bruine vlekken gezicht

 • #1

  Ik heb bruine vlekken in mijn gezicht, de huisarts zegt dat het pigmentvlekken zijn.
  Weet iemand wat ik er tegen kan doen? Misschien een bepaalde creme of zo?

  Reageer
  #2

  ja er zijn speciale cremes, weet niet of ze ook daadwerkelijk helpen maar je kan het proberen. ze schijnen de vlekken iets te bleken. ga maar naar de drogist of apotheek die hebben ze wel.

  Reageer
  #3

  ja er zijn speciale cremes, weet niet of ze ook daadwerkelijk helpen maar je kan het proberen. ze schijnen de vlekken iets te bleken. ga maar naar de drogist of apotheek die hebben ze wel.

  Reageer
  #4

  Hallo, ben een vrouw van 36 jaar en heb sinds een paar jaar last van pigmentvlekken in mijn gezicht. Ook ik dacht altijd dat het door mijn pil kwam en dat met name de hormonen de oorzaak waren. Bovendien heb ik ooit een kuurtje Ro-accutane gebruikt die wel mijn acne heeft verholpen maar mijn pigment versterkte. Het begon als een kleine vage vlek op mijn voorhoofd en is nu uitgebreid naar mijn wangen, slapen en bovenlip. Heb wel een goede make-up dus die redelijk camoufleert (maximum cover van Estee Lauder). In de zomermaanden ondanks factor 60, worden de vlekker donkerder. Goed; alles geprobeerd; fruitzuurpeelingen, whiteningcreme's etc... Na diverse domme opmerkingen van mensen waar ik ondanks mijn scherpe tong niet adequaat op reageer ben ik het goed zat. Dus ben ik voor het eerst naar een privekliniek gegaan en zij hebben mij geadviseerd om een zogenaamde TCA-peeling te gaan toepassen. Een zware chemische substantie (T staat waarschijnlijk voor Tjernobyl) lost de bovenlaag op. Een proefstukje is nu op mijn slaap aangebracht en over een paar dagen komt mijn nieuwe huid terug zonder pigment. Althans dat is het doel. Ik heb schitterende foto's gezien van vrouwen met een soortgelijke huid die na de behandeling er weer puntgaaf uitzagen. Het is een vervelende ingreep (voelt als brandnetels) en je ziet er 10 dagen niet uit maar als het proefstukje goed blijkt te zijn, dan ga ik het gewoon doen. Mocht het blijken te werken dan zal ik jullie dit zeker melden.

  Reageer
  #5

  Chemische peeling zal helpen, maar voor korte duur, je bovenste huidlaag wordt er af geschraapt, waardoor de vlekken weg zijn, maar onder invloed van daglicht, wordt toch weer pigment aangemaakt en dan komen de vlekken gewoon weer terug. Dit geldt ook voor laseren. Het blijft een hormonenkwestie, waar volgens mij geen behandeling of créme blijvend resultaat zal geven. Ook zijn de vlekken volgens mij genetisch bepaald. Ik heb sinds een paar jaar last, voorhoofd, onder de ogen, bovenlip en probeer nu, eigenlijk tegen beter weten in, de crémes van Chanel en Collistar. Biodermal en Vichy geven i.i.g. zeker geen resultaat. Ik hoop dat deze dure crémes gaan helpen, maar heb er eigenlijk ook geen vertrouwen in gezien bovenstaande, maar je wilt toch iets blijven proberen. Ik zou nooit al te agressieve crèmes gaan gebruiken, straks zijn de vlekken weg, maar heb je de huid van een 80-jarige..

  Reageer
  #6

  De huid bestaat uit drie lagen, te weten de bovenste "opperhuid" (0.5-1 mm dik), de dieper liggende "lederhuid" (1-2 mm) , waar zich de bloedvaten en zenuwen bevinden en "het onderhuids vetweefsel".

  Pigment is een bruine kleurstof die wordt aangemaakt door de pigmentcellen die zich in de onderste laag van de opperhuid bevinden. Pigmentcellen liggen dus relatief oppervlakkig in de huid.

  In de pigmentcel wordt het pigment verpakt in pigment korreltjes, en zo afgegeven aan de bovenliggende opperhuidcellen. Pas wanneer het pigment zich in de opperhuidcellen bevindt, is de huid zichtbaar gepigmenteerd. Ieder mens, blank of donker, jong of oud heeft ongeveer evenveel pigmentcellen per oppervlakte eenheid. De activiteit van deze pigmentcellen en de hoeveelheid, rijpheid en grootte van de pigmentkorreltjes bepalen iemands huidskleur, en ook de kleur van haren en ogen. Bij donkere rassen bevatten pigmentcellen veel meer en grotere, rijpere pigmentkorreltjes en zijn de opperhuidcellen veel voller beladen met pigmentkorreltjes dan bij blankere rasen.

  Onder invloed van UV-straling neemt het aantal werkzame pigmentcellen en de pigment aanmaak toe. Het resultaat is een bruine verkleuring van de huid.

  De precieze oorzaak voor melasma is nog onbekend. Wel is het duidelijk dat er sprake is van een "overgevoelige" pigmentsysteem. Er zijn een aantal risicofactoren aan te wijzen die kunnen samenhangen met het ontstaan dan wel het verergeren van de vlekken.

  Zwangerschap wordt als één van de belangrijkste factoren herkend. Veel vrouwen vertellen dat de vlekjes tijdens de zwangerschap opkomen. Bij sommigen verdwijnen deze vlekjes gelukkig na de bevalling. Andere uitlokkende factoren zijn natuurlijke en kunstmatige UV-straling, erfelijkheid, pilgebruik, het gebruik van bepaalde cosmetica en sommige anti-epileptische geneesmiddelen.

  Al deze factoren kunnen leiden tot een verhoogde activiteit van de pigmentcellen met als gevolg een toegenomen pigment produktie. Doordat niet alle pigmentcellen in de huid even sterk reageren , ontstaat niet een egale maar een meer vlekkige bruine verkleuring van de huid. Bij sommige patiënten zijn er geen duidelijke uitlokkende factoren aan te wijzen.

  Melasma wordt ingedeeld naar de diepte van het overmatige pigment. Er bestaat een oppervlakkige type (het pigment zit voornamelijk in de opperhuid) en een diepe type (het pigment zit voornamelijk in de lederhuid). Helaas is gebleken dat in de meeste gevallen het pigment zich zowel in de oppervlakkige als in de diepere lagen bevindt.

  Omdat de oorzaak niet precies bekend is, bestaat er nog geen oorzakelijke behandeling. Behandelingen zijn symptomatisch gericht, d.w.z. gericht op het doen verdwijnen dan wel het verminderen van de bruine vlekjes in de huid. Hierbij worden drie doelstellingen nagestreefd:

  Er wordt geadviseerd om bij blootsteling aan UV-stralen altijd een anti-zonnebrandmiddel te gebruiken met een hoge beschermingsfactor (minimaal factor 25), zogenaamd een "sunblock". Het middel dient op het hele gezicht (en eventueel de hals) te worden aangebracht, dus ook op plekken waar zich geen melasma bevindt. De sunblock moet bij een zonnige dag regelmatig, ieder uur worden aangebracht. Dit is extra van belang tussen 11 uur 's ochtends en 2 uur 's middags, omdat dan de zonkracht het hoogst is. Zonnebankkuren van het gezicht worden afgeraden.

  Veel patiënten vertellen dat de vlekjes in de wintermaanden vanzelf minder opvallend worden, doordat er in deze periode minder zon is. Tijdens een wintersportvakantie is het gebruik van een sunblock daarentegen wel weer van belang.

  Wanneer er een waarschijnlijk verband bestaat tussen de melasma en sommige geneesmiddelen, kan men overwegen om met deze middelen te stoppen of over te stappen naar een alternatief middel. Dit moet altijd in overleg gaan met uw behandelend arts. Er zijn echter nog geen goede studies uitgevoerd die de invloed van het stoppen van deze middelen op de ernst van de melasma bestudeerd hebben. Het stoppen van de anticonceptie pil of veranderen naar een andere pilsoort heeft in de regel geen effect op de ernst van de vlekken.

  Hierbij zijn een aantal behandelvormen mogelijk. Het resultaat van deze behandelingen is afhankelijk van de diepte van het pigment. Oppervlakkig gelegen pigmentaties kunnen in de regel goed verdwijnen. Dieper gelegen pigment bij melasma is met behulp van huidige therapieën niet effectief te verwijderen.

  Deze crèmes bevatten vaak de chemische stof "hydrochinon". Dit middel remt de aanmaak van pigment. De stof wordt in concentraties van 2% tot 5% in een crème voorgeschreven. Hogere concentraties zijn in Nederland verboden. Hoe groter de concentratie hydrochinon, hoe groter is de kans dat niet alleen de pigmentaanmaak wordt geremd, maar ook dat de pigmentcellen in de huid (blijvend) worden beschadigd. Als bijwerking zien we dan puntvormige witte vlekjes ontstaan in de huid. Zeer zelden ontstaan als gevolg van hydrochinon gebruik zelfs gitzwarte plekjes in de huid. Het uiterlijk van de desbetreffende persoon is daardoor nog slechter dan vóór de behandeling. Helaas zijn hydrochinon bevattende crèmes ook zonder recept in bepaalde drogisten verkrijgbaar. Er wordt gewaarschuwd tegen het gebruik van dergelijk crèmes omdat vaak niet bekend is wat de concentratie is van de hierin verwerkte hydrochinon. Andere bijwerkingen van de crème zijn irritatie en contactovergevoeligheid .

  De crème wordt één keer daags met behulp van een wattenstaafje, alleen op de donkere vlekken (dus niet op het hele gezicht) 's avonds vóór het slapen gaan aangebracht. Het blekende effect van hydrochinon bevattende crèmes treedt pas na 4 tot 8 weken op.

  Bij een oppervlakkige chemische peeling wordt een stof aangebracht op de huid die de celdeling doet versnellen. Er treedt een soort "vernieuwing" op van de opperhuid. Als gevolg hiervan zal de behandelde huid gaan afschilferen. Met de afschilfering, hoopt men dat ook het overmatige pigment wordt afgevoerd. Dit geeft dus uiteindelijk een blekend effect.Het meest effectieve zuur is glycolzuur, dat toegepast wordt in concentraties van 10%-40%. Vanwege de geringe molekuulgrootte wordt dit zuur makkelijk door de verschillende lagen van de opperhuid opgenomen, waar het zijn werking uitoefent. Deze behandeling wordt uitgevoerd in de Stichting Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen te Amsterdam (telefoonnummer voor afspraak: 020-5666955).

  Bij lasertherapie streeft men naar een specifieke verwijdering van overmatig pigment in de huid waarbij de overige huidstructuren intact blijven. De laser geeft lichtpulsen af van een zeer korte duur met een zeer hoge intensiteit. De combinatie van de juiste golflengte en ultrakorte pulsen leidt tot maximale vernietiging van het pigment met minimale beschadiging van de normale huid. Het belangrijkste voordeel van lasertherapie is de geringe risico op littekenvorming.
  Helaas is gebleken dat de laser slechts in een klein aantal gevallen voldoende opbleking geeft van de vlekken. Meestal heeft lasertherapie geen goed resultaat; na een aanvankelijke verbleking kunnen de vlekjes weer terugkomen. Met name bij de donkere huid heeft een laserbehandeling soms een averechts effect; de vlekjes kunnen juist donkerder worden. Om deze redenen wordt lasertherapie alleen in beperkte gevallen nog uitgevoerd. Er wordt dan eerst een proefplek behandeld (ter grootte van een dubbeltje). Wanneer de proefplek na 2 maanden opnieuw donker wordt , wordt verder lasertherapie afgeraden.

  Camouflage is eigenlijk geen "therapie". Omdat bij huidige behandelingen het soms lang kan duren (4-8 weken) voordat er een duidelijk blekend effect te zien is, willen vele patiënten make-up gebruiken om in de tussentijd de vlekken minder opvallend te maken. Dit is met name van belang gedurende de dag, op werk of gedurende "openbare" gelegenheden, zoals feestjes en recepties. Doordat er veel van dit soort make-up op de markt is, is het vaak moeilijk een middel te kiezen die het best bij u past. Ook is het van belang dat deze middelen op de juiste manier op de huid wordt aangebracht. De huidtherapeute kan u hierbij helpen. Zij kan u adviseren welke middelen u wel of niet kunt gebruiken. Ook zal zij u de camouflage therapie voordoen, opdat u het zelf op de juiste wijze thuis kan aanbrengen. Door een speciaal dekkende crème aan te brengen kunnen storende laesies nagenoeg onzichtbaar gemaakt worden. Dit blijkt een goede uitwerking te hebben op het zelfvertrouwen van de patiënt. Voor camouflagetherapie dient u speciaal een afspraak te maken bij de huidtherapeute.

  Doordat huidige therapiëen symptomatisch gericht zijn, kunnen de vlekjes altijd terugkeren, ook al zijn ze in eerste instantie door de behandeling verdwenen. Dit geldt voor alle genoemde behandelvormen. De rest van uw leven zult u rekening moeten houden met factoren die de pigmentaanmaak kunnen stimuleren, met name zonlicht.

  Reageer
  #7

  je kunt er ook nog extra vlekken aan overhouden heb ik gelezen toen ik in zo'n kliniek de folder las, ze kunnen geen goed resultaat garanderen!!!
  . Persoonlijk zou ik het nooit doen!!!

  Reageer
  #8

  Hallo, ik ben een vrouw van 44 jaar en heeft bruine vlekken op mij wangen.
  Ik probeert met Artistry maar heeft niet geholpen.
  En nu gebruik ik Celltone Skin Care Snail extract. (slakken extract).
  Maar schijnt dat de vlekken met de dag erger worden.

  Weet iemand wat ik nu moet proberen, of wat de oorzaak van deze bruine vlekken zijn.

  Suzy

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  volgens mij werd dat zwangerschapsmasker genoemd. Heb er zelf ook last van (54 jaar)
  het wordt erger van zon. en is alleen te verdoezelen door make-up (nivea heeft een soort specialke stick=wel duur)
  als je er echt heel veel problemen mee hebt kun je het laten "afschrappen" bij een speciale kliniek, maar of dat helplt?

  Reageer
  #10

  hallo

  ik heb ook bruine vlekken op mij voorhoofd en slapen. Ik vind dit vreselijk. Kunnen jullie mij helpen.

  Reageer
  #11

  ik gebruik selsun schampo die heb mij geholpen heb al 7 jaar vlekken heel veel geld uit gegeven en nu zij zie weg van schampo van tien euro ongelovlijk

  Reageer
  #12

  mijn moeder heeft hetzelfde,er is in curacao een creme heet iets van santa dacht ik en als je dat er op smeert word t minder.
  het komt wel altijd terug,maar ze heeft er lang geen last van gehad en het werd echt lichter.
  ik zal even aan haar vragen hoe de creme heet.
  groetjes(ik heb witte vlekken dat is nog hinderlijker...)(vind ik)

  Reageer
  #13

  Een creme uit Curacao? Ik ben benieuwd hoe dat heet! Weet je ook welke werkzame stoffen erin zitten?

  Reageer
  #14

  Hoi Margreet,

  Heeft dit ook echt geholpen bij jou?
  Ik heb nl. zelf al divers behandelingen gehad, maar niets hielp... FotoFacial RF (Elos Technologie), fruitzuurpeeling en bleekcreme van het SNIP...

  Groet

  Reageer
Reageer op: bruine vlekken gezicht


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MBVoeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief