verschil in grootte testis

 • #1

  Hallo,
  Ik heb een zoon van 7 maanden. Zijn rechter teelbal is normaal en goed ingedaald. Maar zijn linkerteelbal is heel erg klein. En is moeilijk te vinden. Als ik hem in een warm bad doe, dan zie ik het wel. Ben heel erg bezorgd. Kan iemand mij wat vertellen hierover?
  Groeten Perla

  Reactie
  #2

  Cryptorchisme is een aandoening/toestand waarbij een of beide testikels wel aanwezig zijn, maar niet op de juiste plaats, namelijk in het scrotum.

  Bij mensen wordt aangeraden een niet-ingedaalde testikel voor het tweede levensjaar te laten opereren om een goede kans op een latere normale functie te behouden. Een 'ontbrekende' testis kan inderdaad echt ontbreken, of kan zich ergens langs het hele indaaltraject bevinden. Meestal echter vindt men een dergelijke testis in het lieskanaal of net daarboven. In Nederland wordt bij jongetjes systematisch gecontroleerd door een aantal mensen in de gezondheidszorg (vroedvrouw, huisarts, consultatiebureau, schoolarts) of de testes in verschillende leeftijdsfasen aanwezig zijn. Slechts weinig ontbrekende testikels glippen door dit vangnet.

  Reactie
  #3

  De testikels (zaadballen) ontwikkelen zich bij jongetjes tijdens de zwangerschap in de buikholte. Ongeveer een maand vóór de geboorte zijn de testikels via de lies in de balzak (scrotum) ingedaald. Normaal gesproken heeft een jongetje bij de geboorte twee zaadballen in zijn balzak. Soms blijft indaling achterwege. Eén of beide zaadballen blijven dan in de buikholte of lies zitten. Op latere leeftijd kunnen hierdoor problemen met de vruchtbaarheid ontstaan. Een niet ingedaalde testikel heeft geen invloed op de potentie. Zijn de zaadballen rond het tweede levensjaar nog niet ingedaald, dan is medisch ingrijpen wenselijk.

  Soms lijkt het of een zaadbal niet is ingedaald, maar kan hij gemakkelijk in de balzak worden geduwd. Dit wordt een pendelbal genoemd, d.w.z. dat hij gemakkelijk heen en weer bewogen kan worden en meer dan eens stabiel in het zakje blijft liggen. Zo'n pendelbal komt rond de puberteit meestal vanzelf op zijn plaats. In enkele gevallen wordt met een hormoonkuur geprobeerd de bal te laten indalen. De hormonen worden via een neusspray toegediend.Is er geen sprake van een pendelbal en is de testikel voor het tweede jaar niet ingedaald, dan zal in de meeste gevallen een operatie plaatsvinden.

  Reactie
  #4

  Mijn vriend heeft een afwijkende bal: de ene is gewoon (echt rond, een bal), de andere lijkt bijna geen bal maar alsof het geen dat daar zit “los” zit. Tja het is een beetje lastig te omschrijven, maar ik vroeg me af of iemand dit herkent of naar aanleiding hiervan kan zeggen of er kans is op minder vruchtbaarheid of een ziekte. Mijn vriend zegt het al jaren te hebben en wil er mede daarom niet mee naar de dokter, maar ik wil voor de zekerheid toch even controleren of het niet iets vervelends kan zijn…

  Reactie
  #5

  Hallo,

  Ik weet nou meer over mijjn zoon. Wij zijn naar het ziekenhuis geweest en hebben echo laten maken. Daaruit blijkt dat zijn linkerbal wel aanwezig is, maar die bevindt zich in zijn lieskanaal. Door een operatie kan die terug in de balzak gezet worden. Wij hebben 9 april eenafspraak met een uroloog in een kinderziekenhuis en dan weet ik meer. Waarschijnlijk dan wanneer hij geopereerd wordt.

  Mabe laat jouw vriend zijn ballen laten controleren misschien heeft ie ook een niet ingedaalde teelbal, die kunnen ze corrigeren.
  gr perla

  Reactie
Reageer op: verschil in grootte testis
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief