Zijn veel moedervlekken gevaarlijk?

 • #1

  Hallo allemaal,

  Vanwege mijn grote liefde voor de zon zitten daar ook consequenties aan. Zo krijg ik veel kleine donkere moedervlekken erbij, wat mij moeder ook altijd krijgt in de zon (+oma ook), nooit heeft zich dit immers tot een kwaadaardige moedervlek opgezet.
  Nu heb ik de dokter gebeld en die vertelde dat het niet gevaarlijk was dat ik veel moedervlekken had, zij had ze immers ook door de zon.

  Toch maar ik me zorgen, want ik lees op internet dat het hebben van meer dan 50 moedervlekken, een risico kunnen zijn voor het ontstaan van een melanoom. Ik heb zelfs op beide armen waar ze voornamelijk ontstaan meer dan 50 moedervlekken bij elkaar.

  Nu vraag ik mij dus af, is het gevaarlijk als ik met deze moedervlekken in de zon ga en moet ik daarvoor perseé een nog hogere beschermingsfactor nemen? en..
  Waarom ben je vatbaarder voor een melanoom als je meer moedervlekken heb of is dit meer genetisch bepaald?

  Dus moet ik me zorgen maken dat ik veel moedervlekken na iedere zonbeurt erbij krijg en hoe kunnen die een melanoom worden?

  Bedankt alvast.

  Groetjes,
  Gwen

  Reageer
  #2

  men zegt inderdaad dat het hebben van meer dan 50 moedervlekken de kans op een melanoom licht verhoogd. waarom dat is staat er nooit bij, waarschijnlijk omdat een moedervlek kan veranderen en bij zoveel moedervlekken de kans hoger is of dat de aanleg daarop hoger is.
  gelukkig zit het niet in jouw familie, want de kans op een melanoom is dan weer wat groter.
  toch zou ik wat voorzichter zijn in de zon, er wordt de laatste jaren gewaarschuwd voor teveel zonnenschade. mijn generatie heeft daardoor veel bruine vlekjes, die kunnen ook veranderen en huidkanker worden, daarom worden ze nu vaak verwijdert als ze groter worden of veranderen.
  Houd moedervlekken gewoon goed in de gaten, de kleur, de gelijkmatigheid, jeuk, korstjes, groter worden, dan kun je ze even laten beoordelen door een arts. laat ook iemand anders dat doen met de vlekjes die jezelf niet ziet.
  Zon is goed voor je, maar tussen 12 en 15 uur eigenlijk te sterk en kan ze schade veroorzaken, dan ook niet gaan zitten bakken. ook veroudert de huid veel sneller door de zon. het bruine kleurtjes verdwijnt, maar je wordt je huis wordt er niet mooier van.
  kortom, geniet, maar doe het met mate.
  groetjes, Sonja

  Reageer
  #3

  Bedoelen ze eigenlijk dan 50 of meer moedervlekken vanaf de geboorte of in de loop van de tijd erbij gekregen? Want vanaf mijn geboorte had ik niet veel moedervlekken, die zijn er pas later bijgekomen..

  De kans dat mijn moedervlekken in een melanoom veranderen kan dus eigenlijk alleen gebeuren bij verbranding van de huid regelmatig of als er erfelijke aanleg aanwezig is?

  Reageer
  #4
  Reageer
  #5

  Zolang de moedervlekken (naevi) er netjes uitzien en niet van kleur of vorm veranderen en niet jeuken of pijn doen en er niet steeds meer bijkomen, is het onschuldig. Laat voor de zekerheid de huisarts de plekjes wel even bekijken zodat je zeker weet dat het goed zit als je echt veel moedervlekken hebt. Soms komt het voor bij een erfelijke vorm van moedervlekken die eerst gewoon goedaardig zijn maar later toch nog kwaadaardig kunnen worden. Dan weet de huisarts er tenminste vanaf en is hij op de hoogte van jouw situatie met jouw moedervlekken.

  Reageer
  #6

  Moedervlekjes zijn schoonheidsvlekjes,maak je daar geen druk over. Heb het ook , Huisarts zei dat je meer dan 50 hebt een risico KAN zijn. pas gewoon op voor de zon.

  Reageer
Reageer op: Zijn veel moedervlekken gevaarlijk?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief