Wat is het EPD eigenlijk?

In het najaar van 2008 startte de invoering van het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD). De invoering van het EPD zal vele vragen opleveren. Hier zijn alvast een aantal antwoorden. De invoering van het EPD wordt breed onder de aandacht gebracht; iedereen ontvangt thuis informatie en er wordt uitgebreid in de media over bericht. Via het EPD worden gegevens van patiënten op een landelijk netwerk digitaal bewaard en beschikbaar gesteld. Het EPD geeft bevoegde  zorgverleners toegang tot medische gegevens die van belang zijn voor de behandeling van de patiënt. De voordelen zijn dat de patiënt minder vaak hetzelfde verhaal hoeft te vertellen aan verschillende hulpverleners en dat bij een spoedgeval direct de medische gegevens van de patiënt voor de dokter beschikbaar zijn. In de wet op het EPD wordt vastgelegd wat de rechten en plichten van de patienten en zorgverleners zijn. De rechten van de patient zijn vastgelegd in de wet Wbsn-z. De patient kan bijvoorbeeld het EPD inzien en bezwaar maken. De dokter blijft verantwoordelijk voor het onderhoud van de medische gegevens. Door de Wbsn-z kunnen de medische gegevens  op basis van het burgerservicenummer (BSN) worden uitgewisseld. Op de website van het Informatiepunt BSN in de zorg en landelijk EPD staat uitgebreide informatie over het landelijk EPD.

7 reacties op “Wat is het EPD eigenlijk?
 1. De kans op medische fouten wordt kleiner. Uw specialist, apotheker of (waarnemend)huisarts weet welke medicijnen u gebruikt. Of voor welke medicijnen u allergisch bent. U hoeft niet steeds opnieuw te vertellen wat al in uw medisch dossier staat.
  Via het EPD informeert de waarnemend huisarts uw eigen huisarts over de behandeling.

  Meer informatie:

  http://www.infoepd.nl/informatiepunt_com/patient_client.php

  Geschreven door Anoniem op
 2. U kunt bezwaar maken tegen de uitwisseling van uw gegevens.
  De afgeschermde gegevens in het dossier kunnen dan niet ingezien of opgevraagd worden via het landelijk EPD.
  Bezwaar maken kan tot 15 december. Het bezwaar later weer intrekken kan ook.

  Geschreven door Marc op
 3. 30% van de artsen heeft het Bezwaarformulier EPD ingevuld en een kwart van de artsen overweegt alsnog bezwaar aan te tekenen!

  Geschreven door Anoniem op
 4. Van de Nederlanders is 37% tegen het EPD. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond

  Geschreven door Anoniem op
 5. Artsen gaan altijd liegen en bedriegen als u een medische misser is overkomen. Ze horen dit aan u te melden en te registreren in het medisch dossier maar doen ze mooi niet. Op die manier komt u haast nooit achter uw medische misser. Wel verwijst men u graag op een valse manier naar een collega voor een zogenaamde second opinion, daarbij weten ze dat ook die de medische misser niet zal melden of herstellen. U blijft met uw medische misser zitten. Medische missers worden niet hersteld.
  Uw huisarts doet ook lekker mee met dit liegen en bedriegen. Hij verdient aan uw leed. Hij schrijft u wel graag medicijnen voor of verwijst u graag van het kastje naar de muur. Deze duivelse praktijken vinden nog dagelijks plaats door artsen. Veel mensen worden alleen maar zieker door de behandelingen en raken in de in wao-wia. Veel ziektes gaan vanzelf over. Mijdt zoveel mogelijk de reguliere gezondheidszorg.

  Geschreven door Medische missers op
 6. Tja, ook ongenuanceerde reacties zijn reacties. Wel begrijperlijk gezien het emotionele karakter van medische fouten. Toch zijn er diverse wegen te bewandelen om uw gelijk te verkrijgen, en het leed mogelijk te verzachten. Ik kan mij voorstellen dat er ook tegengestelde ervaringen te melden zijn. Maar ook uw mening wordt gerespecteerd.

  Geschreven door Ans op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief