Bruine streep over de nagel

 • #1

  Hallo,

  Ik heb een bruine verticale streep over mijn duimnagel lopen.

  Nu heb ik even gegoogled en zag dat een zwarte streep kan duiden op een kwaadaardige moedervlek.

  Mijn streep is echter niet zwart, verder groeit de streep ook niet echt uit.
  De streep begint niet meteen vanuit de nagelriem maar ongeveer een halve centimeter erboven en gaat door tot het einde van de nagel.

  Ik maak me hier zorgen over en zou graag willen weten of iemand van dit forum weet wat het kan zijn.

  Alvast bedankt.

  Reactie
  #2

  Hoi,

  Een langwerpige bruin/zwarte streep over de lengterichting van de nagel kan het eerste teken zijn van een kwaadaardige moedervlek onder de nagel. Maar dat is niet de enige oorzaak van deze ontsierende aandoening.Ik zou gewoon even langs de huisarts gaan.

  Groeten.

  Reactie
  #3

  Kun je misschien een fotootje plaatsen? Dan kunnen we het gemakkelijker beoordelen.

  Reactie
  #4

  Het kan ook een splinterbloedinkje zijn. Niets ernstigs, als gevolg van een spontaan lek raken van een bloevaatje. Dat groeit dan mee met je nagelgroei, en verdwijnt dus in de loop van de tijd vanzelf weer.

  Reactie
  #5

  Melanonychia is een stoornis van de nagel en wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een gepigmenteerd streep, bruin of zwart in de lengte van het nagelbed. Melanonychia kunnen voorkomen in twee vormen, waaronder in de lengterichting. Deze melanonychia zijn zeer zorgwekkend wanneer er sprake is van een enkele, donkere, brede in de lengterichting lopende streep met pigment. Deze Melanonychia moet worden geëvalueerd met behulp van een biopsie om te controleren of het goedaardig dan wel een kwaadaardig melanoom kan zijn.

  Reactie
  #6

  Hi Iris,

  Weet je al iets meer over je nagel? Ik heb namelijk precies hetzelfde maar durf geen biopsie te ondergaan, nog niet althans.

  Groetjes,

  Sonja

  Reactie
  #7

  Waarom ga je niet even naar je huisarts om in ieder geval een diagnose te stellen. je weet op dit moment nog niet zeker wat de oorzaak is, dus waarom loop je op de feiten vooruit en maak je je al zorgen over een biopsie? Een biopsie van de nagel/huid is bovendien een eenvoudige en kleine ingreep. Ga dus naar je huisarts voor duidelijkheid en zekerheid.

  Reactie
  #8

  Beste Afke,

  Ik ben al langs de huisarts geweest en zij kende de aandoending Melanonychia Striata helemaal niet, op mijn verzoek heeft ze me toch een doorverwijzing gegeven voor een dermatoloog, ze heeft me geadviseerd om naar een nagelspecialist te gaan.

  Na 2 maanden kon ik bij hem terecht, ik had de hoop dat als hij het zou zien hij me voor gek zou verklaren. Maar nee, hij wilde het liefst meteen een duimnagel biopsie doen om te kijken wat het is, ik schrok daar behoorlijk van vooral toen hij zei dat het behoorlijk pijnlijk zou zijn (er zitten veel zenuwen onder de nagel). Hij wilde mijn hele duimnagel oplichten om een biopt weg te nemen. Toen ik in paniek raakte en zei dat ik nu die stress er nu niet bij kon hebben omdat ik ook nog met een moeder zit die terminale longkanker heeft, besloot hij me in april 2010 terug te willen zien. Alleen omdat de streep nog licht van kleur is en in de afgelopen 2 jaar niet is veranderd van kleur en breedte (streep is nog steeds 3mm breed en heel licht zwart) is hij hiermee akkoord gegaan. Ik moet de streep ook zelf in de gaten houden en zodra er iets veranderd aan de bel trekken voor alsnog een biopsie. Ik zag het bericht van Iris en was gewoon benieuwd of zij een bopsie heeft laten doen en wat haar ervaringen zijn.

  Gegroet,

  Sonja

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Hoi Iris, en Sonja. Ik heb die strepen ook, en me tot ik gewoon uit nieuwsgierigheid ging googlen me nooit eerder hierover druk gemaakt. Nu ben ik helemaal in paniek....als ik op afbeeldingen bij google klik zie ik ineens allemaal mensen met nagels met lichtbruine streepjes als bij mij.

  Desondanks maak ik me geen zorgen. Ik heb dit al zolang ik me kan herinneren. Ik ga ook zeker niet naar de dokter. Mocht het ooit echt zwart worden of breder ofzo dan zal ik pas naar de dokter stappen.

  Het feit dat jij er al 2 jaar mee rondloopt en ik ook een hele tijd zonder eigenlijk ergens last van te hebben bevestigt iets: Er zullen een heleboel mensen zijn die dit ook hebben, maar net als mij zullen die zich er niet aan storen en gaan niet voor een nagel of een paar streepjes op nagels naar de huisarts. Had internet niet bestaan dan hadden iris en ik nu ook niet in paniek gezeten.

  Het leven gaat dus gewoon door en ik raad Sonja aan de afspraak bij de dermatoloog zolang het niet echt storend is of afschuwelijk er uit ziet af te zeggen.

  Verder kunnen deze strepen trouwens ook een teken van bloedarmoede zijn. Dus misschien kan je proberen om een maandje ofzo heel gezond te leven en goed te slapen....(als je dat al deed tja meisjes/vrouwen menstrueren) dat ga ik ook eens doen en wie weet verdwijnt het dan vanzelf.

  Veel suc6 en niet zo paniekeren als het iets ernstigs is zal je dat zelf wel merken doordat het van kleur ofzo veranderd of groter wordt. En dan ga je gewoon zo snel mogelijk naar de dokter/dermatoloog.

  Wel 1 opmerking op 1 nagel heb ik ook zo'n duidelijke lichtzwarte streep, maar op die zelfde nagel op de plek van de streep is ook een wit vlekje en dat witte vlekje heeft de streep onderbroken (wit vlekken zijn als het goed is gewoon zink tekort of calcium tekort). Dus die witte vlekjes onstaan OP je nagels en die strepen in je nagels...vreemd. Desondanks ga ik niet paniekeren ik ben 22 mocht het er ooit eng uit gaan zien ren ik naar de dokter.

  Reactie
  #10

  VOLGENS MIJ HEBBEN WE ALLEMAAL DIT:

  SPLINTERBLOEDINGEN
  Splinterbloedingen zijn kleine, streepvormige bloedingen onder de nagels (of in de conjunctivae). Splinterbloedingen ontstaan meestal door kleine traumata en komen bij ongeveer 19% van de ziekenhuispopulatie voor. 6 Bij patiënten met endocarditis zijn er in 10-20% van de gevallen splinterbloedingen aanwezig. 7 Enkel in combinatie met andere verschijnselen (zoals koorts, retinabloedingen en een cardiale souffle) en indien de splinterbloedingen proximaal onder de nagel zijn gelokaliseerd, vormt deze afwijking een sterke aanwijzing voor endocarditis. 1

  Dit herken ik best terug als ik naar mijn nagels kijk...en heb geen koorts of andere klachten dus neem aan dat er niets aan de hand is. Kan dit ook gebeuren trouwens als je weleens wakker wordt en je arm/hand is verlamd? Zo om de 3/4 maanden heb ik weleens een nachtje dat ik wakker wordt met een hand die verlamd is en waar het bloed weer naartoe moet stromen en dan heb je kramp en al.

  Hoe dan ook kan best een splinterbloedink zijn die zich misschien pas na hele lange tijd (jaren) herstelt.

  Reactie
  #11

  Hi Priyazinta,

  Het gaat hier niet om een splinterbloeding, deze heb ik weleens gehad op 2 andere nagels maar die groeien er altijd uit met het groeien van de nagel, dit is meestal een onschuldige aandoening maar kan ook aan een hartkwaal liggen. Het gaat hier om 1 enkele lichtbruine streep in de lengterichting van mijn rechter duimnagel. Precies hoe Iris het omschrijft. Ik hou het gewoon in de gaten en zie het wel in april. Wil er nu niet teveel aan denken. Het lijkt mij trouwens niet mogelijk om splinterbloedingen te krijgen doordat je arm in de verknelling heeft gelegen tijdens het slapen.

  Laten we ons inderdaad gewoon niet te druk maken! 🙂

  Gegroet,

  Sonja

  Reactie
  #12

  Bij toeval ben ik vandaag gaan googlen op een bruine streep op nagel. Ik heb het zelf altijd een geboorte streep genoemd... Omdat ik de streep al sinds mijn geboorte heb. Ik maak me er geen zorgen om. Het hoort bij mij.... ik was alleen nieuwsgierig.

  Reactie
  #13

  Bij mensen die deze strepen onder de nagel altijd al hebben gehad zijn deze strepen in de regel goedaardig.

  Maar een nieuw ontstane smalle donkere streep onder de nagel kan een teken van huidkanker. Zeker als er geen bekende oorzaak is zoals bijvoorbeeld 'een vinger tussen de deur' of 'met een hamer op de vinger slaan', of als de streep steeds groter en donkerder wordt of als het nagelbed aangetast raakt en de nagel loslaat. Laat in deze gevallen de nagel door de huisarts of een dermatoloog beoordelen.

  Reactie
  #14

  Hoi Sonja,

  Weet je al iets meer? Ik ben er afgelopen vrijdag achter gekomen dat ik er ook 1 heb op me linkerduim. Ik ga morgen bij de dokter langs.

  Reactie
  #15

  Hoi Sweet, wil je laten weten wat de huisarts ervan vond? En als je meer kunt vertellen zou dat fijn zijn. Misschien hebben anderen weer iets aan jouw ervaring en opgedane kennis.

  Reactie
Reageer op: Bruine streep over de nagel
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief