Orgaandonatie, Zeg Ja!

Er is in Nederland een tekort aan orgaandonoren. Vorig jaar stonden 1300 mensen op de wachtlijst voor een donororgaan. Een nierpatiënt wacht ongeveer vier jaar op een donornier.
De wachttijd is vaak te lang: voor ruim 150 mensen kwam vorig jaar helaas een donororgaan niet op tijd. Zo’n 3 miljoen Nederlanders staan positief tegenover donatie van de organen na het overlijden, maar hebben zich nog niet geregistreerd. Het ministerie van VWS start daarom de campagne ‘Nederland zegt Ja! In principe kan iedereen toestemming geven voor donatie van zijn of haar organen. Het Astma Fonds, de Nederlandse Brandwonden Stichting, de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting, het Diabetes Fonds, het Donorregister, de Hartstichting, de Maag Lever Darm Stichting, de Nederlandse Transplantatie Stichting, de Nierstichting Nederland, NIGZ-Donorvoorlichting en de Stichting Transplantatie Nu! werken samen om meer donoren te werven via Nu! de nationale campagne voor orgaandonatie, ‘Nederland zegt Ja’, en vraagt iedereen die nog niet als donor is geregistreerd om een keuze te maken: ja of nee? Het liefst ja, maar nee mag natuurlijk ook.

Wie zich als donor wil laten registreren kan dat op twee manieren doen. U kunt het formulier invullen uit de folder Ja of nee donor? en kunt uw keuze online registreren op de website van het Donorregister. U kunt altijd uw keuze wijzigen.

De campagne ‘Nederland zegt Ja’ helpt hen een keuze te maken en die keuze te registreren via www.jaofnee.nl. Er zijn vier keuzemogelijkheden:    1.  Ja, ik geef toestemming, 2. Nee, ik geef geen toestemming, 3. Mijn nabestaanden beslissen en 4. Een specifieke persoon beslist.

De stichting 2Miljoenhandtekeningen organiseert een nationale digitale petitie om de huidige donor registratie wet te wijzigen.

2 reacties op “Orgaandonatie, Zeg Ja!
  1. Het Donorregister heeft een nieuwe website en een vernieuwd donorformulier. De nieuwe stijl moet mensen verleiden hun keuze rond orgaandonatie te laten registreren. Zie: http://www.donorregister.nl/

    Geschreven door Marc op
  2. Graag had ik mij laten registreren voor deze orgaandonatie.,maar helaas ik nu als Nederlander woonachtig ben in Thailand…is dit niet meer mogelijk.
    In Thailand heb ik me nu laten registreren voor het afstaan van mijn lichaam kort na de dood. Hiervoor heb ik een pasje gekregen op creditcardformaat waar al mijn gegevens in staan verwerkt.
    Om mij als orgaandonatie hier in Thailand te registreren durf ik niet.,vanwege de aanwezige corruptie in dit land. Belangrijke en rijke mensen krijgen hier n.l. voorrang op de wachtlijst voor een orgaan.,arme en onbelangrijke mensen komen hier zelden aan de beurt voor een orgaan.

    Geschreven door Alleenstaande63Ouder op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief