zoontje van 7 heeft kale plek op hoofd…

 • #1

  mijn zoontje van 7 heeft ineens een kale plek op zijn hoofd...
  rond die plek zitten wat huidschilfers...
  t is niet rood of geiriteerd...
  de haartjes rondom die plek kan ik er zonder moeite uit plukken...

  kan dit komen door een keertje niet goed gewassen, en dat daar op die plek mss wat gel is blijven zitten, en dat die haren als het ware afgestorven zijn?

  of toch maar beter even naar de huisarts?

  Reageer
  #2

  Een kale plek in niet zonder zonder reden. De oorzaak is wellicht lastiger te achterhalen.

  De medische term voor de aandoening van uw zoontje is waarschijnlijk alopecia areata.

  Het is verstandig even de huisarts te bezoeken. Probeer van te voren een lijstje te maken van gezondheidsproblemen of opvallende zaken in zijn doen en laten. Het stellen van een juiste diagnose kan niet eenvoudig zijn, dus iedere informatie die van nut kan zijn, is gewenst.

  Reageer
  #3

  Alopecia areata met als kenmerk haarverlies op het lichaam, meestal en met name op het hoofd. Alopecia areata veroorzaakt, vooral in de eerste stadia kale plekken op de hoofdhuid. In 1-2% van de gevallen breidt het zich uit tot de gehele hoofdhuid (Alopecia totalis) of zelfs tot de gehele huid (Alopecia Universalis).

  Alopecia areata komt voor bij 0,1-0,2% van de mensen, zowel bij mannen als bij vrouwen.
  Alopecia areata treedt op bij mensen die ogenschijnlijk gezond zijn en verder geen last hebben van een huidstoornis. De eerste verschijnselen vertonen meestal in de late tienerjaren, in de vroege kinderjaren, of tijdens de jonge volwassenheid, maar het kan inprincipe op alle leeftijden voorkomen.

  De meest voorkomende vorm van alopecia areata geeft haaruitval met een of meer ronde kale plekken op de hoofdhuid.
  Als het haar mees diffuus over de gehele hoofdhuid uitvalt, wordt het diffuse alopecia areata genoemd.
  Alopecia areata monolocularis is de naam voor kaalheid op slechts een enkele plek op het hoofd. Zo is Alopecia areata multilocularis de naam voor haaruitval op meerdere plekken op het hoofd.
  Als de patiënt alle haren op de hoofdhuid verliest, wordt gesproken van Alopecia areata totalis. En als alle lichaamsbeharing, met inbegrip van schaamhaar, verloren is gegaan, is de diagnose Alopecia areata Universalis.

  Alopecia areata is niet besmettelijk.
  Het komt vaker voor bij mensen waarbij meerdere familieleden deze klachten hebben, wat erop wijst dat erfelijkheid een bepalende factor kan zijn bij deze aandoening. Ook lijkt auto-immuniteit, waarbij de afweer van het lichaam zich keert tegen lichaamseigen stoffen, een rol te spelen.

  De eerste symptomen van Alopecia areata zijn kleine, zachte, kale plekken met onbepaalde maar meestal ronde vorm. Deze plekken kunnen jeuken en enigzins pijnlijk zijn.

  De diagnose wordt eenvoudig gesteld door met gespreide vingers van de hand door het haar te gaan en te bepalen hoeveel haren er losraken uit de hoofdhuid. Bij een gezonde hoofdhuid zullen er géén haren loskomen. In het geval van alopecia areata zal dit wel het geval zijn.

  Opvallend is dat ook de nagels symptomen vertonen. De nagels kunnen putjes of trachyonychia hebben.

  Gevolgen van alopecia areata zijn voornamelijk psychologisch (verlies van zelfbeeld als gevolg van haaruitval). Echter, patiënten hebben ook meestal vaker last van astma, allergieën, atopisch huid aandoeningen en soms hypothyreoïdie.

  Alopecia kan psychische klachten veroorzaken. Schaamte en sociale fobieën komen regelmatig voor.

  Reageer
  #4

  Is het niet wat voorbarig direct van Alopecia te spreken. Er zijn talloze aandoeningen die een klein kaal plekje kunnen geven. Misschien heeft het kind wel zijn hoofdje gestoten en is de huid eromheen wat beurs.

  Reageer
  #5

  Klopt, het hoeft het niet te zijn.

  Alleen mocht het wel zo zijn is het wel belangrijk het zo snel mogelijk te weten.. toch? Vooral op zo'n jonge leeftijd.

  Bij mij duurde het ook bijna een half jaar voordat ze er achterkwamen dat dat het was.. en hoe sneller je de plekken kan behandelen des te beter.

  Ik zou zeker even een bezoekje aan de huisarts brengen..

  Veel sterkte gewenst..

  Reageer
  #6

  Wat was bij jou de oorzaak? En welke behandeling heb jij gehad?

  Reageer
  #7

  oke... t zou dus die haarziekte kunnenzijn...

  maar hij had alleen op die plek ook wat schilfertjes.... hoort dat bij de "symptomen" of is dat toevallig... of zou t dan toch mss wat anders zijn?

  ik vind het wel fijn dat jullie zo snel reageren...

  alvast bedankt voor de info, en als t na t weekend nog niet echt verandert is, in hoeverre dat al kan op zo'n korte tijd... dan ga ik maandag ofzo ff naar de huisarts

  Reageer
  #8

  Ik zou er niet al te lang mee wachten. Houd wel goed de vinger aan de pols bij je zoontje of je nog andere mogelijke symptomen opvallen. Misschien een vorm van eczeem, of psoriasis, of alleen maar een huidrectie op stress...
  Toch even naar de huisarts gaan hoor, dan heb je meer zekerheid.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Bij mij is het waarschijnlijk een samenloop van omstandigheden geweest. Ik had er aanleg voor doordat mijn oma het ook heeft. En dan hoeft er maar iets kleins te gebeuren en dan kan het zomaar op komen zetten.
  Dat kan door bijvoorbeeld stress of gebruik van verkeerde shampoo. Daardoor is het bij mij begonnen. Ik was toen een jaar of 13/14. Inmiddels ben ik 19 en heb het nu aardig onder controle door de creme Diprolene hydro gel. Deze prikkelt de haarzakjes en stimuleert de groei van haren. Op dit moment heb ik ook nogsteeds last van kale plekken maar gelukkig is het bij mij nog niet zover dat ik pruiken moet dragen. Bij mij komen en gaan de plekken.
  Ik moet eerlijk zeggen dat bij mij de plekken vooral aan de randen vaak wat schilverig zijn.. maar het is niet echt een 'symptoom' volgens mij..

  Hou ons op de hoogte.. en veel succes bij de huisarts..

  Reageer
  #10

  mijn kleinzoontje van 7 had ook een kale plek op zijn hoofd,en toen ben ik met hem naar de huisarts geweest,en hij zij dat hij een gewone hoofdhuid exceem heeft,Hij heeft een shampoo gekregen,en hij heet ketoconazol shampoo,en het
  heeft goed geholpen.

  Reageer
  #12

  Hoi!

  Mijn dochter van bijna 2 heeft onder op haar achter hoofd nog nooit echt haar gehad en sinds een paar weken meerdere kale plekken! Toen zij 4 maanden was en haar haar eindelijk begon te groeien is alles uitgevallen + haar wimpers en wenkbrouwen!!! de dokter zij toen de tijd dat dit normaal was bij kinderen!!!??? het kwam idd weer terug maar nu dit!!!?? Ben bang dat dit ook alopecia areata is moet eind deze maand naar de dermataloog dus die zal het bevestigen al hoop ik toch dat het iets anders is.. straks word mijn kleine meisie helmaal kaal!!! Heeft iemand anders hier ervaring mee met zulke kleine kinderen?

  Groetjes Katie

  Reageer
  #13

  Ik zou je willen verwijzen naar de patiënten vereniging voor Alopecia Areata Patiënten.

  De Alopecia Areata Patiëntenvereniging (AAPV) is een landelijk werkende vereniging van en voor lotgenoten. Zie: http://www.aapv.nl/

  Alopecia areata kan zich op iedere leeftijd openbaren. Bij kinderen verloopt de verwerking vaak wat anders dan bij volwassenen. Kinderen leven meer in het hier en nu en maken zich minder zorgen om de toekomst. Ook zijn ze minder geneigd alopecia areata terug te voeren op hun eigen gedrag of op stress. De meeste kinderen blijken zich opvallend goed aan te passen. In periodes kunnen ze het wel moeilijk hebben, vooral pubers en adolescenten hebben het af en toe zwaar, maar over het algemeen vinden de meeste kinderen wel een manier om er mee om te gaan. Lees verder op: http://www.aapv.nl/aa_kind.html

  Reageer
  #14

  Bedankt voor de reactie.. ik ga meteen even naar die site

  Reageer
  #15

  Ik weet dat bij het Wilhelmina kinderziekenhuis een kinderarts werkt die veel ervaring heeft met alopecia areata. Je kunt haar naam ook terugvinden op de website van Alopecia Areata Patiëntenvereniging (www.aapv.nl)

  Reageer
Reageer op: zoontje van 7 heeft kale plek op hoofd…
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief