Wanneer je last hebt van endometriose dan kan dat bijzonder vervelende klachten geven en een rol spelen bij verminderde vruchtbaarheid. Het blijkt dat deze aandoening redelijk onbekend is, waardoor symptomen pas laat worden herkend. Wat is endometriose en wat zijn de symptomen?

Wat is endometriose?

Endometriose is een chronische, goedaardige ziekte bij vrouwen waarbij weefsel, dat op het baarmoederslijmvlies lijkt, ook buiten de baarmoeder voorkomt. Denk hierbij aan: in de buikholte, eierstokken, tussen de baarmoeder en de blaas of de endeldarm, in de darmwand of in de blaas, diep in de wand van de baarmoeder zelf (dat heet dan adenomyose), of, heel soms, buiten de buikholte in andere organen.

Dit weefsel reageert, net als baarmoederslijmvlies, iedere maand op de hormoonveranderingen, waardoor er kleine bloedingen buiten de baarmoeder ontstaan die niet via de schede wegvloeien. Hierdoor kan er irritatie van het buikvlies of van andere organen ontstaan. Maar er kunnen ook kleine littekens en vergroeiingen ontstaan welke op lange termijn kunnen uitmonden in een chronische ontsteking van de endometriosehaarden.

Symptomen bij endometriose

De symptomen en de heftigheid van deze symptomen zijn sterk afhankelijk van de plaats van die iemand heeft. Klachten die vrouwen kunnen ervaren zijn:

  • Hevige menstruatiepijn kampen
  • Pijn en/of bloedverlies bij en na het vrijen
  • Pijn bij het plassen en de stoelgang
  • Vermoeidheid kan optreden
  • Chronische (buik)pijn
  • Obstipatie of juist diarree
  • Bekkenpijn
  • Schouderpijn rondom menstruatie
  • Psychische klachten

Sommige vrouwen met endometriose hebben helemaal geen klachten. Het is wel zo dat als deze aandoening niet tijdig wordt behandeld dat dit tot onvruchtbaarheid kan leiden.

Oorzaak endometriose

Helaas is de oorzaak van deze aandoening (nog) onbekend. Er zijn enkele factoren waarvan men aanneemt dat ze een rol kunnen spelen.

Factoren die een rol kunnen spelen zijn:

Hormonen

Het vrouwelijk hormoon oestrogeen speelt een belangrijke rol. Dat zou een verklaring zijn waarom endometriose alleen voorkomt bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd van ongeveer 15 tot 50 jaar. Maar ook dat de klachten na de menopauze in de meeste gevallen verdwijnen. Net als het feit dat klachten meestal minder worden bij een hormonale behandeling die de oestrogenenproductie doet dalen, zoals de pil.

Retrograde menstruatie

Tijdens een menstruatie loopt het meeste menstruatiebloed via de vagina naar buiten. Er kan er een klein beetje bloed en afgestoten baarmoederslijmvlies via de eileiders in de buikholte komen. Dit noemt men dan retrograde menstruatie. Wanneer dit slijmvlies zich vervolgens op die plek inplant en gaat groeien, zou endometriose kunnen ontstaan. Maar die retrograde menstruatie, die bij zowat 90% van alle vrouwen voorkomt, volstaat niet om endometriose te veroorzaken. Er moeten dus andere factoren een rol spelen.

Erfelijkheid

Vrouwen die een eerstegraads familielid hebben met endometriose, hebben een grotere kans op het krijgen van deze aandoening. Daarnaast is gebleken dat dochters van een moeder met endometriose vaak een ernstigere vorm van endometriose hebben.

Inmiddels heeft men een enkele genetische afwijkingen ontdekt die misschien het risico op endometriose verhogen.

Immuniteitsstoornis

Er bestaat ook een mogelijkheid dat vrouwen met endometriose een bepaalde afweerstoornis hebben. Een afweerstoornis waarbij het slijmvlies dat zich buiten de baarmoeder bevindt niet wordt afgebroken maar inkapselt zodat deze zich kan ontwikkelen.

Behandeling endometriose

Endometriose is een chronische ziekte, er is geen medicijn die deze aandoening doet verdwijnen. De behandeling is erop gericht om de pijn op te oplossen, verminderen of op het verbeteren van de vruchtbaarheid. Dit zodat je zwanger kunt worden.

Hormonen

In de meeste gevallen helpt hormoontherapie om pijnklachten te verminderen. De anticonceptiepil wordt in de meeste gevallen voorgeschreven. Wanneer dit onvoldoende effectief is, dan kunnen sterkere hormoontabletten of injecties worden voorgeschreven.

Operatie

De gynaecoloog kan endometriose, cysten en/of verklevingen tijdens een kijkoperatie of een buikoperatie verwijderen. Het doel hiervan is om de pijn te verminderen. Hoe meer weesfel er verwijderd wordt, hoe kleiner de kans is dat het terugkomt.

Wanneer naar je huisarts?

Heb jij het vermoeden dat je endometriose hebt, of heb je een erg pijnlijke menstruatie? Ga dan naar je huisarts. Hij of zij kan je verder helpen. Twijfel je of je menstruatieklachten abnormaal zijn en wil je die niet met je huisarts bespreken? Boek dan eens een consult bij De Online ZorgZus. Zij is gespecialiseerd in vrouwenzorg en een deskundige op dit gebied. Ze kan je adviseren en in contact brengen met de juiste zorgverlener.

Online ZorgZus

Heb jij een probleem of een klacht met betrekking tot je gezondheid? En wil je snel en deskundig advies? Bij de online ZorgZus kun je snel terecht met al je vragen. Gespecialiseerde verpleegkundigen bieden je online professionele hulp, begeleiding & advies. De Online ZorgZus is een zusterorganisatie van Dokter.nl.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief