Zorgverklaring

zorgverklaring-arts-die-fo

Via de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) en Consumentendezorg.nl is een versie van de Zorgverklaring verkrijgbaar. Het document is gebaseerd op de Wet Geneeskundige Behandelings-overeenkomst, WGBo. Hiermee is de Zorgverklaring een wilsverklaring waaraan rechten kunnen worden ontleend.
Door het opstellen van deze verklaring kunnen mensen op een wettelijk erkende wijze vastleggen of en hoe zij medisch behandeld willen worden in hun laatste levensfase. Ook wordt met dit document aangegeven welke zorg en begeleiding men dan wil ontvangen en wijst men gemachtigden aan.

Waarom een zorgverklaring?

Familie en vrienden die gemachtigd zijn, hebben met een ondertekende Zorgverklaring een concreet hulpmiddel in handen om bij behandelaars aan te geven wat betrokkene wil op het moment dat hij/zij daartoe zelf niet meer in staat is.

De wensen van betrokkene zijn er zo helder mogelijk in vastgelegd. Voor als het er echt op aan komt. Het stap voor stap opstellen van een Zorgverklaring is tevens een leidraad voor mensen die met hun naasten deze zaken in alle openheid willen bespreken.

Waarom een nieuwe zorgverklaring?

Over de reden van ontstaan van dit document zegt initiatiefnemer en voorzitter van de Stichting Zorgverklaring, de arts Pieter Sluis: ‘Ik heb de Zorgverklaring ontwikkeld vanuit een groeiend besef, dat in ons land vaak op een eenzijdige manier gekeken wordt naar de dood. De dreiging die velen erbij voelen wordt gesust met rationele reacties. “We doen er wat aan”, of “We hebben recht op een goede dood”. Het stervensproces op zich wordt al gauw beschouwd als mensonwaardig. Velen ervaren het als een ander woord voor lijden.’

Pieter Sluis vond dat dit anders moest, want ‘de dood is heel gewoon het natuurlijke einde van het leven. En zoals het heel verstandig is om aandacht te geven aan het begin van het leven, geldt datzelfde voor het bewust bezig zijn met het eind ervan. Het is eigenlijk raar dat we ons nauwelijks bezig houden met zo’n belangrijk moment. Velen sterven onvoorbereid. Dat kan veel beter.’
Omdat mensen daar wel wat hulp bij kunnen gebruiken, werd vanuit de Stichting Zorgverklaring (voorheen Stichting Maia Zorgverklaring) de Zorgverklaring ontwikkeld.
Het document is sinds 1997 verkrijgbaar.

De nu verkrijgbare nieuwe versie van de zorgverklaring is aangepast aan de huidige situatie en is tevens uitgebreid met een handleiding per artikel. De verklaring bestaat uit twaalf artikelen waarin allerlei aspecten van zorg en sterven aan de orde komen.
De verklaring wordt uitgegeven door de Stichting Zorgverklaring, die verantwoordelijk blijft voor de inhoud ervan en die ook de voorlichting erover blijft verzorgen.
Zowel professionals als particulieren kunnen hiervoor een beroep doen op de voorlichters van de Stichting.

De NPCF heeft de verdere verspreiding van de Zorgverklaring op zich genomen en beheert ook het officiële Zorgverklaringregister, waarin een duplicaat kan worden opgenomen.

7 reacties op “Zorgverklaring
 1. iK ZOU GRAAG EEN ZORGVERKLARING ONTVANGEN….

  Geschreven door rieky.snelder op
 2. Riekie, hierboven staat uitgelegd hoe je de zorgverklaring kunt bestellen.

  Geschreven door Anja op
 3. Gezien het fijt dat veel klachten heb,
  o.a hart vier omleidingen daarna 3x gedotterd i.v.m. een ader die minder
  goed is en nieren die voor 40 functioneren en pijn van nek tot staartbeen

  Geschreven door Hendrik Knegtering op
 4. Aub toezending naar mijn adres in Peru: Calle Santa De 120, Dept. 702, Pueblo Libre, Lima-21.
  Via Ing-bank overgemaakt E. 19, vandaag
  Welke geldigheid heeft deze verklaring in evt. Peru (vertaald?)
  Is er ervaring bv via Ned. Ambassade/Consulaten?

  Geschreven door A.J. Guanilo S. – de Jonge op
 5. Welke geldigheid heeft deze verklaring in evt. Peru (vertaald?)
  Is er ervaring bv via Ned. Ambassade/Consulaten?

  Geschreven door Anoniem1 op
 6. ER WORD HIER GESCHREVEN DAT
  Via de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) en Consumentendezorg.nl is een versie van de Zorgverklaring verkrijgbaar.
  DIT IS NIET HET GEVAL.

  Geschreven door MIRTJE op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief