Ebola

Ebola is een zeldzame en ernstige infectieziekte die in Afrika voorkomt en samen gaat met bloedingen in het lichaam. De ziekte heet officieel ebola hemorragische koorts en wordt veroorzaakt door een virus (filovirus).

De oorsprong

De ziekte ebola is vernoemd naar de rivier Ebola in de Congo, waar het virus voor het eerst in 1976 werd ontdekt. In dat jaar waren er verschillende uitbraken in Soedan en het toenmalige Zaïre (nu de Democratische Republiek Congo). Ebola veroorzaakte in de jaren daarna meerdere epidemieën in Afrikaanse landen. Begin van dit jaar, is er ook een uitbraak gerapporteerd in West-Afrika, in het regenwoudgebied van Guinee, aan de grens met Siërra Leone en Liberia.

Besmetting

De ziekte is alleen besmettelijk bij direct lichamelijk contact met een patiënt (bloed, speeksel, urine, zweet en dergelijke) of door het slachten en opeten van een ziek dier. Wat duidelijk is, is dat het ebolavirus zich niet verspreidt via de lucht en niet wordt overgedragen via muggen of door het aanraken van bijvoorbeeld geld of het zwemmen in een zwembad. Vleermuizen zijn de meest waarschijnlijke bron voor filovirussen. De virussen zijn aangetroffen in verschillende vleermuissoorten die in Afrika leven. Zij verspreiden het virus onder meer via hun ontlasting. Verschillende dieren in het Afrikaanse tropische regenwoud kunnen met het virus worden besmet, zoals chimpansees, gorilla’s en antilopen en wanneer mensen deze dieren slachten en eten, kunnen zij het virus ook krijgen. Wanneer iemand besmet is er een grote kans op overlijden. In Afrika overlijdt momenteel meer dan de helft van de mensen die besmet zijn met het virus.

Symptomen

Wanneer iemand besmet is met het Ebola virus krijgt deze persoon de volgende symptomen: hoge koorts, hoofdpijn, spierpijnen, braken, diarree. Het meest kenmerkende van de ziekte is dat het virus ontstekingen aan kleine bloedvaatjes kan geven waardoor men op verschillende plaatsen in het lichaam bloedingen kan krijgen. Op dat moment is de patiënt het meest besmettelijk. Deze ziekteverschijnselen vertonen zich tussen de 2 en 21 dagen (met een gemiddelde van 7 dagen) na besmetting met het ebola virus. Mensen zijn alleen besmettelijk wanneer ze ziekteverschijnselen hebben, anders niet.

Behandeling of medicijnen?

Nee, er is (nog) geen vaccin of medicijn tegen ebola beschikbaar. De behandeling bestaat nu nog hoofdzakelijk uit het bestrijden van de complicaties. Enkele mensen zijn tijdens de ebola-uitbraak in West-Afrika behandeld met experimentele medicijnen die nog niet geregistreerd staan voor de behandeling van ebola, zoals ZMapp. Er zijn mensen die ZMapp hebben gebruikt en die de infectie hebben overleefd, anderen zijn overleden. Het is dus nog te vroeg om conclusies te trekken over de effectiviteit van dit medicijn. Er zijn geregistreerde antivirale middelen beschikbaar die een andere virusinfectie behandelen maar die in theorie ook ebola patiënten zou moeten kunnen helpen. Deze antivirale middelen worden beperkt toegepast bij ebola-patiënten en ook hiervan kan nog niet worden gezegd of ze een meerwaarde hebben.

Kan ebola naar Nederland komen?

De kans dat iemand besmet raakt met het ebolavirus en het meeneemt naar Nederland is niet onmogelijk maar is wel heel klein. Mensen worden alleen ziek door direct contact met patiënten of door het bereiden of eten van bushmeat (rauw apen- of vleermuizenvlees).

Als ebola toch in Nederland is hoe wordt ebola dan bestreden?

Als er toch iemand naar Nederland komt die besmet is met het ebolavirus, dan is er een kleine kans op verspreiding. Een patiënt is pas besmettelijk als hij symptomen van de ziekte heeft en zal dan zo ziek worden dat hij medische behandeling nodig heeft. In Nederland neemt men dan contact op met een arts en die is verplicht om een verdenking van een besmetting met ebola (of een soortgelijk virus), te melden bij de GGD. Hierna zullen het RIVM en de GGD alle contacten in kaart brengen en wordt bij hen drie weken lang de gezondheid in de gaten gehouden. Wanneer iemand symptomen ontwikkelt worden zij direct in isolatie verpleegd. Dit is een effectieve manier om de verspreiding tegen te gaan wat bewezen is in 2008 bij een patiënt met het marburgvirus.

 

Bronnen: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Delen:  
3 reacties op “Ebola
 1. Maar wanneer ik zo ziek wordt dat ik een huisarts nodig heb dan kan ik ondertussen toch ook al meerdere mensen besmet hebben? Aangezien ik alleenstaande ben en ook met hoge koorts de deur uit ga omdat ik toch mijn eten moet hebben, zou het dus best zo kunnen zijn dat ik anderen zou besmetten wanneer ik het onder de leden zou hebben. Volgens mij kun je dit niet voorkomen of je moet de grenzen sluiten voor alles en iedereen wat uit Afrika komt en het toerisme daar naar toe blokkeren. Maar dan nog heb je geen garantie. Maar goed, dit is mijn mening als leek.

  Geschreven door Riemke op
 2. Hoi Riemke,

  Denk dat als je na 2 dagen merkt dat je hoge koorts hebt diarree en barstende koppijn krijgt… niet eens naar buiten wilt.

  Geschreven door Ap op
 3. Ivm ebola, zien de symptonen in het begin er blijkbaar niet veel anders uit als bij een griep of buikgriep. Dus wie zou nu denken dat hij ebola heeft? Ik alvast niet, maar als vele bang worden gaan ze bij een griep periode al denken dat ze ebola hebben. Pas bij de bloedingen merk je het verschil blijkbaar, maar dan is het mss ook al ver te laat en zeer besmettelijk. Kan me voorstellen dat er zo makkelijk zieke mensen over de grens raken. Is er trouwens geen incubaieperiode bij de ziekte en indien zo, is die dan niet besmettelijk? Nu, ik denk dat de beste controle is, dat er in de landen waar er al ebola gemeld is, alles af te sluiten tot het onder controle is, ipv overal de grenzen te sluiten. Maar dit hadden ze alreeds in het begin moeten doen, nu mss al te laat hiervoor…
  Lutie

  Geschreven door Lutie op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief