Ontstoken talgklier achter oor is opengebarsten?

 • #1

  Toen ik een bult achter mijn oor kreeg, ben ik meteen naar de dokter gegaan; hij bevestigde dat het een ontstoken talgklier was, een soort cyste. De bult was dusdanig groot, dat hij vertelde dat als ik binnen 3 dagen (met antibiotica zalf en koeling) de bult niet kleiner zag worden, ik naar de chirurg zou moeten. Als ik dus geen verbetering zag, moest ik terug komen. Allemaal prima, dacht ik.

  Nu ben ik een dag met die antibiotica zalf en koelig bezig, en zojuist is de bult opengebarsten. Ik heb voorzichtig de pus (vermengd met bloed, uiteraard) weggehaald met een tissue - het jeukt nu wel echt gru-we-lijk. De bult is ook nog lang niet helemaal leeg.

  Mijn vraag is; ik weet niet zo goed in welke categorie deze ontwikkeling valt. Is dit wat de dokter bedoelde met "kleiner zien worden" en is dit juist goed? Of moet ik eventueel toch nog teruggaan naar de dokter, gezien de bult er nog zit? De huisarts is nu natuurlijk nog dicht, maar ik bel ze morgen sowieso. Ik hoop echter op wat advies zodat ik rustig de nacht in kan gaan.

  Reactie
  #2

  In principe is hetzelfde gebeurt wat een chirurg zou doen, dus dat is goed. Maar een chirurg doet dit met een minieme kans op infectie en maakt het erg goed schoon. Als je zelf gaat pulleken, komt er wel allemaal vuil in en kan het gaan infecteren en dat wil je niet. Laat de huisarts het even beoordelen.
  Mocht je koorts krijgen, en als het pijn gaat doen, ga dan gelijk naar je huisarts.

  Reactie
  #3

  Super bedankt! Is het een goed idee om het zelf te desinfecteren (met sterilon)? Waarschijnlijk niet, of wel?

  Reactie
  #4

  Ik heb precies hetzelfde als jij. mijn huisarts heeft er een gaatje in gemaakt omdat het ontstoken was/is. en ik moest het nat houden met een vochtig gaasje ertegen aan .. dat heb ik gedaan en nu is het bij mij ook geknapt ik kwam er iets aan en er spoot troep uit.. nu is het nog steeds gevoelig. maar de dokter heeft mij gezegd dat ze het pas weg kon halen als het weer rustig is in het bultje dus als de ontsteking weg is. dat duurt nog een paar weken zei de huisarts. mijn vraag aan jou is; hoe is het met jou afgelopen verder?

  groeten marmar

  Reactie
  #5

  ik heb net ook een ontstoken talgklier.ik ben naar een chirurg moeten gaan van de huisarts.die geeft een lokale verdoving gegeven en een snede gegeven waar die ontsteking zat.al de etter uit gehaald en nu moet ik een ganse week thuisverpleging hebben,om dat uit te kuisen.volgende week moet ik terug naar de chirurg om weer een lokale verdoving te krijgen,en dan ging die chirurg al het vuil en onstekend vel er uit snijden.ik hoop dat het snel zal genezen ,want geloof me het is geen pretje.want het is tenslotte achter je oor he.plus dat er elke dag een wiek in moet van een cm.

  Reactie
  #6

  Bobbel achter oor en nek
  http://www.dokter.nl/forum/Hoofd-hals-schouders/227520-Bobbel-achter-oor-en-nek.html

  Bultje achter oor
  http://www.dokter.nl/forum/Hoofd-hals-schouders/211788-Bultje-achter-oor.html

  Bultje op rotsbeen oor
  http://www.dokter.nl/forum/Kanker-overig/85458-bultje-op-rotsbeen-oor.html

  Bult op bot achter oor
  http://www.dokter.nl/forum/Hoofd-hals-schouders/25127-Bult-op-bot-achter-oor.html

  Bult achter oor?
  http://www.dokter.nl/forum/Is-dit-kanker/203094-bult-achter-oor.html

  Hoe gevaarlijk is een vetbult?
  http://www.dokter.nl/forum/Huid-haar/83871-Hoe-gevaarlijk-is-een-vetbult.html

  Bultje aan de achterkant oor
  http://www.dokter.nl/forum/Hoofd-hals-schouders/24636-Bultje-aan-de-achterkant-oor.html

  Reactie
  #7

  Ik heb dus zo'n bult op mijn oorlel. wist het niet. zag een wit puntje als bij een puistje opkomen, was dus al open. dacht knijp het wel even uit. nogal makkelijk met een oorlel. ongelofelijk wat er allemaal uitkwam. Heb zelden puistjes gehad maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. bijna een knikker aan talg! nu helemaal open. schoongemaakt met sterilon en nu maar hopen dat die talgklier rustig wordt en niet weer zoveel aanmaakt....

  anders ook maar even langs de huisarts. Hoe is het verder bij jullie afgelopen?

  Reactie
  #8

  Ik heb bulten op mijn Hooft in mijn haren weet iemand wat het Is ?

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  @Anoniem,
  Nee, wij kunnen niet weten wat voor bulten jij hebt. Op een forum kan geen diagnose gesteld worden dus advies: ga naar je huisarts.
  Succes.

  Reactie
  #10

  Vaak is het beter om betadine te gebruiken dan sterilon.

  Reactie
  #11

  Ik heb regelmatig talgklier ontstekingen in mijn oorlel, welke ongeveer eens per jaar terug komen. Het is zeker niet prettig maar je leert er mee omgaan, het is overigens niet iets om je zorgen over te maken.

  De eerste keer maakte de maakte de huisarts een klein sneetje in mijn oorlel waardoor al het pus eruit spoot. Omdat ik zelf enige medische kennis heb doe ik dit voortaan zelf met een medisch mesje en alcohol, goed schoonspuiten onder de douche.

  Een (plastisch) chirurg kan overigens de kern van de ontsteking verwijderen mits je op het juiste moment een afspraak weet te maken.

  Reactie
  #12

  Ik had hetzelfde toen ik 18 was. De bult achtermijn oor groeide zo dat mijn oorschelp naar voren werd gedrukt. Omdat ik op vakantie in Italiƫ was heb ik mijn vriend gevraagd hem lek te prikken. Er kwam veel Push en bloed uit maar hij is daarna langzaam verder leeg gelopen. Ik heb er we een kleine litteken aan over gehouden. Maar ik heb mijn verdere leven vooral in de nek en op de kin puisten gehad niet constant maar om de zoveel weken en heb er nu ook nog last van en ik ben nu 56!

  Reactie
Reageer op: Ontstoken talgklier achter oor is opengebarsten?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief