Dokters advies correct? Last van uitslag op de huid.

 • #1

  Ik ben afgelopen week naar de dokter geweest met twee soorten huiduitslag.

  Het eerste zit op de achterkant van mij bovenarmen en heb ik al zal zo’n 5 jaar, waarin het af en toe weggaat en weer terug komt, het jeukt soms en dat kan vervelend zijn. Ik wou weten wat de oorzaak was en de dokter schreef op een briefje “eczeem psoriasis”, na wat googlen kwam ik erachter dat dit heel veel kan betekenen, en weet ik eigenlijk nog steeds niet wat ik heb.

  Het tweede heb ik pas sinds dit jaar, bultjes aan de bovenkant van mij bovenarmen. Hierop stelde de dokter dat “dit gewoon mijn huid is”. Ik weet echt helemaal niet wat ik daarmee moet, en vind het wat verontrustend.

  Heeft iemand anders misschien ideeën, of advies?

  Reageer
  #2

  Als je je huisarts niet vertrouwt, zou ik het "hoger op" zoeken. Dus een verwijzing naar een dermatoloog vragen,ipv op een forum waar helemaal geen artsen zijn vragen of mensen weten wat het zijn kan

  Reageer
  #3

  De bultjes op de bovenarm zijn heel wrs keratosis pilaris.

  En psoriasis en atopisch eczeem (of een andere vorm van eczeem) lijken erg op elkaar, maar zijn wel verschillend. Behandeling is volgens mij hetzelfde, maar een verwijzing naar een dermatoloog is misschien nuttiger dan als ik maar wat ga roepen.

  Reageer
  #4

  Ik vind zelf de beoordeling nogal vaag, gezien het nogsteeds alles kan zijn. Er bestaan vele soorten eczeem en psoriasis is weer iets anders begrijp ik. Ik weet gewoon niet zo goed wat ik ermee moet en vind het persoonlijk onprofessioneel. Maar gezien ik nooit naar een dokter gaat weet ik ook niet zo goed of dit normaal is

  Reageer
  #5

  Nou, weet je, John, omdat het voor de behandeling niet zoveel uitmaakt, zal een huisarts zijn tijd hiervoor beperken. Een huisarts weet (relatief) weinig van veel aandoeningen, een specialist weet veel van weinig aandoeningen.

  Als je meer antwoorden wil, dan zul je naar een dermatoloog moeten.

  Reageer
  #6

  Daar heeft u gelijk in, maar om nu voor alles naar een dermatoloog te gaan. De tip van u dat het Karatosis Pilaris kan zijn is al super (en het is natuurlijk niet "gewoon de huid"). Ik snap dat u als "niet professional dat 100% zeker kan zeggen, maar een dokter die zegt “gewoon de huid” is de proffesional in mijn geval, en daar had ik in dit geval minder aan. Niks tegen de dokter verder overigens, ik zocht gewoon naar een verklaring van mijn uitslag.

  Nu over dat eerste, zou dat iets met contact eczeem kunnen zijn, of zou ik het dan hoogstwaarschijnlijk ook op andere plekken moeten krijgen?

  Reageer
  #7

  Excuus ik had uw reactie niet goed gelezen, ik vermoed dat atopisch eczeem klopt op basis van de symtoom omschrijving. Ik ga het eerst zelf proberen te bestrijden en mocht het erger worden, dan zal ik zeker een dermatoloog raadplegen.

  Reageer
  #8

  Ik heb geen contact eczeem opgeschreven, omdat het zo plaatselijk is.. Maar wat je kunt nagaan, is of je vaak dezelfde trui of longsleef draagt die van bepaald materiaal zijn of in geurig wasmiddel zijn gewassen.

  Of dat er iets anders is dat irritatie heeft opgewekt waarna je bent gaan krabben. Dan kan het krabben gemaakt hebben dat huid daar door wrijving of bacterieen een kwetsbaarheid hebben gekregen. Krabben, droge huid, te warm douchen, handdoek die vies is of juist met geur is gewassen, bepaalde elastische stoffen in kleding, verminderde weerstand.. het kan allemaal meespelen.

  Ik zelf zou wel naar een dermatoloog/huidarts gaan overigens. Huisartsen zijn toch meer de generalist, ook qua kennis over voorschrijven.
  Lipikar helpt vaak wel. Maar haalt niet de uitbraak weg. Het is meer om het te voorkomen.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Succes!

  Reageer
  #10

  Ik ben niet iemand die vaak geneesmiddelen gebruikt, en gezien het iets is dat periodiek is, vind ik het ook niet nodig. Ik denk eerder aan beter zorgen voor mijn huid, door voldoende water te drinken, en misschien bepaalde dingen meer/minder te gaan eten. ‘T was ook een periode van stres dat mee heeft kunnen spelen. Heel misschien ga ik nog wel wat testen doen om te weten te komen waar ik allergisch voor ben etc.

  Voor de tweede uitslag ga ik echter wel iets gebruiken, sinds het niet weg lijkt te gaan voordat ik er iets aan doe. Mag ik zelf een Dermatoloog contacteren, of moet mijn dokter dat doen? Ik vind het overigens wel een beetje naar om dit me dokter te vertellen, en denk eraan die niet te informeren.

  Reageer
  #11

  Lipikar is geen geneesmiddel maar een parfumvrij huidverzorgingscreme speciaal voor de huid die gevoelig is voor eczeem. Die is behulpzaam voor beide klachten.

  Een dermatoloog gaat via verwijzing van je huisarts. Je kunt het 2 maanden zelf proberen, aangezien je nu toch nog geen medicatie wil. En zie je geen resultaat kun je aan je huisarts zeggen dat je het met zelfzorg hebt geprobeerd, en nu toch een verwijzing wenst.

  Reageer
  #12

  Bedankt!

  Reageer
Reageer op: Dokters advies correct? Last van uitslag op de huid.
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief