uitdroging

  • #1

    weet iemand hoeveel dagen een mens zonder water kan?
    en wat uitdroging precies is?

    vriendelijke groet karin.

    Reageer
    #2

    De definitie van uitdroging is buitengewoon verlies aan lichaamsvocht dat gepaard gaat met een daling van het dirculerend bloedplasmavolume, een daling van de bloeddruk en een stijging van de harstslag. Dit resulteert in de stijging van de lichaamstemperatuur en leidt tot disfunctioneren van het lichaam. Als de bloeddruk onder een bepaald niveau komt, kunt u zelfs in een shock raken.

    Uitdroging wordt in het ziekenhuis door de verpleegkundigen onderzocht door te knijpen in een flinke huidplooi. Bij uitdroging veert de huid dan niet meer goed terug en blijft als het ware in de vorm staan waarin die geknepen is.

    Hoelang je zonder vocht opname kunt blijven leven is afhankelijk van veel verschillende voorwaarden. Een belangrijke is bijvoorbeeld de leeftijd, maar ook de luchtvochtigheid, de temperatuur (zweten) zijn bijvoorbeeld van invloed. Volwassenen kunnen maximaal een paar dagen zonder water. Een baby kan na een dag al uitgedroogd zijn als het bijvoorbeeld diarree heeft. Bejaarden lopen ook een groter risico op uitdroging en ondervoeding.

    Reageer
    #3

    Ikzelf, vrouw 21jaar drink al jaren heel weinig. Ik ben een duuratlete en zweet ook nooit. Zelfs niet bij afstanden boven de 21km met warm weer.
    Mijn urine is vaak donker en ruikt sterk. Behalve als ik iets meer drink. Ik drink gemiddeld 500ml per dag, en soms 1 a 2dagen niet. Als ik 2uur hardloop, drink ik nog steeds niet meer dan 1liter.
    Ik merk wel spierkrampen soms ook erg in buik, dreunende hoofdpijn, wat stoornissen in het hartritme, wazig zien, erge maagzuur en zuurbranden, traag denken en moeheid, maar functioneer verder prima.
    Ik vraag mij af of dit effect kan hebben op "nog" langere termijn.
    Deze bovenstaande klachten ervaar ik echter niet elke dag op de zuurbranden na, maar toch wel redelijk vaak.
    Uit bloedonderzoek bleek dat ik was uitgedroogt o.a. door nierwaardes etc. Meer drinken lukt mij nog steeds niet. In hoeverre is dit echt zo slecht? Ik lees van alles, maar bleef gewoon op de bee ongeacht dat iks soms 2 dagen niks drink, en ook geen fruit of joghurt of groentes eet waar vocht uit te halen valt.
    Kan ik ooit plots neervallen tijdens het hardlopen? Ik merk dan vaak wel klachten, maar ren er gewoon doorheen.

    Reageer
    #4

    een atlete zou toch beter moeten weten, een goede conditie is verreist voor een goede prestatie.
    een motor loopt ook niet zonder benzine.
    goed eten, drinken en zeker ook fruit eten is belangrijk.
    je kan door uitdroging flauwvallen en je kan je nieren beschadigen.
    urine hoort niet te ruiken en niet donker te zijn!
    je noemt allerlei klachten op en zegt daar achteraan " ik functioneer verder prima" maar dat doe je dus niet!
    ga eens gezond en regelmatig eten en gebruik min. 1,5 liter vocht p.d. en als je hardloopt nog zeker een liter meer.
    om het zuurbranden tegen te gaan: op je voeding/drinken letten, kijk eens waardoor je meer last krijgt......
    vaak combinatie vet en zoet of b.v. pakken sap, alcohol of roken.
    als verandering van voeding niet helpt naar de huisarts voor medicijnen, iedere dag zuurbranden kan op den duur slokdarm beschadiging geven.
    waarom lukt meer drinken niet? wat bedoel je daarmee?
    groetjes, Brenda

    Reageer
    #5

    Inderdaad verbazingwekkend hoe een serieuze duurloper zo met haar gezondheid omgaat!
    Sporten veriest bijzondere zorg voor het lichaam, die deze mevrouw zeer zeker onvoldoende in acht neemt.

    Reageer
    #6

    Ik zou deze duuratlete willen adviseren een sportarts te consulteren voor een zorgvuldig onderzoek.

    Reageer
    #7

    Ik rook en drink niet, en ik eet ook geen vette voeding.
    Wat ik bedoel met "meer drinken lukt niet", is het feit dat ik het simpelweg niet wegkrijg. Alsof dat reflex van slikken er ineens mee stopt. Het voelt ook niet fijn in mijn maag en het klotst zo. Omdat er verder niks ergs gebeurd vroeg ik mij dus af of mijn lichaam gewend is geraakt aan het gebrek aan vocht, zodat ik op minder kan teren. Echter weet ik ook wel dat dit niet "gezond" kan zijn, maar weet niet wat het op langere termijn kan doen. Vandaag niet hardgelopen. Wel flink stuk gewandeld aan zee, maar meer dan 1liter kreeg ik er niet in.
    Vandaar dat ik hier wat adviezen zocht van eventuele paramedici of andere duuratleten.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Als je nierwaarden niet goed zijn, kan het zo.van het ene op het andere moment zo zijn dat je nierefunctie uitvalt. De kans dat je de rest van je korte leven dan aan de dialyse m?oet is groot. Botontkalking ois ook een complicatie. Ook je hartritmestoornissen wijzen er op dat je natrium_kaliumhuishouding van slag is.
    Ga snel naar een internist, is mijn advies. Een tot je daar geweest bent nioet meer sporten. Speel niet langer met je leven!

    Reageer
    #10

    Hallo.
    Ik herken mezelf wel in het verhaal. Ben nu 32. Toen ik ook zo'n jaar of 21 was kreeg ik ook op de 1 of andere manier geen vocht naar binnen. Bij een half glas voor mn medicijnen, het is dat het moest, anders dronk ik niks. Want bij een half glas begon ik al te kokhalzen. En bij een heel glas moest ik zeker een half uur rustig bij de gootsteen blijven zitten... mezelf kalmeren anders kwam het er écht uit. Ik dronk jaaarenlang maar een glas per dag. Ik voelde me ook niet opperbest nee. Vreselijke duizelingen. Bij inspanning hoe gering ook, býna flauwvallen. Hevige hartkloppingen. Constant moe. Gewoon beroerd. Ik wist zélf dondersgoed waar het aan lag. Maar wist gewoon niet hoe ik het moest veranderen. Ook aangezien ik een overgeeffobie heb. Ik kan me niet herrinneren hoe het zover heeft kunnen komen toen. Ik heb heel mn leven niet écht veel gedronken. Als kind ook niet. Mn moeder moest me er vaak op attent maken dat ik iets moest drinken. Dus tja misschien zit het er gewoon ingebakken ik weet niet. Maar als ik nu naar mijn drinkgedrag kijk, gaat het stukken beter. De ene dag beter dan de andere welliswaar. Maar ik drink nu zonder te spugen een halve liter water weg. Das voor mij al heel wat. En ik drink nu een pak appelsap van 1,5 liter weg. Ik hou niet zo van water. Dus beter iets dan niets.

    Maar ik ben al meer dan zes weken ernstig ziek. Waarom schrijf ik het volgende verhaal. Het is inderdaad zeer gevaarlijk weinig te drinken.

    Het begon met een ernstig vitamine D tekort. Gevolg: geen eetlust meer. Niets tot býna niks meer drinken- Gevolg (gelukkig op tijd per toeval achtergekomen anders had ik hier serieus niet meer gezeten) Ernstig Kaliumtekort. Ik had een waarde van 2.7!! Op een site stond dat 2.8 al dodelijk kon zijn als je hartklachten hebt. En dat heb ik. In de week voor het ontdekt werd (klinkt heel raar en overdreven) voelde ik me gewoon doodgaan. Ik voelde zo het leven uit me vloeien. Ik kon niet eens meer lopen. Mensen dachten dat ik zwaar ZWAAR bezopen was. Viel de hele tijd. Hartkloppingen. Ogen nietmeer open kunnenhouden.... etc etc Mijn huisarts zei toen de uitslag vd kaliumtekort binnen was. Dat ik inderdaad aan het doodgaan was. Ik schrok me wild!! Na drie weken zware medicijnen was alles weer op peil.... Ik heb gedwongen mezelf weer aan het eten en het drinken te krijgen. Dat is een week goedgegaan. (ik hoorde ook nog vd huisarts dat ik ook nog uitgedroogd was!! Achteraf..) Toen kreeg ik 2 weken geleden een infectie aan mn voet door een krabwondje. Ik kreeg antibiotica. Hielp niet. Voel(de) me steeds zieker en zieker worden. Nieuwe antibiotica kuur met prednison. Sinds 2 dagen kan ik niks meer naar binnen krijgen zonder dat het er van boven of onder uitkomt. Gevolg: nu kan ik al 2 dagen geen antibiotica meer innemen. 4,5kg in 2 dagen afgevallen en sinds gister nog een halve. Gister voor de zoveelste keer naar huisartsenpost geweest. Ik blijk nu ook een zware urineweginfectie en vaginale infectie te hebben. 1 wandelende infectie dus. Je wordt met een antibraakmiddeltje naar huis gestuurd. Ik heb daar 2,5 uur gezeten om na vier minuten in de spreekkamer weer zo naar huis gestuurd te worden. Überhaupt begrijp ik al niet hoe ik steeds maar zieker en zieker kan worden na 1,5 week antibiotica geslikt te hebben goed gedronken op die 2 dagen na dan, en dan wéér 2 infecties op te lopen. Vandaag zat er ook bloed bij de urine en veeg ik zelfs bloed af. Ik doe écht mn best om (na 2x vandaag wéér de huisartsenpost gebeld te hebben) hun adviezen op te volgen. Ik heb een paar glazen appelsap op. Bij Gods gratie is het met moeite binnengebleven. en 1 antibiotica ook. Maar op 2 dagen na ging het best goed. Drinken ook. Maar hoever laten ze je nog doortobben??! Voordat ze actie ondernemen?! Kheb knijtergrote pupullen en n snelle hartslag. beven en trillen. Het vreselijk koud hebben. Constant!!

    Maarja om een lang verhaal kort te maken. Ik herken het probleem dus. Maar je speelt met je leven!! Je kunt ik weet niet wat krijgen wat al deze symptomen geeft. Maar jij en net zo goed ik (buiten wat er bij mij via het bloed ontdenkt is. Dankzij de beste huisarts die ik ooit gehad heb) kunnen niet weten wat het verder met de organen gedaan heeft. Niet te vergeten het belangrijkste de nieren!! Bij is het met het drinken dan wel weer goedgekomen. Maar effe een paar slechte dagen en je hebt er weer een uruneweginfectie bij. En God mag weten wat nog meer!! Écht proberen. Steeds een slokje meer. Zo heb ik het ook gedaan. wat was ik blij toen ik zonder moeite 1 glas leegkreeg. En opeens viel het me op dat ik twee glazen aan het drinken was zonder te kokhalzen!! En vanaf toen ging het steeds en steeds beter. En nu zit ik zonder moeite op 1,5 liter per dag. Er zitten alleen slechte dagen tussen als ik ziek ben. En je hoeft natuurlijk geen dokter te zijn dat je van de regen in de drup valt. En maar zieker en zieker wordt.

    Dus er is hoop!! Maar onderschat het NIET!! Ga naar je arts, bespreek het probleem. Maar laat je grondig onderzoeken!! Voor je straks aan de dialyse kan of nog erger in coma raakt en....

    Succes!!

    Groetjes!!

    Reageer
    #11

    Sjee, wat een verhaal! Succes!

    Reageer
    #12

    Tja niet niks nee!!
    Zéker een probleem dat NIET onderschat mag worden!! En wat zéker de aandacht verdiend, voor je eigen gezondheid.

    Nou ik heb uieindelijk een 1.5 liter pak appelsap met moeite naar binnengewerkt. Arts die ik vanmorgen sprak. Die zei hartstikke goed zit vitamine C in. Goed voor urineweginfectie!!

    Ik race na vijf minuten beetje eten en antibiotica wéér naar de wc. En dat ging zo de heeeele dag door!! Drr gaat qua eten amper wat in. Maar wel appelsap. Maar ik blijf maar met de rolstoel naar de wc racen!!

    Lig ik net weer te googlen. Zelfdokteren noem ik dat. Want als ze je niet serieus nemen en je niet willen helpen.... tja lang leve google!!

    Wat blijkt nou?! Blijk je van appelsap aan de race te gaan bij antibiotica!! Daarom ben ik dus de heeele dag aan de race!! Hey ff serieus ik weet niet aan welke universiteit die Jodokus geslaagd is.... Maar begrijp je wat ik bedoel?! Als jet niet vertrouwd en je wordt voor de zoveelste keer in 1 week weeggestuurd. En niet serieus genomen. gá googlen!! Telkens als ze me iets willen wijsmaken. Waarvan ik zonder hoogopgeleid te zijn. 100% Zéker weet dat het niet klopt.... hup!! Daar gaan we weer!!! Van de week ook. Dinsdag na meer dan een week kuuren en gewoon steeds zieker en meer pijn in mn poot (dystrofieeee!!!!) Hij temperatuurde me en het was 37,6. Ik zei joh hoe lang moet dit nog doorgaan?! ik trek het écht niet meer. (woon alleen.Niemand die langskomt. wel belcontact met 2 lieve vriendinnen. Maar ik kan de keren per dag niet tellen dat ik býna op de grond leg!! En dan?! Dan mag je hopen dat dat gebeurd voor de thuiszorg komt. Anders leg je daar de heeele nacht op een ijskoude grond. Met een breuk of nog erger!!)

    Ik heb het Jodokus verteld dit allemaal. Dus vroeg ik of ze me aub niet op konden nemen. nee mevrouw we nemen alleen mensen met een infectie op boven of op 38 graden. Dan is het pas ernstig. Dit ga je niet geloven. maar in kader van bezuinigingen. werden mn vieze gaasjes met pus en vieze verband er weer opgedaan!! Ik was écht werkelijkwaar stomverbaasd!! Ik kon niet geloven wat er zojuist gebeurde!! Hoe loop je een ziekenhuisbacterie MRSA op?! Ik ben geen dokter. Maar serieus!! Denk ff na lul de behanger!!

    Dus dames en heren. 1 tip als je iets niet vertrouwd. Ga ff googlen op gezondheidssites. Forums. Weet ik wat. Maar laat je niks wijsmaken. Want toen die arts zei dat je alleen ernstig ziek bent als je 38 of boven de 38 graden zit. Ik ben wéér gaan googlen. En wat denken jullie?! Absolute onzin!! Écht bullshit!! onder de 38 kun je ook zelfs ernstig ziek zijn en vannalles wat je ad hand van je symptomen beschrijft. Kan er vanbinnen genoeg mis zijn!! Ik heb een assistente vd huisartsenpost en een arts hiermee geconfronteerd. Boos dat ik was. Ik kreeg van 2 gelijk. De rest zweeg.... Dus zegt genoeg denk ik....

    Ik begrijp ook heel goed dat google en gezondheidsplein en forums geen artsen zijn. Dat gezegd hebbende. Maar je kunt superveel nuttige informatie vinden. Zoals je bij mij leest. En ik blijk in al die gevallen nog gelijk gehad te hebben ook!!

    12 uur geweest. Lig weer rillend en bevend in bed. Ik hoop op een goede nachtrust en dat het maar snel maandag mag worden!!

    Groetjes!!

    Reageer
    #13

    Een oraal rehydratiemiddel, ook wel rehydratievloeistof of oral rehydration salts (ORS)-preparaat genoemd, is een vloeistof (water met zouten en suiker) die oraal wordt toegediend om bij uitdroging van een patiënt de lichaamsvloeistoffen aan te vullen om zo de vocht- en de zoutbalans in het lichaam weer te herstellen.
    Bron:
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Oraal_rehydratiemiddel

    Reageer
    #14

    dat vraag ik me ook af

    Reageer
    #15

    5 dagen

    Reageer
Reageer op: uitdroging


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief