Haaruitval

 • #1

  Hallo, ik ben 19 en ik merk dat ik de laatste 6 maanden last heb van haarverlies. De voorkant van mijn haarlijn is redelijk dun en mijn haar voelt futloos aan. Ik kan het niet meer echt stylen zoals eerst en het gaat ook erg snel uit model. Bovendien ga ik minder naar de kapper, omdat mijn haar niet meer zo snel groeit. Is het normaal dat deze verschijnselen binnen deze periode (/op deze leeftijd) optreden?

  Mijn vader heeft ook last van haaruitval, maar dat begon bij hem pas rond de 40 jaar. Verder heeft mijn opa van mijn moeders kant nog een vrij volle bos.

  Ik heb verder ook veel moeite om aan te komen. Ik heb een BMI aan de wat lage kant: 18,4. Ik heb al een hele tijd geprobeerd bij te houden dat ik een overschot aan caloriën binnen krijg (ong. 3000 kcal) maar ik merk dat ik mijn gewicht een beetje schommelt. Ik kom niet echt aan, maar ik merk wel dat ik makkelijk gewicht verlies. Het is niet zo dat de extra calorie inname gepaard gaat met te veel sporten.

  Verder is er ook Prikkelbare darm syndroom bij mij vastgesteld. Ik weet niet of dat helpt.

  Door het gedoe met het coronavirus durf ik eigenlijk niet echt naar de huisarts. Ik weet niet hoe druk ze het ermee hebben, dus ik vroeg af of iemand mij intussen verder kan helpen/ ervaring heeft met eenzelfde situatie.

  Reactie
  #2

  Bij 3000 kcal en afhankelijk van de activiteiten die je doet, is van een overschot niet echt sprake. Je BMI is ook niet echt laag. je haar vaak stylen is in ieder geval niet goed voor je haar . Ook föhnen is niet echt goed. Je zou kunnen laten kijken naar je vitamines met een bloedonderzoek, maar dat gaat op dit moment niet zo goed lukken.

  Reactie
  #3

  Bedankt voor je snelle antwoord :).

  De calorie-inname pas ik aan aan de hoeveelheid die ik sport. Dus ik probeer er wel voor te zorgen dat ik consistent een overschot binnen krijg.  Föhnen doe ik alleen koud en ook niet te lang en niet altijd. Daarnaast styl ik mijn haar nu al een langere tijd minimaal tot niet. Ik heb bovendien al een bloedonderzoek voor vitamines laten doen en daar kwam niets speciaals uit.

  Reactie
  #4

  Ook koud föhnen is in principe schadelijk.
  Wat doe je zoals aan sport?

  Reactie
  #5

  Ik doe een mix van dingen, zoals krachttraining, fietsen en wat andere cardio. En ik sportte afgelopen tijd ong. 3 keer per week.

  Reactie
  #6

  Hoeveel weeg je nu?

  Reactie
  #7

  63 kg en ik ben 1.85

  Reactie
  #8

  Met 3 x per week intensief trainen ligt je energie behoefte al op ca 3000 Kcal. Dus van overschot is dan geen sprake, zeker niet als je wat bij zou willen komen

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Bedankt voor de info. Ik heb het ook ooit met zo'n calorierekenmachine ding berekend. Maar ik denk dat ik dus toch meer moet eten.

  Fijne avond nog 🙂

  Reactie
  #10

  Hoi,

  een bmi van 18.4 is te laag, maar dat wist je vast wel 😉  Haar kan best uitvallen van licht ondergewicht.

  Je schildklier was vast getest, anders was er niet PDS vastgesteld..?

  voor met wat meer gemak aankomen met de juiste voeding kun je  'mass gainer' bij de drogist kopen (zit vol aminozuren en vitamines, maar ook koolhydraten). Dit poeder is er ook in chocolade of aardbeien smaak. Je lengt het aan met water of melk, en je gebruikt het rondom work outs. Dan komt je makkelijker aan je calorieën.

  Je haar zou tegen fohnen moeten kunnen, maar ik zou het zelf niet doen als je haar nu breekbaar is.

  Reactie
  #11

  Belangrijk is altijd om te zorgen voor een combinatie van complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bij elk eetmoment. Beter dus geen stapels brood of liters slagroom. Haaruitval kan ook samenhangen met insulineresistentie en teveel omzetting van  testosteron in DHT. En teveel cortisol kan van invloed zijn op je haar. Ontregeling van je hormonen dus.

  Bloedonderzoek zegt niet zoveel en er wordt maar op een paar stofjes getest. Een kinesioloog kan met spiertest testen wat jouw lichaam nodig heeft. Tekorten die zouden kunnen spelen, zijn onder andere jodium, vitamine B en ijzer. Heb zelf bmi van rond de 18 en prima haar dus zegt niet zoveel.

  Goed naar je lichaam luisteren, ook qua sporten. Teveel sporten is niet gezond en ontregelt je cortisol.

  Reactie
  #12

  Een BMI van 18,5 is NIET te laag en van ondergewicht is GEEN sprake!!

  Reactie
  #15

  Het knippen plakken lukt me niet. Maar 18.4 is voor de BMI index ondergewicht. Check de tabel! Ondergrens is 18.5.

  Succes met je temperament John 😉

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Reactie
Reageer op: Haaruitval
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief