stafylokokken

 • #1

  Hallo,

  Bij mijn man is vastgesteld dat hij de bacterie stafylokokken bij zich draagt. Nu is er bij mij ook een kweek afgenomen om te kijken of ik het ook heb. Mijn vraag is eigenlijk ook in hoeverre het besmettelijk is en hoe het overdraagbaar is.

  Bedankt.

  Reageer
  #2

  Waarom tik je het woord niet even in op Google. Daar vind je verschillende websites waar het uitgebreid wordt beschreven, dan heb je gelijk alle informatie!
  Succes. Brenda

  Reageer
  #3

  S. aureus dragerschap (neus, perineum) komt bij minstens 10%, misschien zelfs 20-40% v.d. Nederlanders continu voor en bij 70-90% voorbijgaand.

  Eliminatie is raadzaam bij recidiverende furunculose, folliculitis, en bij klepvitium of gewrichtsprothesen, maar moeilijk, zelfs met antibiotica (flucloxacilline of erytromycine) kuur.

  Hygienische maatregelen nemen: dagelijks wassen met water en zeep, eventueel jodiumzeep, dagelijks beddegoed en kleding heet wassen.

  betadine jodium zeep 1 x daags gehele lichaam

  chloorhexidine 1% zalf of Fucidin (fusidinezuur) zalf in de neus en op het perineum, iedere 4e week, 2 dd, gedurende 4 tot 15 maanden.

  Bactroban (mupirocine 2%) zalf en neuszalf. De basis van de gewone zalf (polyethyleen glycol) is niet comfortabel voor gebruik op slijmvliezen of in de neus, de speciale Bactroban 2% neuszalf met vaseline-glycerine-ester basis wel. Gedurende 5-7 dagen 2-3 dd kleine hoeveelheid neuszalf in beide neusgaten brengen, vervolgens neusvleugels dichtdrukken.

  eens per kwartaal rifampicine 2 dd 600 mg gedurende 5 dagen + bacitracinezalf (500E per g) lokaal 4 dd gedurende 7 dagen.

  Reageer
  #4

  De naam Staphylococcus is in 1881 bedacht door de Schotse chirurg Alexander Ogston, die dit micro-organisme regelmatig aantrof in abcessen. Stafylokokken komen voor als commensale huidflora en kunnen in twee hoofdgroepen worden ingedeeld, te weten: coagulase producerende stafylokokken en niet-coagulase producerende stafylokokken. Coagulase wordt voornamelijk geproduceerd door de soort Staphylococcus aureus. Niet coagulase producerende stafylokokken, zoals S. epidermidis, zijn weinig virulent en vallen buiten het bestek van dit protocol.
  S. aureus kan verschillende klinische ziektebeelden veroorzaken, die tevens epidemische vormen kunnen aannemen. De ziektebeelden wisselen sterk. Men kan S. aureus-infecties onderverdelen in huidinfecties en invasieve infecties. Deze infecties kunnen zowel in de algemene bevolking plaatsvinden (community acquired infecties), als in het ziekenhuis (nosocomiale infecties).

  Dit protocol richt zich op de community acquired infecties, welke voornamelijk huidinfecties betreffen. S. aureus-voedselvergiftiging is een intoxicatie en niet een infectie, en zal daarom niet worden behandeld in dit protocol. In een apart draaiboek zal de meticillineresistente Staphylococcus aureus (MRSA) worden behandeld. Hoewel de ziektebeelden van MRSA in principe hetzelfde zijn als die van de gevoelige S. aureus, is de behandeling anders vanwege de resistentiekenmerken van de MRSA. Er zijn specifieke richtlijnen voor de benadering en behandeling van patiënten die zijn gekoloniseerd dan wel geïnfecteerd met MRSA. Deze maatregelen hebben tot doel verdere verspreiding van MRSA te voorkomen.

  Neusdragerschap van S. aureus is op te heffen door korte behandelingen met antimicrobiële neuszalf (mupirocine 2% 2 dd voor 5 dagen). Tot nu toe is deze profylaxe alleen zinvol gebleken voor dialysepatiënten en preoperatief. Daarnaast kan profylaxe, zoals mupirocine in combinatie met desinfecterende zeep (chloorhexidine), zinvol zijn voor patiënten met recidiverende huidinfecties, zoals furunculose. Indien deze profylaxe niet afdoende blijkt, dienen ook huisgenoten (en eventueel huisdieren door dierenarts) te worden gekweekt op (neus)dragerschap en bij een positieve kweek te worden meebehandeld met mupirocine al dan niet in combinatie met desinfecterende zeep. Bij falen dient te worden overwogen of er sprake is van perineumdragerschap van S. aureus. Indien aanwezig, behandelen in overleg met een deskundige (arts-microbioloog, internist-infectioloog).
  Dragerschapbehandeling heeft geen zin als huidlaesies aanwezig zijn. Dus eerst de laesies behandelen, en pas dragerschapbehandeling instellen wanneer de laesies zijn gesloten. Men moet altijd beducht zijn op rekolonisatie met S. aureus. Daarom is het verstandig om de dragerschapstatus na enkele weken te controleren, en zo nodig opnieuw te behandelen. Verder is het zinvol verzorgend personeel, dat aangetoond bron is van een S. aureus-epidemie, een dragerschapbehandeling te geven, bijvoorbeeld mupirocine in combinatie met desinfecterende zeep. Ook voor personeel geldt dat het geen huidlaesies, zoals eczeem, mag hebben, omdat eradicatie van S. aureus dan niet mogelijk is.

  Lees verder op: http://www.rivm.nl/cib/infectieziekten/Staphylococcus_aureus-infecties/staphylococcus_aureus_protocol.jsp

  Reageer
  #5

  Dag,

  Ook ik worstel met die onzekerheid. Mijn partner heeft zo n besmetting, vermoedelijk al heel lang, ooit opgedaan na een operatie, nu aktief in het gebied rond de anus, enz.
  Ik heb zelf MS, ben heel erg vatbaar, en had maandenlange blaasinfekties afgelopen zomer.
  Mijn partner wordt nog behandeld voor die kokkenbesmetting, maar ik durf niet met hem intiem te zijn, want ben als de dood om zelf (nog) zieker te worden. Wie heeft ervaring met besmettingsgevaar ? Mijn uroloog raadt mij af voorlopig intiem kontakt te hebben zolang er niet duidelijk is welke infektiestammen (kokken ) daar gaande zijn ! Graag reactie ???

  Reageer
  #6

  Zo'n 10-30% van de mensen is drager van Staphylococcus Aureus, voornamelijk in de neus, maar ook rond de anus en de genitaliën.

  Het is te adviseren een duidelijke diagnose van de stam bij uw partner af te wachten en tot die tijd extra op de hygiëne (dagelijks wassen met (jodium-)zeep en het beddegoed en de kleding heet wassen).

  Zodra duidelijk is welke coc de oorzaak is, kan er een behandeling gestart worden.

  Lastige situatie, maar het advies van uw uroloog lijkt het juiste advies.

  Reageer
  #7

  Hey allemaal, het was weer raak deze week, ik kreeg weer een stafylokokken aanval.. hoge koorts.. wel 5 steenpuisten in me nek en op me rug. Ik zit al een beetje te Googelen om te kijken of er meerdere slachtoffers zijn die dit hebben want het is een hele akelige ziekte. binnekort ga ik naar een specialist om te kijken wat ze kunnen doen, ik heb begrepen dat die bacterien tegen antibiotica kunnen dus dat heeft weinig zin.. enigste hoop ik wel dat ze niet mijn inwendige organen aangetast hebben want dan ben ik verder van huis... mensen die dit ook hebben.. veel succes.. en alsjeblieft laat het controleren, loop er nie te lang mee rond want het kan fataal wezen.. deze bacterie word zeer onderschat.

  Groeten, Matthew

  Reageer
  #8

  het is een zeer verschrikkelijke bacterie,loop er al een jaar mee.mijn dochter,partner,en mijn moeder zijn er ook mee besmet.behandeling met bactroban,hibiscrub,fucidine zalf,verschillende antibiotica...het is gewoonweg niet uit te roeien en je krijgt er hevige huidontstekingen van.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  In 1977/78 zat ik onder de steenpuisten. Een nicht van mij die arts was vertelde me dat haar moeder dat ook had gehad. Mijn tante bleek suikerziekte te hebben: “Bacteriën houden van zoet bloed.” Gelukkig was dat bij mij niet het geval. Desondanks ben ik toen met een koolhydraatarm dieet begonnen en daar houd ik mij nog steeds aan. Na die tijd heb ik nooit meer steenpuisten gehad. Dit aspect van steenpuisteninfecties wordt zelden belicht. Ik hoop dat anderen iets aan deze informatie hebben.

  Reageer
  #10

  Beste mensen! Ik loop er al bijna 9jaar mee rond! Slik 9 antibioticas per jaar en zalfjes, pillen voor de jeuk! Jodium shampoo ect... Ik kom er nooit vanaf! Ik voel t meestal aankomen! Dan weer een kuurtje en ti's weer weg! Maar ti's niet leuk!! Heb het bij de eerste x in hele erge maten gehad heel mijn lichaam en hoofdhuid liep t wondvocht gewoon naar beneden! En stinken! Heb hier een jaar voor thuis gezeten had eigenlijk me lang haar af moet scheren! Echt niet!! Maar ik heb t overwonnen!! Dus bij mij kom t nooit meer zover als 9jaar geleden!!! Bij mij uit t in flinke ontstekingen aan wondjes en krentenbaard en ookal zwaar besmettelijk!! Heb me dochtertje ookal een x aangestoken! Gelukkig weet ik hoe ik ermee om moet gaan dus was t Bij haar zo weg!! En dan kan ik nog zo netjes zijn op alles tegen houden lukt gewoon niet!!! Wie weet en heb nog steeds hoop dat t minder wordt maar nu doe ik t al 9 jaar zo!! Ti's een verschrikkelijke bacterie!!!! Wens iedereen sterkte met deze klote bacterie!!!! Ik heb ermee leren leven! Deze bacterie hoort eenmaal bij mij! En laat mijn leven niet overnemen door deze klote bacterie!!!

  Reageer
  #11

  [quote="stafylokokken drager" post=244524]Hey allemaal, het was weer raak deze week, ik kreeg weer een stafylokokken aanval.. hoge koorts.. wel 5 steenpuisten in me nek en op me rug. Ik zit al een beetje te Googelen om te kijken of er meerdere slachtoffers zijn die dit hebben want het is een hele akelige ziekte. binnekort ga ik naar een specialist om te kijken wat ze kunnen doen, ik heb begrepen dat die bacterien tegen antibiotica kunnen dus dat heeft weinig zin.. enigste hoop ik wel dat ze niet mijn inwendige organen aangetast hebben want dan ben ik verder van huis... mensen die dit ook hebben.. veel succes.. en alsjeblieft laat het controleren, loop er nie te lang mee rond want het kan fataal wezen.. deze bacterie word zeer onderschat.

  Groeten, Matthew[/quote]

  Reageer
  #12

  hai, ik heb even gegoogled naar Zilgona, die pretendeert alle virussen en bacteriën te deleten. Misschien iets voor jou?

  Anoniem

  Reageer
  #13

  Help!!!!

  In spril is er een buikcathether bij geplaatst de volgende dag was het al prijs en liep de pus eruit... helaas ben ik heeel gevoelig voor ontstekingen...
  Ik heb sinds dien merdere kuren gehad maar bleef rommelen..
  vorige week is er andere catheter gezet (ander materiaal)
  en kweek gedaan nu bleek zowel in urine als insteekgaatje van cat stafylokok te zitten

  hoe kom ik hier aan en hoe krijg ik die weg?????

  Reageer
  #14

  Stafylokokken komen normaal voor in de neus en op de huid van 20 tot 30% van alle gezonde volwassenen (en minder algemeen in keel, urinewegen, darmen en bovenste luchtwegen). Deze bacteriën richten meestal geen schade aan. Bij een huidbeschadiging, een brandwond of een andere verwonding kunnen de bacteriën echter door de eerste verdedigingslinie van het lichaam, de huid, dringen en een infectie veroorzaken. In het algemeen veroorzaken stafylokokkeninfecties ophopingen van pus (abcessen), die niet alleen op de huid, maar ook in inwendige organen kunnen optreden.

  Kleine huidinfecties, zoals folliculitis en kleine plekjes met impetigo, worden meestal met een zalf met een antibioticum behandeld. Voor de meeste andere huidinfecties zijn orale antibiotica als cloxacilline en clindamycine afdoende. Voor ernstigere infecties, vooral infecties van het bloed, is intraveneuze toediening van antibiotica nodig, vaak tot 6 weken.

  Reageer
  #15

  Goedemorgend Iedereen ,

  Ik zit ook met een vraagje ,
  Ik ben nu 26 , bijna 27.. Mijn vriend en ik suggelen nu ook al 3 jaar met staffylokokken.
  This ieder om de beurt , als ik van de mijne af ben, is het mijn vriend daarna,..
  Die van ons zijn niet zo hevig , this meestal 1 of 2 dikke harde puisten ... om de zoveel maanden.
  Koorts hebben we niet zo echt.
  Mijn vriend en ik zijn van plan om een kindje te kopen, maar vraag me af of dit goed is als we alle 2 suggelen met deze bacterie ,
  Heb al een artikel gelezen van een vrouw die al 36 weken zwanger was en toen besmet is geraakt met deze bacterie , en moest aan baxter hangen. En kon geen kwaad voor het kindje , maar kan het kwaad als je pas begint met het kopen van een beebie? Kan me moeilijk voorstellen dat ik 9 maanden lang aan de baxter moet gaan hangen... iemand hier ervaring mee?

  groetjes B

  Reageer
Reageer op: stafylokokken


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MBVoeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief