagelijks tussen de 100 en 120 haren. Dat lijkt misschien veel, maar dat is heel normaal en in de meeste gevallen merken we daar ook niets van. Echter, wanneer je meer dan 120 haren per dag kwijtraakt, dan spreken we van haaruitval. Het gevolg hiervan is een dunner wordende haardos. Mogelijke oorzaken hiervan zijn:

Hormonale veranderingen

Na een zwangerschap, in de menopauze of na het stoppen met de pil ontstaan er hormonale veranderingen. Met schat dan ongeveer 40% van de vrouwen na de overgang last heeft van haaruitval en daardoor dunner wordend haar. Het hormoon oestrogeen regelt verschillende processen in het vrouwenlichaam, waaronder ook een gezonde haargroei. Tijdens de overgang neemt die oestrogeenspiegel af met zo’n 80% en hierdoor verandert de verhouding tussen de hoeveelheid vrouwelijke- en mannelijke hormonen en dat kun je merken aan je haar. Haarcellen delen zich er minder makkelijk door, waardoor er minder en minder sterk haar aangemaakt wordt.

Wellicht dat een hormoonpreparaat ervoor kan zorgen dat de achteruitgang geremd wordt. Het zal er niet voor zorgen dat je volledige haardos weer terugkomt. Wanneer dit iets voor jou zou kunnen zijn, bespreek dit dan eens met je huisarts.

Stress

Langdurige emotionele stress, als gevolg van grote negatieve levensgebeurtenissen zoals een verlies van een dierbare, ontslag, geldzorgen of een echtscheiding, kan leiden tot toenemende haaruitval. Het lijkt er namelijk op dat stress kan zorgen voor een vroegtijdige beëindiging van de eerste fase, de groeifase en zo de normale cyclus van de haarzakjes verstoort. Dit kan dan leiden tot haarverlies. Dit hoeft niet direct, maar het effect kan ook met een vertraging optreden tot wel een half jaar na de oorzaak. In dit geval is de extra haaruitval en daarmee dunner wordend van tijdelijke aard. Zodra iemand de stress als minder ervaart, kan er herstel optreden.

Seizoen

Het blijkt dat we allemaal de meeste haren verliezen in de lente en de herfst. Gekscherend wordt dit ook wel vergeleken met de rui. Tijdens de zomermaanden en in de wintermaanden valt er dan weer veel minder haar uit, wellicht om onze hoofdhuid te beschermen tegen respectievelijk de zon en kou. Ook zouden hormonen een rol spelen. Zo is het testosteronniveau in de herfst op een hoger niveau dan in andere maanden, wat het haarverlies in die maanden zou kunnen verklaren.

Ziektes

Er zijn verschillende ziektes die voor meer haarverlies kunnen zorgen:

Koorts en stress

Zo kan iedere ziekte die gepaard gaat met koorts, vermoeidheid en stress haarverlies uitlokken. Dit type haarverlies kennen we onder de naam telogeen effluvium. Hierbij komen er te veel haren versneld in de telogene fase (de rustfase) terecht om over te gaan naar de uitvalfase. Vaak ontstaat dit plotseling en is de haaruitval verspreid over het hoofd. Dit type haarverlies is ook wel bekend als diffuus haarverlies. In veel gevallen is dit type tijdelijk van aard en zodra de ziekte behandeld wordt, dan wordt de natuurlijke haarcyclus weer opgepakt.

IJzertekort

Een ernstig ijzertekort kan ook leiden tot diffuus haarverlies. De oorzaak van dit ijzertekort moet opgespoord en behandeld worden. Ziektebeelden die geassocieerd met een ijzertekort zijn onder andere: bloedarmoede of een chronische ontstekingsgevoelige ziekte. Heb je het vermoeden dat je last hebt van een ijzertekort, bespreek dit dan met je huisarts. Overleg met hem/haar of er een behandeling, supplement of medicijn is dat zou kunnen helpen.

Alopecia

Dit is een haaraandoening waarbij, in een paar dagen tot weken, ineens haren uitvallen. Dat kan op één plek zijn of op meerdere plekken. De haaruitval is dusdanig dat er kale plekken ontstaan. De plekken zijn dan rond of ovaal en zitten in de meeste gevallen op je hoofdhuid. Echter, het kan ook optreden in je wenkbrauwen, wimpers, baard of schaamstreek. Men denkt dat alopecia een auto-immuunziekte is, dus dat het eigen afweersysteem het eigen lichaam aanvalt omdat het denkt dat het lichaamsvreemd is. Het denkt dat die haren er niet horen en laat ze dan uitvallen.

Schildklierproblemen

Onze schildklier is betrokken bij enorm veel processen in ons lichaam. Een verstoring van de werking van die schildklier kan dan ook haaruitval veroorzaken. Wanneer je last hebt van een trage schildklier, dan worden er te weinig hormonen afgescheiden wat een verminderde haardichtheid kan veroorzaken. Een te snel werkende schildklier daarentegen kan ook haaruitval veroorzaken door een te veel aan hormonen.

Medicijnen

Verschillende medicijnen kunnen haarverlies of dunner wordend haar veroorzaken. Ook dan is er vaak sprake van diffuus haarverlies. Medicatie die dit als bijwerking kan hebben zijn: antibiotica, bloedverdunners, antidepressiva, chemotherapie, bètablokkers tegen een hoge bloeddruk en pijnstillers zoals ibuprofen en diclofenac.

Middelen tegen dunner wordend haar

Er zijn zeer veel middelen op de markt die erg veel beloven, echter het gros daarvan maakt zijn beloftes niet waar. Informeer bij je huisarts wat voor jou zou kunnen werken. Daarnaast is een gezonde levensstijl ook goed voor je haar. Dat kan helpen om van binnenuit te zorgen voor sterk en gezond haar. Onder een gezonde levensstijl verstaan we: voldoende bewegen, gezond eten en drinken, niet roken en voldoende ontspanning.

 

Bronnen: Thuisarts, WebMd en Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

 

 

 

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief