Week van de donor

Ieder jaar is er de week van de donor, een week waarin veel aandacht wordt gevraagd voor donordonatie. En zo ook dit jaar, afgelopen zondag is deze week van start gegaan en duurt tot en met zondag 19 oktober. De aftrap heeft maandag de 13de plaatsgevonden door minister Edith Schippers en Wouter Duinisveld.

De NTS, de gezondheidsfondsen en het ministerie van VWS en alle anderen die in actie komen vragen tijdens deze week aandacht voor orgaan- en weefseldonatie.

Men hoopt ook dit jaar, door allerlei inspanningen te verrichten, dat vele mensen hun gemaakte keuze laten registreren – donor Ja of Nee – en dit dan vast te leggen in het Donorregister. Al die inspanningen moeten dus leiden tot meer registraties. Tijdens de zesde dag van de Donorweek in 2013 hadden ongeveer 55.000 mensen laten weten wel of geen donor te willen zijn. En van de nieuwe aanmelders legde 88% een Ja vast in het Donorregister, 6% vulde Nee in als hun keuze.

Maar waarom moet iemand zich eigenlijk laten registreren? Wanneer u weet wat u wilt na uw overlijden dan helpt het registreren in het Donorregister om duidelijkheid te geven. U geeft duidelijkheid of u wel of geen donor wenst te zijn, of dat u deze keuze overlaat aan uw familie of aan een specifiek persoon.

Iedereen die in Nederland is ingeschreven bij een gemeente kan zijn of haar keuze In het Donorregister laten vastleggen maar men moet minimaal 12 jaar zijn. Ook wanneer iemand ziek is of medicijnen gebruikt kan zich laten registreren als donor. Op het moment van overlijden kijken artsen of organen en weefsels geschikt zijn voor transplantatie.

Bron: ministerie van VWS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief