De pruim kennen we allemaal wel vanwege de laxerende werking. Maar ze zijn veel meer dan dat. Wat zijn de gezondheidsvoordelen van het eten van pruimen?
Gezondheidsvoordelen van pruimen
Pruimen zijn niet alleen voedzaam, maar bieden ook nog eens een aantal gezondheidsvoordelen. Naast de vele vitamines en mineralen zijn ze rijk aan vezels en antioxidanten die het risico op een aantal ziektes kan helpen verminderen. Wat zijn de gezondheidsvoordelen van een pruim?
Goed voor de stoelgang
Pruimen bevatten relatief veel vezels en stimuleren daarmee de darmbeweging en je spijsvertering. Daarnaast staan vezels er bekend om dat ze helpen tegen obstipatie. Tevens bevatten ze ook het stofje fenylsateïne en dit heeft een laxerend effect.
Goed voor hart- en bloedvaten
Pruimen zijn rijk aan antioxidanten. Zo bevat één pruim net zoveel antioxidanten als een handje blauwe bessen. Antioxidanten vangen vrije radicalen weg en dat zijn agressieve stoffen die in bepaalde gevallen schade kunnen brengen aan cellen en weefsels. Zo kunnen antioxidanten helpen tegen deze beschadiging en daarmee mogelijk op de lange termijn onder andere hart- en vaatziekten voorkomen.
Bloeddrukverlagend
Pruimen bevatten per 100 gram ongeveer 220 mg aan kalium. Dat is 6,29% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Kalium heeft een regulerend effect op de bloeddruk. Het innemen van extra kalium door middel van gedroogde pruimen kan dus een positief effect hebben wanneer je last hebt van een te hoge bloeddruk.
Voor sterkere botten
Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat een eetpatroon met gedroogde pruimen helpt om de botdichtheid te verbeteren. Er was bij de deelnemers aan dit onderzoek een duidelijke stijging merkbaar in de markeringen van botaanmaak en dalingen in botafbraak. De combinatie van de hoeveelheden vitamine K, kalium en magnesium lijken hier voor te zorgen en osteoporose tegen te gaan.
De pruim
De pruim is een steenvrucht dat zijn fruitsoorten waarvan het zaad verstopt zit in een hard, stenig omhulsel. Een goede pruim is stevig, maar niet te hard, omdat ze dan nog niet rijp zijn. Pruimen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren. Zo zijn er groene, gele, rode of paarse pruimen op de markt. Meestal zijn ze wat ovaal van vorm.
In Nederland loopt het pruimenseizoen van ongeveer augustus tot september, maar de rest van het jaar kunnen we hier pruimen kopen uit landen zoals Frankrijk, Spanje, Chili en Zuid-Afrika.
Naast verse pruimen, zijn er ook gedroogde pruimen te koop. Het drogen is een vorm van conserveren en vier kilo verse pruimen levert ongeveer 1 kilo aan gedroogde pruimen op. Ook de gedroogde versie is gezond, maar let wel op de hoger suikerconcentratie die gedroogde bevatten.
Risico’s van pruimen
Naast al deze gezondheidsvoordelen, kunnen er ook een aantal risico’s zitten aan het eten van pruimen. Bij het eten van grote hoeveelheden bestaat de kans op diarree, vanwege hun hoge vezel- en sorbitolgehalte. Ook kan dit zorgen voor een opgeblazen gevoel, winderigheid en bij sommigen zelfs tot maagkrampen. Dus ook bij het eten van pruimen geldt, geniet met mate.
Bronnen: WebMD en Healthline
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Wij hebben zelf een pruimenboom, hiervan maak ik halva pruimenjam, waarvan we er veel weggeven, zo geniet de de hele familie.
Bedankt voor deze nuttige informatie!