Bestaat er een quick fix voor acne?

Bestaat er een quick fix voor acne?

Als je zelf huidproblemen, zoals acne hebt, of zoekt naar advies voor je zoon, dochter of kleinkind, dan is dit artikel voor jou. Het bereiken van een gezonde huid is namelijk een marathon, geen sprint. Het vereist aandacht voor voeding, leefstijl en gebruik van de juiste huidproducten.

Helaas, er is geen quick fix voor je huid, zeker niet als het over acne gaat. In dit artikel lees je een aantal punten waar je wellicht nog nooit aan gedacht hebt wanneer het over de huid gaat maar wel grote invloed heeft.

Invloeden op je huidconditie

Leefstijl

Ons lichaam is het enige waar we ons hele leven in wonen, dus we moeten er goed voor zorgen. Een gezonde levensstijl leidt in 90% van de gevallen tot een gezondere huid.

Stress veroorzaakt het aanmaken van cortisol, wat de productie van talg stimuleert, wat acne kan veroorzaken. Stress wordt veroorzaakt door veranderingen in je leven (bijvoorbeeld verhuizen, scheiden of overlijden van iemand die dierbaar is). Maar ook frustraties, slecht slapen, piekeren, ruzies en bijvoorbeeld jezelf boos maken omdat er iemand in het verkeer niet doet wat jij wilt. Dit is allemaal stress voor je lichaam en alle vormen van stress geven dezelfde reactie in jouw systeem.

Regelmatig bewegen (wandelen is al voldoende) en goed slapen reduceert stress en is goed voor je lichaam.

Onder leefstijl valt ook dat je zuinig moet zijn op je lichaam. Dingen zoals genoeg water drinken, niet roken, goede voeding tot je nemen zijn erg belangrijk. Dit zit hem ook in de ‘kleinere dingen’ zoals: je make-up kwasten schoonmaken, make-up verwijderen voor het slapengaan en niet krabben aan je huid wanneer je bijvoorbeeld een bultje of puistje hebt. En wanneer je scooter/motor rijdt of vaste keeper bent in je hockeyteam is het verstandig om je helm regelmatig te reinigen.

Voeding

Ons lichaam is als een prachtige machine en we moeten het hoogwaardige brandstof geven om het goed te laten werken. Wanneer je de verkeerde brandstof in je auto gooit geeft dit ook problemen, maar bij ons lichaam staan we hier niet altijd bij stil. Het creëren van een optimale huidgezondheid kan betekenen dat je bepaalde voedingsmiddelen moet vermijden. Als je eenmaal je ideale huid hebt bereikt, dan kun je de 80/20 regel hanteren. Een paar voorbeelden die zeker voor acne gelden zijn: vermijd zuivel, varkensvlees, gluten, vitamine B12, suiker en junkfood, eiwit shakes, chocolade, cafeïne. Wat ook belangrijk is, is dat je het aantal eetmomenten vermindert zodat de insuline pieken per dag minimaal zijn, dit heeft zeker een groot effect op je huid.

Huidroutine

Wees voorzichtig met het experimenteren met verschillende producten; dit kan soms je huidproblemen verergeren. Veel mensen gebruiken onbewust producten die de huid uitdrogen en de huidbarrière beschadigen, waardoor je huid gevoeliger wordt voor bacteriën en acne kan verergeren.

Producten die je bij de drogist koopt, zijn vaak verzorgend en laten een laagje achter op je huid wat aangenaam aanvoelt. Echter, deze producten werken niet in je huid, enkel aan de oppervlakte.

Het is ook belangrijk om producten met paraffines en sulfaten te vermijden. Paraffines kunnen de poriën verstoppen en leiden tot acne, terwijl sulfaten de huid kunnen uitdrogen en irriteren, wat kan resulteren in een verhoogde talgproductie en dus meer acne.

In plaats daarvan zou je moeten kiezen voor producten met de juiste hoeveelheid werkzame stoffen die daadwerkelijk een positief effect hebben op jouw huid.

Het is cliché maar wel waar, iedere huid is anders en dient anders behandeld te worden. Wanneer je wilt weten wat het beste voor jouw huid is qua voeding en producten, plan dan een online intake via www.acneadvies.nl. Wij staan klaar om je te helpen bij het vinden van de juiste producten en routines die je helpen met het bestrijden van acne.

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief