Herken de vroege symptomen van leverproblemen

Herken de vroege symptomen van leverproblemen

De lever is een bijzonder belangrijk orgaan in ons lichaam, dat helpt het lichaam gezond te houden. Vroege signalen die problemen met de lever aangeven, moeten dan ook niet worden genegeerd. Dus hoe herken je de vroege symptomen van een leveraandoening?

De lever

De lever is een groot en massief inwendig orgaan, en weegt bij een volwassen persoon ongeveer 1,5 kilo. De lever wordt onderverdeeld in de linker- en rechterkwab. Deze zijn van elkaar gescheiden door een weefselplooi.

Functie van je lever

Je lever is een belangrijk orgaan. Zonder kun je niet leven. Zo heeft je lever de volgende belangrijke functies:

 • Productie van gal
  De lever produceert gal, wat wordt opgeslagen in de galblaas. In totaal wordt er 0,5 tot 1 liter gal per dag geproduceerd. Op het moment dat je vet eet, dan trekt je galblaas samen. Hierdoor komt er gal in de dunne darm, waar de galvloeistof voor een goede afbraak van de vetten zorgt.
 • Detoxificatie
  Iedere dag komen er veel schadelijke stoffen in je lichaam. Dat kan komen door alcoholgebruik of door het gebruik van medicijnen. De lever haalt allerlei schadelijke en giftige stoffen uit het bloed, wat we detoxificatie noemen. De lever kan op deze manier de giftige stoffen deels of helemaal onwerkzaam maken. Vervolgens worden de onschadelijk gemaakte stoffen via de galvloeistof of urine afgevoerd.
 • Koolhydraatstofwisseling
  Bij de vertering van voedsel komen suikers vrij. Deze suikers worden via het bloed naar de lever getransporteerd. De suiker die het lichaam niet direct nodig heeft, wordt opgeslagen door de lever. Zodra het lichaam behoefte heeft aan extra energie, zoals tijdens het sporten, geeft de lever die suikers weer vrij.
 • Eiwitstofwisseling
  Bij de vertering van voedsel ontstaan er naast suikers, ook aminozuren. Die uit de darm worden gehaald, in de bloedvaten opgenomen en getransporteerd worden naar de lever. De lever kan van deze aminozuren nieuwe eiwitten maken, welke weer gebruikt kunnen worden door ons lichaam. Een deel van die eiwitten spelen een rol bij het afweersysteem. Denk aan stollingseiwitten die bloed laten stollen als je een wondje hebt, en globuline dat een belangrijke rol speelt bij de afweer tegen ziekteverwekkers.
 • Vetstofwisseling
  Bij de vertering van je voedsel komen naast aminozuren en suikers, ook vetzuren vrij. Je kunt verzadigde of onverzadigde vetzuren hebben. De onverzadigde vetzuren worden weer gebruikt in je stofwisseling of als brandstof. De verzadigde vetzuren kan de lever omzetten naar onverzadigde vetzuren.
 • Opslagplaats
  In de lever worden dus allerlei stoffen (tijdelijk) opgeslagen, om op een moment dat het nodig is los te laten in je lichaam. Het gaat dan onder andere om de stoffen:
  • Glycogeen.
  • Vetten.
  • Aminozuren.
  • Vitamines.
  • Mineralen.

Uitzonderlijk orgaan

De lever is niet alleen een belangrijk orgaan, maar het ook uitzonderlijk. Wist je dat de lever in staat is, om weer aan te groeien en vervolgens tot een volledige uit te groeien, nadat een deel is verwijderd? Maar de lever beschikt ook over een grote reservecapaciteit. Op het moment dat de lever niet goed werkt, kan een ander deel dat deel op vangen. Echter, dit heeft als nadeel dat een leveraandoening vaak pas in een vergevorderd stadium ontdekt wordt.

Problemen met de lever

Er zijn verschillende aandoeningen van de lever, waaronder:

 • Geelzucht
  Geelzucht is geen ziekte maar een verschijnsel van verschillende aandoeningen van de lever en galblaas/galwegen. Met geelzucht wordt het geel zien van de huid en/of het oogwit bedoeld. Geelzucht wordt veroorzaakt door een te hoog gehalte bilirubine in het bloed. Er zijn veel verschillende aandoeningen die een verhoogd bilirubine gehalte in het bloed, en dus geelzucht, veroorzaken.
 • Hepatitis A
  Hepatitis betekent een ontsteking van de lever en wordt veroorzaakt door het hepatitis A-virus. In Nederland, kan de ziekte voorkomen bij schoolkinderen en bij mensen die op reis zijn geweest in een land waar hepatitis A veel voorkomt, zoals Azië, Afrika, Zuid-Amerika. Besmetting vindt vooral plaats via verontreinigd voedsel en drinkwater.
 • Hepatitis B
  Dit is een ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door het hepatitis B-virus. Besmetting vindt vooral plaats via bloed-bloedcontact, seksueel contact en van moeder op kind tijdens de geboorte.
 • Hepatitis C
  Deze ontsteking van de lever wordt veroorzaakt door het hepatitis C-virus. Besmetting vindt ook vooral plaats via bloed-bloedcontact en komt veel voor onder spuitende drugsgebruikers.
 • Hepatitis D
  Deze ontsteking van de lever wordt veroorzaakt door het hepatitis D-virus. Besmetting kan alleen als iemand op dat moment het hepatitis B-virus draagt.
 • Hepatitis E
  Deze ontsteking wordt veroorzaakt door het hepatitis E-virus. Hepatitis geneest meestal binnen 1 tot 4 weken. Ons lichaam ruimt het virus namelijk zelf op.
 • Levercirrose
  Levercirrose is het gevolg van een chronische leverziekte. Hierbij is het leverweefsel zo erg beschadigd dat het niet meer kan herstellen. Oorzaken kunnen onder andere een langdurig alcoholgebruik zijn of hepatitis B en C.
 • Kanker in de lever
  Primaire kanker in de lever (kanker die in de lever ontstaat) is zeldzaam. Secundaire kanker in de lever ontstaat door uitzaaiingen van kanker elders in het lichaam, wat vaker voorkomt.

Symptomen van een ongezonde lever

De volgende symptomen doen zich regelmatig voor:

 • Algehele vermoeidheid.
 • Lichte koorts.
 • Algemeen gevoel van ziek zijn.
 • Misselijkheid.
 • Verminderde eetlust.
 • Pijn bij de rechter ribben.
 • Spier- en gewrichtspijn.
 • Krampen en pijn in de onderbuik.
 • Hoofdpijn.
 • Overgevoelige huid, wat jeuk kan veroorzaken.
 • Vergeling van het oogwit, de huid en tandvlees.
 • Donker gekleurde urine en lichtgekleurde ontlasting.
 • Diarree.

Hoe zorg je goed voor je lever?

De lever is een hardwerkend orgaan. Dus daar moet je goed voor zorgen:

Voeding
Suiker is niet zo best voor de lever, maar bittere stoffen zijn wel weer gezond voor de lever. De bitterstoffen die van belang zijn, zitten hoofdzakelijk in het vlies van graan, het velletje om noten en de schil van groenten en fruit. Ook witlof, andijvie en grapefruit bevatten bitterstoffen. Daarnaast zijn uien, knoflook, citrusfruit, verschillende koolsoorten, druiven, kersen en rozemarijn goed voor de lever. Er zitten stoffen in die de lever helpen bij het vangen van vrije radicalen en het verwijderen van giftige stoffen.

Drinken
Water drinken is essentieel voor je lever. Zorg dat je minstens 7 glazen water op een dag drinkt. De dag beginnen met een glas lauwwarm water is een aanrader. Of drink een kop groene thee. Groene thee is rijk aan catechine, een plantaardige antioxidant die de leverfunctie ondersteunt en vetopslag in de lever voorkomt. Alcohol en cafeïne is niet goed voor de lever.

Bewegen
Al het bloed uit alle spijsverteringsorganen, wordt met een constante stroom door de lever gevoerd. Hoe beter de lever doorbloed is, hoe beter hij zijn werk kan doen. Door elke dag iets aan beweging te doen, help je je lever bij de bloedtoevoer.

 

Bronnen: MLDS.nl en voedingscentrum

18 reacties op “Herken de vroege symptomen van leverproblemen
 1. Enkele jaren geleden tijden een medische keuring kreeg ik de opmerking dat de uitslag van een bloedtest een “vette”lever aangaf. Een west-europeesche ziekte van luxe werd er bij gezegd. Later nogmaals een test gedaan en de waarden waren hoger geworden. Daarna een noodzakelijke periode van 3 maanden geen alcohol en veel bewegen en letten op je voedsel gaf na een test aan dat de waarden onder het max niveau waren gekomen. Vraag aan dit artikel om ook de bloed waarden( 2 variaties) te vermelden en wat is gevaarlijk en wat is goed. Ik heb aan de uitslag van de testen goede richtlijnen gekregen.

  Geschreven door JohnB op
  • Heb ook een vette lever en een blauwe plek op de lever die groter wordt. Ik ben dagelijks misselijk en heb knagende buikpijnen Toch zijn mijn leverwaarden voldoende maar hoe ze zijn wordt niet verteld. Ik word gewoon met al mijn klachten naar huis gestuurd. Er is niks aan de hand om je zorgen over te maken. Maar ik functioneer niet meer normaal Kan haast niet van huis weg want ook ben ik zo zweverig in mijn hoofd. Ik wou dat er iemand een oplossing had

   Geschreven door jessie 3 op
 2. Waar staat matig Lcoholgebruik!!?!?

  Geschreven door Ruud op
  • Onder het kopje ‘drinken’ misschien?

   Geschreven door Anoniem op
 3. Ik heb sinds 8 jaar aanvallen van jeuk op armen en schouders. .. Ik gebruik hiervoor levercitione. Komt dit van de lever of van mijn spieren .. ( wat ik altijd dacht. .) Heb nl het idee dat het Door stramme gewrichts problemen kwam! Ik ben 55 jaar!

  Geschreven door Anoniem op
 4. Ik heb sinds 8 jaar aanvallen van jeuk op armen en schouders. .. Ik gebruik hiervoor levercitione. Komt dit van de lever of van mijn spieren .. ( wat ik altijd dacht. .) Heb nl het idee dat het Door stramme gewrichts problemen kwam! Ik ben 55 jaar!

  Geschreven door Karin op
 5. Kijk voor die jeuk ook eens bij : BRACHIORADIALE JEUK

  Geschreven door Joop op
 6. Mijn galblaas is verwijderd in sept. 2016 .Als ik alkohol drink krijg ik vaak jeuk over mijn hele lichaam. Komt dat omdat nu mijn galblaas verwijderd is? Wie heeft hier ook last van?

  Geschreven door Maria op
 7. Geen alcohol drinken dus…heb je ook geen jeuk

  Geschreven door Anoniem op
  • Ik heb ook mijn gal laten verwijderen was ontstoken. Ik drink in het weekend graag n glaasje rode wijn of 2 a 3. Heb er totaal geen last van! Heb na de verwijdering wel last van oververmoeidheid!!

   Geschreven door Verse710 op
 8. Een ‘kieste’ in de lever, is dit gevaarlijk ?

  Geschreven door Fanny op
 9. Een cyste lever is een lever met holtes gevuld met vocht, op zich niet gevaarlijk,

  Geschreven door Wilj op
 10. Levercirrose door 36jr chronisch hep.B alcohol is een puur gif voor de lever. Jeuk op onderbenen en armen kan komen door de lever die bloed zuivert maar niet meer 100% kan alleen zeggen laat je testen en vaccineren tegen Hep B wat veel besmettelijk er is als hiv. Ook met cirrose kun je nog wel een tijd leven. Eet goed en drink genoeg water. Koffie schijnt goed te zijn voor lever waarom is nog onduidelijk

  Geschreven door Wildrat op
 11. eet elke morgen noten inplaats van je reguliere ontbijt, walnoten en amandelen, drink smorgens als eerst een mok heet water met een scheutje appelazijn en op de dag 3 gekookte eieren en veel van je problemen zullen verdwijnen, daarnaast drink ik gewoon mijn biertje en wijntje en eet verder normaal maar geen varkensvlees, daar zit veel rotzooi in, roodvlees heel matig maar wel kip.
  Elke dag een grote knoflook teen klein snijden 10 min laten staan en dan doorslikken met water zonder dat het je tanden raakt, je zult dan niet uit je mond ruiken naar knoflook, knoflook is een goede natuurlijke ontstekingsremmer.
  Maak van dit alles een gewoonte en je neemt het allemaal zonder moeite in, het leven kan zo prachtig zijn en probeer altijd stress te vermijden dat is een killer.

  Geschreven door Emiel de vriendelijke op
 12. Groene thee is goed cafeïne is juist niet goed zie de tekst boven.

  Geschreven door Peter op
 13. Hallo zijn hier mensen met uitzaaiingen lever na borstkanker
  Een dikke zes jaar kreeg ik te horen dat ik borstkanker had , heb bijna ieder jaar een depressie , heb regelmatig pijn dan weer een beetje steken dan weer een andere pijn
  Ik ben zo depressief dat ik het niet uit mijn hooft krijg , kan er mij iemand helpen , ben naar de huisdokter geweest en zij dat het niets zal zijn hij vroeg of ik een echo wou ,ik zij natuurlijk dus vrijdag krijg ik een echo morgen heb ik mijn jaarlijkse controle ?

  Geschreven door Alias op
 14. Ik heb 15 paracetemol van 500 mg geslikt in minder dan 10 minuten, ik las dat je bij een overdosis paracetemol leverbeschadiging kan krijgen. Is dit een overdosis en zo ja wat zijn dan en verdere gevolgen ervan?

  Geschreven door Aevy op
 15. Dat is niet goed Aevy. Per dag mogen er maar 6 paracetamols soms 8, verdeeld over de dag genomen worden.max 2 per keer om de paar uur zie verpakking of bijsluiter of vraag de arts.Waarom heb je dit in 10 minuten gedaan, 15 stuks. Ik hoop niet wat ik vermoed ik zou hulp gaan zoeken, ga naar een arts en ik wens je Gods zegen in Jezus.

  Geschreven door alias op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief