Welke vitamines bij verminderde weerstand?

Welke vitamines bij verminderde weerstand?

Heb je het idee dat jouw weerstand wel een boost kan gebruiken? Dan kan het een idee zijn om eens goed te kijken naar je inname van vitamines. Er zijn namelijk verschillende vitamines die goed zijn om je weerstand te verbeteren.

De meeste vitamines worden niet zelf door je lichaam aangemaakt. Sommige mensen krijgen al voldoende vitamines binnen via hun voeding, maar dit is zeker niet voor iedereen het geval. Het kan dan raadzaam zijn om vitamine supplementen te gebruiken om het tekort aan te vullen.

Vitamines die de weerstand versterken

Wanneer je een verminderde weerstand hebt, kan het zijn dat je een tekort hebt aan bepaalde vitamines. Door de vitamines aan te vullen zou je jezelf weer een stuk beter kunnen gaan voelen. Er zijn diverse vitamines die een rol kunnen spelen bij je weerstand. Ze beschermen je lichaam onder andere tegen verkoudheid en griep. De bekendste daarvan is vitamine C. Maar er zijn ook andere vitamines die een rol spelen. Hieronder vind je een overzicht met alle weerstandsvitamines en mineralen.

Vitamine C

Vitamine C staat erom bekend een belangrijke invloed op de weerstand te hebben. Dit doet deze vitamine door te zorgen voor een goede werking van witte bloedcellen. Witte bloedcellen heb je nodig om ziekteverwekkers op te ruimen. Vitamine C komt voor in groenten en fruit. Het is bekend dat veel mensen hiervan te weinig binnenkrijgen.

Vitamine B6

Naast vitamine C heeft vitamine B6 ook invloed op de witte bloedcellen. Vitamine B6 zorgt namelijk voor de aanmaak van genoeg witte bloedcellen door de werking van de lymfeklieren te bevorderen. Je vindt vitamine B6 vooral in vlees, vis, eieren, aardappelen, peulvruchten en graanproducten.

Vitamine A

Vitamine A is een vitamine die belangrijk is voor een goedwerkend afweersysteem. Vitamine A helpt namelijk mee aan de aanmaak van afweercellen, de zogeheten T-lymfocyten. Vitamine A wordt vaak toegevoegd aan onder andere margarine en halvarine. Verder zit het in lever, vis en melk.

Vitamine E

Je hebt vitamine E nodig om beschadiging van cellen te voorkomen. Vitamine E werkt namelijk als een antioxidant en beschermt je cellen. Hierdoor is het een belangrijke vitamine wanneer je een goede weerstand wilt hebben. Vitamine E zit onder andere in noten, zaden, zonnebloemolie, halvarine, margarine en brood.

Vitamine B12

Vitamine B12 ondersteunt het immuunsysteem, waardoor het belangrijk is voor een goede afweer. Deze vitamine zit onder andere in vlees, eieren en zuivel. Een vitamine B12-tekort komt regelmatig voor bij vegetariërs en veganisten. Ook kan bepaald medicijngebruik ervoor zorgen dat je niet genoeg vitamine B12 opneemt.

Vitamine D

Van alle vitamines die goed zijn voor je weerstand, is vitamine D de enige die je lichaam zelf kan aanmaken. Helaas betekent dit niet dat er geen vitamine D-tekort bestaat. Door middel van zonlicht wordt vitamine D aangemaakt, maar bij sommige mensen is de hoeveelheid die aangemaakt wordt te weinig.

Mineralen

Mineralen zijn net als bovengenoemde vitamines, stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in je voeding. Er bestaan veel soorten mineralen en spoorelementen. Voorbeelden van mineralen zijn Calcium en Magnesium. Ze hebben een multifunctionele werking. Zo is Magnesium goed voor de werking van spieren. Spoorelementen zijn Chroom, Zink, Seleen en IJzer. Seleen heeft een antioxidante werking en is goed voor de vruchtbarheid van mannen. Zink is onmisbaar voor ons lichaam. Het is belangrijk voor het opbouwen van lichaamseiwit. Het speelt bovendien een rol in het proces van weefselgroei en -ontwikkeling. Verder is Zink voor je huid, ondersteunt je botten en het houdt je haren sterk.

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief