Darmklachten, zenuwachtig, spastische darm

 • #1

  hallo,

  ik heb altijd al verschrikkelijke darmklachten gehad, zegmaar als ik ergens zin in heb, of zenuwachtig ben, heb ik gelijk diaree. De huisarts zegt dat het een spastische darm is, maar ik weet niet wat ik er mee moet?

  Nu heb ik sinds 2 weken dat ik vlagen van ziekte heb, het ene moment van de dag ben ik helemaal top, het andere moment ben ik doodop, mijn oren gaan suizen, ik heb het gevoel dat ik elk moment kan overgeven heb het koud en heb diaree terwijl ik dat de rest van de dag niet heb. enig idee wat dit kan zijn?

  Reactie
  #2

  Ongeveer 8% van de Nederlanders heeft PDS (Prikkelbare Darm Syndroom), ook wel spastische dikke darm, spastisch colon of IBS (Irritable Bowel Syndrome) genoemd. Misschien bent u één van hen of kent u iemand in uw omgeving die PDS heeft?

  De belangrijkste symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom zijn buikpijn, gasvorming, diarree en verstopping. Stress en voeding kunnen veel invloed hebben op de klachten. Helaas is PDS (nog) niet te genezen.

  PDS is niet gevaarlijk, dus je kunt er oud mee worden, maar het is wel heel vervelend. PDS kan van grote invloed zijn op uw leven. PDS-patiënten ervaren vaak onbegrip en maatschappelijke problemen.

  Daarom is de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging er! De PDSB is een patiëntenvereniging voor iedereen met PDS, maar ook voor allen, die deze organisatie willen steunen.

  De belangrijkste doelen van de vereniging zijn:

  Voorlichting
  Lotgenotencontact
  Belangenbehartiging

  Kijkt u rustig eens rond op onze site. Wordt u óók lid van de PDSB, dan kunt u via Wat te doen bij PDS? veel interessante artikelen lezen over mogelijke oorzaken, symptomen, diagnose, gevolgen én behandelingen van PDS. Bovendien krijgt u dan toegang tot het forum en kunt u online een diëtiste raadplegen.

  Reactie
  #3

  Lees dit eens:

  http://www.dokter.nl/forum/Maag-darmen/190477-Prikkelbare-darm-syndroom.html

  http://www.dokter.nl/forum/Maag-darmen/192830-Wie-herkent-dit-wat-heb-ik.html

  Reactie
  #4

  Mijn huisarts zegt ook dat ik spastische darm heb , ik heb al meer dan 6 maanden rechtsboven (in mijn dikke darm)een grote bobbel zitten die je kan voelen en sos kan zien.Echo gehad en er werd vastgesteld dat ik lucht in mijn darmen had...maar dat blijft er toch geen 6 maanden in zitten?!
  Heb geen buik pijn en geen diaree alleen opgeblazen gevoel en soms ook opeens misselijk.
  Artsen zeggen nogal gauw dat je spastische darm hebt als ze geen andere diagnose kunnen stellen.Ik maak me nog steeds erge zorgen en moet alle moed bij elkaar rapen om weer naar de huisarts te gaan.....ben veels te bang dat het K is ofzow....

  Reactie
  #5

  Hai jennifer, ik heb je verhaal gelezen, en ik heb niet het idee dat er enige reden is te denken aan kanker. Als ik jou was zou ik voorlopig eens goed op je dieet gaan letten en regelmatig gaan bewegen. Daarmee zorg je in ieder geval voor meer rust en evenwichtigheid in je darmen, en voor een betere en evenwichtigere doorloop. En je hebt gelijk, lucht verplaatst zich continu in de darmen, dus misschien lucht een flinke wind wel op. Als je zo gespannen bent, dan lukt dat misschien niet goed, dus probeer meer aan lichaamsbeweging te doen, dat is goed voor de motiliteit van de darmen.

  Reactie
  #6

  De normale behandeling van PDS bestaat uit dieet advies, vezelpreparaten, geneesmiddelen die de tonus (de natuurlijke spierspanning) van de darm verminderen of die de motoriek van de darm stimuleren, pijnstillers en laag gedoseerde antidepressiva.

  Zorg voor een gezonde, gevarieerde en vezelrijke voeding. Vezels nemen veel vocht op en zorgen voor meer en zachtere ontlasting.

  Drink voldoende.

  Heeft u veel last van gasvorming, beperk dan het gebruik van voedingsmiddelen die extra gasvorming veroorzaken (ui, kool, peulvruchten, (koolzuurhoudende) “light” dranken).

  Reactie
  #7

  De toevoeging van oplosbare vezels aan het dieet vermindert buikpijn bij patiënten met het prikkelbare darm syndroom (PDS). Deze vezels zitten in psyllium, in groente en in fruit. Onoplosbare vezels, zoals tarwezemelen die in bruin brood zitten, hebben bij veel patiënten met PDS juist een nadelig effect op de darmklachten.
  De werking van beide soorten vezels verschilt sterk. Oplosbare vezels zoals psyllium zijn goed in water oplosbaar en worden door darmbacteriën afgebroken. De stoffen die daarbij vrijkomen, zoals vetzuren, zouden de normalisering van de darmfunctie ten goede komen. Onoplosbare vezels, zoals tarwezemelen die in bruin brood zitten, trekken als een spons water aan en worden niet verteerd. Ze prikkelen de darm en dit zou de verergering van de prikkelbare darm symptomen kunnen verklaren.

  Reactie
  #8

  Bedankt voor de reacties tot zover, het stelt me weer een beetje gerust.Ik dacht dat bruin brood enzo goed was, maar dat blijt dus niet, ga alles nog eens goed doorlezen en de tips gebruiken.
  Maar wat kan die bobbel dan zijn??
  Bedankt alvast!!

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Lees ook:

  Spastische darm / prikkelbare darm syndroom / pds
  http://www.dokter.nl/forum/Maag-darmen/51545-spastische-darm-/-prikkelbare-darm-syndroom-/-pds.html

  Spastische darm, wat is er aan te doen?
  http://www.dokter.nl/forum/Maag-darmen/56218-Spastische-darm-wat-is-er-aan-te-doen.html

  Spastische darm
  http://www.dokter.nl/forum/Maag-darmen/212355-Spastische-darm.html

  Reactie
  #10

  Patiënten met prikkelbaredarmsyndroom die placebopillen kregen, en die dat wisten, vertoonden significante verbetering van symptomen vergeleken met patiënten die geen behandeling kregen. Dit blijkt uit een studie van Harvard Medical School. Zie: http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0015591

  Reactie
Reageer op: Darmklachten, zenuwachtig, spastische darm
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief