moet je naar de huisarts??

 • #1

  ik heb een vraagje ik ben nu 5 wken zwanger en ik vraag me af of je wel naar de dokter moet of kan ik gelijk naar de vk?? ik heb 5 positieve zwangerschapstesten gehad. al vast bedankt

  Reageer
  #2

  Nee, je hoeft niet naar de dokter.
  Je kunt wel de verloskundige bellen, dan maakt ze een afspraak bij ongeveer 10 weken zwangerschap.

  Reageer
  #3

  5 testen? had je geld teveel : - ) ja, gewoon de verloskundige bellen en een afspraak maken. Misschien wil ze jou met 8 weken al zien. Brenda.

  Reageer
  #4

  Hallo,

  Ik heb een soort studie van de basis-zorgverzekeringsvoorwaarden gemaakt en daarbij ontdekt dat de verzekeraars zeer verschillende beschrijvingen geven bij "verloskundige zorg".

  Sommige verzekeraars staan toe dat je "verloskundige zorg, zoals verloskundigen die plegen te geven", direct betrekt van een specialist. Anderen schrijven expliciet de verloskundige of de huisarts voor. En sommige bepalen dat een huisarts hiervoor ene specifieke opleiding gevolgd moet hebben. Sommige verzekeraars eisen een verwijzing naar een specialist.

  Ook is het recht op prenatale diagnostiek en counseling heel verschillend omschreven.

  Tot zover de regels en de polisvoorwaarden. Nu mijn antwoord op je vraag.

  Je "hoeft" je niet te melden. De meest gebruikelijke praktijk is het maken van een afspraak met de verloskundige. Echter die zal meestal de eerste afspraak pas in week 10 ??? (wie weet dit exact?) maken. Persoonlijk vind ik dit veel te laat, maar dit is de praktijk in Nederland, en de verloskundigen krijgen ook niets vergoed voor eerdere controles. Waarom is dit te laat? Omdat je baby een belangrijke ontwikkeling doormaakt in deze weken en het dus heel belangrijk is dat je leeft zoals aangeraden wordt voor zwangeren: 0a. geen rauw vlees, niet in de kattenbak, geen rauwmelkse kazen, gezond eten, geen alcohol, niet roken, niet in contact komen met mensen die besmet zijn met rode hond etc. Dus als je dit niet zelf weet, zou ik zeker een gesprek met de huisarts aanraden, in deze periode voor de eerste afspraak met de verloskundige. Ook kan de huisarts je eventueel informatie geven over de keuze: verloskundige of specialist/gynaecoloog (of huisarts?). Lees zelf ook de noodzakelijke informatie. Kijk op http://www.nvog.nl.

  Reageer
  #5

  allemaal bedankt voor je reactie, ik wil liever niet naar de huisarts omdat die me de vorige keer dat ik zwanger was naar huis stuurde met maagzuurremmers, hij geloofde het gewoon niet dat ik zwanger kon zijn. helaas is deze zwangerschap na 8 wk fout gegaan.

  maar ik had niet te veel geld hoor, ik had al voor dat ik moest testen een groot pakket met casette testen gekocht, ik dacht ik ben nog wel ff bezig voor dat het raak is. mar goed we hebben geluk ๐Ÿ˜€

  Reageer
  #6

  Een huisarts die niet gelooft dat je zwanger bent. Daar moet dan een reden voor zijn. Heel vreemd. En zelf heb je het recept met maagzuurremmers dus geaccepteerd? Ik vind het een vreemd verhaal. Hoop dat deze zwangerschap mooi eindigt met een prachtige gezonde baby!!!Gefeliciteerd!!! Bel gerust de vk voor een eerste afspraak. Die was bij mij met 12 weken. Was er tenminste iets te zien op de echo.

  Reageer
  #7

  ja op dat moment was ik nog aan de pil en de HA beweerde bij hoog en laag dat je dan niet zwanger kun worden, echt wel. jah ik had gewoon last van maagzuur en de andere kwaaltjes kon hij niet thuis brengen dus die beelde ik me in... vreemde man is het...
  bedankt voor je reactie wil

  Reageer
  #8

  Probeer je eens aan te melden bij een gynaecoloog (als je wil). Zou dat lukken?

  Gewoon opbellen en zeggen dat je bij dokter #### een afspraak wil maken omdat je zwanger bent. Mocht het zieknhuis vragen of je verwezen bent, dan zeg je dat je niet verwezen bent, maar zelf kiest voor begeleiding door een gynaecoloog ("omdat het de vorige keer fout is gegaan"?)

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Ik ben zowel bij de verloskundige geweest als bij de gyn.
  Geef mij de verloskundige maar hoor, veel relaxter allemaal.
  Bovendien is de gyn er alleen maar voor als er een medische noodzaak voor is, met een zekere ziekenhuisbevalling.
  Nog een afweging is dat op deze manier (proberen bij de gyn te komen met ziekenhuisbevalling) onnodig veel kosten vergt die wij met z'n allen op moeten hoesten.
  En dat allemaal omdat je geen vertrouwen in de huisarts hebt?
  Vertrouw maar op de verloskundige, als het nodig is stuurt ze je echt wel door naar de gyn!!

  Reageer
  #10

  okeej dank je wel, ik ga ook de vk bellen, maar vanaf welke week kun je bellen wat is normaal??? ben nu 8,5 wken zwanger

  Reageer
  #11

  toen ik wist dat ik zwanger was heb ik gelijk gebeld.Met 7 weken en 3 dagen heb ik al een echo gehad,(ivm een miskraam voor deze zwangerschap)dus je kunt zeker al bellen.

  Gefeliciteerd trouwens!!

  Reageer
Reageer op: moet je naar de huisarts??


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MBVoeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief