niet ingedaalde zaadbal

 • #1

  Ik heb gegevens opgevraagd bij de CB en Verloskundige en daarin blijkt dat de teelballen beiden na de geboorte waren ingedaald. Ik heb kort na een paar dagen opgemerkt dat zijn linkerteelbal niet in zit, maar iets dat voelt als bindweefsel of vet.
  Morgen moet hij foto;s (ECHO) maken, maar de uitslag is over 1,5 week. ik ben nogsteeds heel bezorgd, want ja de vraag wordt straks wel/ niet laten opereren???

  Gegroet

  Reactie
  #2

  Wanneer een testis niet in het scrotum ligt kan
  er sprake zijn van een 'retractiele testis' of van een werkelijk 'niet-scrotale testis'.

  Een retractiele testis is een normaal ontwikkelde testis die door reflexmatig samentrekken van de cremasterspier uit het scrotum tot in de liesregio kan worden getild. Kenmerkend voor de retractiele testis is dat deze in een stabiele ligging in het scrotum kan worden gebracht, daar na loslating ook blijft liggen en alleen bij contractie van de cremasterspier, bijvoorbeeld door aanraking van de scrotumhuid, uit het scrotum wordt getild. De retractiele testis wordt vooral gezien bij jongens in leeftijd van 5 à 6 jaar. Retractiele testes zijn fysiologisch en behandeling is dan ook nièt geïndiceerd. Op latere leeftijd zijn geen vruchtbaarheidsproblemen te verwachten.

  Wanneer een testis niet in het scrotum is gelegen kan er echter ook sprake zijn van een niet-scrotale testis. Hierbij kan de betreffende testis bij lichamelijk onderzoek òf helemaal niet in het scrotum worden gebracht, òf alleen door manuele pressie tot hoog in het scrotum, maar veert na loslating direct terug naar de liesregio.

  Tegenwoordig onderscheidt men twee vormen van niet-scrotale testis: de 'aangeboren' en de 'verworven' vorm. Wanneer een testis aanvankelijk wél scrotaal heeft gelegen, maar bij later onderzoek niet meer scrotaal is te brengen, is er sprake van een 'verworven niet-scrotale testis'.

  Deze aandoening die vooral bij wat oudere prepuberale jongens wordt gezien (d.w.z. in de leeftijd van 7 tot 12 jaar) is de laatste jaren pas goed bekend geworden. Het is echter nog niet duidelijk hoe vaak deze vorm voorkomt en wat de oorzaak is van het weer buiten het scrotum komen te liggen van de testis. Wellicht speelt de differentiële groei van het lichaam t.o.v. het ophangapparaat van de testis een rol van betekenis. Ook kan na een vroegere operatie in het liesgebied (b.v. in verband met een liesbreuk) door littekenweefsel tractie ontstaan aan het ophangapparaat. Men spreekt in dit geval van een 'secundair verworven niet-scrotale testis' (zgn. 'trapped testis').

  Bij de behandeling van een niet in het scrotum gelegen testis moet onderscheid gemaakt worden tussen de retractiele testis en de niet-scrotale testis.

  De retractiele testis is een onschuldig fenomeen en behoeft géén behandeling. Er bestaat geen risico op verminderde fertiliteit.

  In tegenstelling tot de aangeboren vorm bestaat er over (eventuele) behandeling van de verworven vorm géén consensus. Het ziet ernaar uit dat bij verworven vormen op latere leeftijd geen vruchtbaarheidsproblemen te verwachten zijn. Zekerheid hierover bestaat er echter niet. Op dit moment worden drie vormen van behandeling toegepast.

  Operatieve behandeling door het verrichten van een orchidopexie; operatieve behandeling van verworven niet-scrotale testes wordt in ons land veel toegepast. Toch zijn er geen studies gedaan die aantonen dat deze ingreep ook daadwerkelijk zinvol en nodig is bij prepuberale jongens. Zo is nooit aangetoond dat dit leidt tot een verbeterde fertiliteit op latere leeftijd. Waarschijnlijk vinden veel van deze ingrepen plaats in de veronderstelling met een aangeboren situatie te doen te hebben.

  Hormonale behandeling: Toepassing van humaan chorion-gonadotrofine (HCG) of LH-Releasing Hormone (LHRH). Bij hormonale behandeling wordt gebruik gemaakt van HCG of LHRH. Door een tijdelijke verhoging van het serumtestosteron kan doorgaans enige afdaling naar het scrotum worden verkregen.

  Afwachten tot in de puberteit. Alhoewel het aanvankelijk nog niet goed bekend was blijkt in de puberteit eveneens (verdere) afdaling te kunnen plaatsvinden van een niet-scrotale testis. Dit lijkt vooral te gelden voor verworven vormen. In enkele minder recente studies is dit fenomeen van afdaling in de puberteit ook bij grotere groepen jongens beschreven.

  Lees de volledige informatie over 'Niet ingedaalde testes bij jongens' van Dr. W.W.M. Hack, kinderarts op:

  http://www.nvma.nl/nl/publicaties/ntma105/artikel2/deniet.pdf

  Reactie
  #3

  De tweede vraag is niet te beantwoorden zonder de uitslag van de echo. Bereid alsvast je vragen voor want de echo kan je informatie geven over het beeld dat er gevonden wordt.
  De interpretatie van de echo en het beleid worden uiteindelijk door de specialist bepaald.
  Misschien kun je al eerder op basis van het klinisch beeld en het aanvullende echo-onderzoek meer informatie vinden over het te bepalen beleid.
  Let wel, het is altijd de specialist die bepaald, natuurlijk in samenspraak met de ouders.

  Reactie
  #4

  Ik heb het ook gehad. Ben een aantal jaren geleden nooit gedwongen naar de avond dokter gegaan voor iets heel anders. Daarbij constateerde hij van mijn rechterbal. Ik ben daarvoor meteen door gestuurd naar het ziekenhuis. En er kwam als conslusie uit dat 1 van mijn ballen dus niet(nooit) ingedaald was en dat deze betreffende bal al afgesorven was. Voor alle zekerheid hebben ze heb toen operatief verwijderd.
  Ik heb er verder nooit last van gehad, zowel er voor als er na.. En ze verzekerde me ook dat ik nog steeds voor kinderen kan zorgen;)

  hoop je een beetje geholpen te hebben.
  Mocht je vragen hebben zoek dan even contact met me...

  Reactie
  #5

  hey kenbox.

  Hoe oud ben je en hoe oud was je toen de dokter dat ontdekt had? Ben je er zelf nooit achter gekomen? Ik ga 9 april naar het ziekenhuis dan hoor ik meer.. Ik hoop dat ze hem gauw opereren, want anders is het te laat. Hij is nu bijna 8,5 maanden oud.

  Reactie
  #6

  Indalen balletjes
  http://www.dokter.nl/forum/Kinderen/159165-indalen-balletjes.html

  Retractiele testis
  http://www.dokter.nl/forum/Penis-testikels/140474-Retractiele-testis.html

  Balletjes niet ingedaald?
  http://www.dokter.nl/forum/Penis-testikels/139198-balletjes-niet-ingedaald-8-jaar.html

  Reactie
  #7

  Hallo, ik ben een jongen van 16

  Mijn zaadbal is nog niet ingedaald maar lijkt nu toch vanzelf te komen.

  Ben er nog best onzeker over maar denken dat het wel goed komt

   

  Reactie
  #8

  Je zou naar de huisarts kunnen gaan. Die zou de bal naar beneden kunnen halen. Dan is het sneller opgelost

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
Reageer op: niet ingedaalde zaadbal
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief