PGD bij kanker toegestaan

De ontwikkeling van medisch onderzoek op het gebied van de genetica schrijdt steeds verder voort. Nu wordt preïmplantatie genetische diagnostitiek bij bepaalde vormen van erfelijke kanker toegestaan.

Embryo’s, die na ivf zijn verkregen, worden getest op de genetische aandoening waarvan eén van de ouders (of beide) drager is. En de embryo’s die de aandoening niet hebben, worden teruggeplaatst in de baarmoeder. Het gaat onder andere om zeldzame vormen van kanker zoals erfelijke borst- of darmkanker. Of iemand voor PGD in aanmerking komt, zal in overleg met de behandelaar besloten worden.

Embryoselectie houdt in dat een normale reageerbuisbevruchting wordt onderbreken zodra er in het laboratorium embryo’s van ongeveer acht cellen groot zijn ontstaan. Door van die embryo’s één cel af te splitsen is op de afgenomen cel genetische analyse mogelijk. Het verwijderen van een cel heeft in dat stadium van de groei geen invloed op de verdere ontwikkeling van een kind. Zo kan een klinisch geneticus bijvoorbeeld vaststellen of het embryo een genafwijking heeft.

De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie en de Vereniging Klinische Genetica Nederland zullen dit jaar in onderlinge afstemming een modelprotocol voor PGD ontwikkelen. Het Universitair Medisch ziekenhuis in Maastricht is het enige ziekenhuis in ons land dat toestemming heeft om PGD uit te voeren. Jaarlijks worden er  ruim 100 behandelingen uitgevoerd.

4 reacties op “PGD bij kanker toegestaan
 1. Waarom mogen moeders met een genetische aanleg voor borstkanker niet de keuze maken geen dochters te krijgen met die aandoening?
  Dit is dus gewoon mogelijk als ze reageerbuisbevruchting toepassen en de bevruchte embryo’s laten onderzoeken!

  Geschreven door W op
 2. Er wordt momenteel flink gevochten in de 2e kamer of het nu wel of niet mag. Vooral de ChristenUnie is tegen.

  Geschreven door Anoniem op
 3. De christelijke coalitiepartijen accepteren geen voorstel voor versoepeling selectie van embryo’s.
  Momenteel mogen embryo’s alleen worden geselecteerd op afwijkende genen die zeker leiden tot levensbedreigende aandoeningen, bijvoorbeeld de ziekte van Duchenne. Het plan zou een aanvulling op bestaand beleid zijn.
  De Borstkankervereniging Nederland is teleurgesteld.

  Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief