Zwanger, de feiten en fabels

Wanneer je zwanger bent dan krijg je van alle kanten allerlei goedbedoelde adviezen. Maar welke adviezen zijn feiten en welke kun je maar beter in de wind slaan. Wij hebben een aantal fabels en feiten op een rijtje gezet.

Fabels en feiten over zwangerschap

Je moet rauwkost en slecht doorbakken vlees mijden

FEIT. Het is inderdaad beter om rauwkost en niet goed doorbakken vlees te mijden vanwege het risico op toxoplasmose. De parasiet die toxoplasmose veroorzaakt, bevindt zich in de uitwerpselen van katachtigen die de ziekte op dat moment hebben. Je kunt toxoplasmose oplopen via rauw voedsel dat is besmet (bijvoorbeeld rauwkost die je niet gewassen hebt), via besmette eieren of door slecht doorbakken vlees van een besmet zoogdier te eten. Dat is ook de reden dat je beter geen rosbief, fricandeau, tartaar, filet américain en ossenworst kan eten.

Sporten is niet goed tijdens de zwangerschap

FABEL. Recreatieve sporten die je al beoefende, vormen geen probleem. Zelfs paardrijden of skiën kan zolang je het gevaar maar niet opzoekt. Want een val kan natuurlijk wel grote gevolgen hebben. Pas wel op dat je in de zwangerschap je grenzen niet verlegt. Als je namelijk langer dan enkele minuten tot het uiterste gaat, treedt er anaerobe verbranding op. Hierdoor verzuurt het bloed, wat niet goed is voor de baby. Sport dus met beleid, drink voldoende en neem pauzes. Zwemmen en fietsen zijn ideale sporten tijdens je zwangerschap omdat je dat je eigen lichaamsgewicht niet draagt, waardoor je ze tot het einde van je zwangerschap kan blijven beoefenen. Andere sporten zoals hardlopen en fitnessen kunnen ook, maar verdienen iets meer aandacht. Mede doordat je gewrichten tijdens de zwangerschap extra soepel door de verweking die er in je lichaam optreedt zijn waardoor je gevoeliger voor blessures bent.

Maak het niet te gek met lightproducten

FEIT. De kunstmatige zoetstoffen die er in lightproducten zitten belemmeren het transport van aminozuren in het bloed naar het lichaam van de baby. En aminozuren zijn belangrijke voedingstoffen die onder ander nodig zijn om eiwitten te vormen. Gebruik je te veel lightproducten, dan kan dat tot een groeivertraging bij je kindje leiden.

Schaal- en schelpdieren zijn verboden

FABEL. Het is een fabeltje dat je als zwangere geen scampi’s of mosselen zou mogen eten. Maar rauwe en koudgerookte vis, zoals gerookte zalm en haring, dat is iets anders die bevatten een risico op listeriose. Verse zalm of zalm uit blik mag je wel eten. Maar garnalen en mosselen die gekookt zijn, vormen geen risico en mag je dus lekker eten.

Beperk je cafeïne en alcohol inname

FEIT. Met maximaal twee koppen sterke koffie, thee of cola per dag kom je niet in de gevarenzone. Maar wanneer je meer drinkt dan kan dat voor groeivertraging zorgen doordat cafeïne de bloedvaten vernauwt. Ditzelfde gaat op voor alcohol, liever helemaal geen alcohol tijdens je zwangerschap, maar een glaasje tijdens je zwangerschap kan wel. Echter, overdadig alcoholgebruik kan leiden tot gelaatsafwijkingen en een mentale achterstand bij je baby, of zelfs tot een miskraam. Ook energiedrankjes zijn af te raden, omdat ze heel veel cafeïne en suiker bevatten.

Een paar sigaretten per dag mogen wel

FABEL. Roken tijdens de zwangerschap (en ook enkele sigaretten per dag) leidt onomstotelijk vaker tot een miskraam, buitenbaarmoederlijke zwangerschap, vroeggeboorte, doodgeboorte en wiegendood. Als je rookt tijdens de zwangerschap, dan rookt je baby mee. Roken is zowel slecht voor jou als voor je ongeboren kindje. De verhalen dat de stress, die door het stoppen ontstaat, schadelijker zou zijn dan een paar sigaretjes per dag is niet waar.

Een bubbelbad is goed voor je

FABEL. Een bubbelbad is misschien wel goed voor de ontspanning maar is niet echt aan te raden wanneer je zwanger bent. De grote hoeveelheid ontsmettingsmiddel in het badwater kan de natuurlijke bacteriële flora van de huid en de vagina verstoren, waardoor de vrouw meer kans loopt op een schimmelinfectie. Daar is een zwangere vrouw hoe dan ook al gevoeliger voor.

Een bezoek aan de sauna is schadelijk

FEIT. Het is aangetoond dat het veelvuldig gebruik maken van de sauna tijdens de vroege zwangerschap een verhoogd risico geeft op miskramen en afwijkingen. Bij vrouwen die tijdens de bevalling in een heet bad gaan, is er vaker zuurstoftekort bij de baby. Een stijging van de centrale lichaamstemperatuur moet je vermijden.

 

Bronnen: mamaezno.nl en babyopkomst.nl

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief