Stoppen met roken, doe je dat met behulp van een hulpmiddel, of stop je cold turkey? Welke hulpmiddelen zijn er en wat is het verschil?

Cold turkey stoppen met roken

Stoppen met roken kan zonder hulp, ‘cold turkey’. Dit is een methode waarbij je op wilskracht stopt, zonder steun van een methode of hulpmiddel. Het is één van de meest gebruikte methodes, maar zeker niet de meest effectieve. Het is voor velen de eerste
stopmethode die zij proberen. Een groot deel stopt echter niet succesvol: er volgen vaak meerdere stoppogingen. Wanneer je zonder hulp stopt, is voorbereiding, motivatie en zelfvertrouwen extra belangrijk.

Stoppen met of zonder hulpmiddel?

Roken is een verslaving. Het kan dan ook zeker lastig zijn om hiermee te stoppen. Een hulpmiddel kan jou hierbij ondersteunen. Het kan daarnaast ontwenningsverschijnselen verminderen of geheel onderdrukken.

We maken onderscheid tussen twee soorten hulpmiddelen: reguliere (bewezen) hulpmiddelen en alternatieve hulpmiddelen. Onder reguliere methodes vallen hulpmiddelen die wetenschappelijk onderzocht en bewezen effectief zijn. Bijvoorbeeld nicotinevervangers (o.a. pleisters, zuigtabletten) en medicijnen. Onder alternatieve methodes vallen hulpmiddelen die nog niet voldoende onderzocht zijn op hun effectiviteit, waaronder stoppen-met-rokencapsules, e-sigaretten en zelfhulpboeken. Naast hulpmiddelen zijn er ook stopmethodes, zoals persoonlijke en telefonische coaching.

Stoppen met roken vergoeding is beschikbaar

In 2021 kan stoppen met roken worden vergoed door de zorgverzekeraar. Bewezen effectieve hulpmiddelen (nicotinevervangers en medicijnen) kunnen worden vergoed in combinatie met professionele begeleiding. Alternatieve hulpmiddelen zoals de e-sigaret,
zelfhulpboeken of apps kunnen niet worden vergoed, maar deze zijn vaak al verkrijgbaar voor een klein bedrag. Door te stoppen met roken heb je dit geld zo terugverdiend!

Wil je meer info over hulpmiddelen en stopmethodes? De telefonische stopadviseurs kijken graag samen naar welke methode het beste bij jou past. Ook voor advies over vergoedingen kan je bij hen terecht.

Vul een aantal vragen over je rookgedrag in en ontvang gratis telefonisch informatie van Dokter.nl in combinatie met Stichting Stop Bewust.

Overweeg jij om te stoppen met roken? Maar weet je niet hoe je dit succesvol aan moet pakken? Zie jij door de bomen het bos niet meer? Wat is een goede voorbereiding? Welke vergoeding is via de zorgverzekeraar mogelijk? Welk hulpmiddel is effectief, welke stopmethode heeft de beste resultaten? En… wat past het best bij jou? Maak dan een vrijblijvende afspraak en Stichting Stop Bewust helpt je met het beantwoorden van al deze vragen.

Ik maak graag een vrijblijvende afspraak
In samenwerking met onze partner Stichting Top Bewust
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief