Kinderen en te gezond eten; schadelijk?

Het blijkt dat steeds meer kinderen ondervoed raken als gevolg van te gezond eten. Kinderarts Sandra Schrama van het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag trok aan de bel in een artikel in het AD. Want steeds meer ouders schrappen gluten, zuivel en suiker uit het menu van hun kinderen. Terwijl variatie in eten juist zo belangrijk is.

Gezondheidsrage brengt risico’s met zich mee

Er lijkt iedere week wel een nieuw superfood in de schappen te liggen. In veel supermarkten zijn ze inmiddels te koop en boeken over gluten- en suikervrij eten zijn niet aan te slepen. Maar aan deze gezondheidsrage kleven ook risico’s. Is het als volwassene al oppassen dat je de benodigde vitaminen en minderalen binnenkrijgt, als kind in de groei helemaal. Als zuivelproducten, brood en producten met suiker van het menu worden gehaald, blijft er vrij weinig over wat je wel kunt eten. Met name voor kinderen. Uit een artikel in het AD blijkt dat ze in het Juliana Kinderziekenhuis de laatste tijd steeds meer kinderen zien die ondervoed zijn geraakt doordat zij ‘te gezond’ eten.

Beetje suiker en vet kan geen kwaad

Gezond eten draait nog altijd meer om variatie in het menu dan om bepaalde dingen wel of niet eten. De American Academy of Pediatrics beaamt dat ook. In hun recent herziende richtlijnen geven ze aan dat het belangrijk is om de inname van junk food bij kinderen te beperken, maar dat een beetje suiker en vet geen kwaad kan. Al helemaal niet als dit ervoor zorgt dat kinderen daardoor voldoende groenten eten. Ze benadrukken ook dat het belangrijk is om kinderen niet alleen veel groenten en fruit te laten eten, maar dat zij ook goede granen en vetten nodig hebben om goed te kunnen groeien.

Gezondheidsklachten door beperking dieet

Wanneer het dieet van kinderen beperkt wordt door bijvoorbeeld het uitsluiten van gluten en zuivel, kan dit allerlei gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Ouders die hun kinderen vegetarisch laten eten moeten hier ook goed opletten. Kinderen in de groei hebben extra veel voedingstoffen nodig en er zitten lang niet altijd voldoende voedingstoffen in vlees en zuivelvervangers. Lichamelijke en psychische klachten liggen zo op de loer. Kinderen kunnen bijvoorbeeld moeite krijgen met concentreren of depressief worden.

Geen cijfers bekend ondervoeding bij kinderen

Er zijn bij de Nederlandse Vereniging van Kinderartsen (NVK) overigens geen cijfers bekend met betrekking tot ondervoeding bij kinderen als gevolg van de huidige gezondheidsrage. Zo blijkt uit een artikel op nos.nl. De NVK geeft echter ook aan dat gevarieerd eten de sleutel is tot een gezond dieet voor kinderen. Zij raden daarom ouders aan om de richtlijnen van het Voedingscentrum te volgen. De welbekende Schijf van Vijf blijkt dus nog altijd actueel te zijn!

Delen:  
4 reacties op “Kinderen en te gezond eten; schadelijk?
 1. Wat je moet weten over suiker

  Te gezond eten schadelijk voor kinderen

  weten jullie wel wat jullie publiceren? de twee artikelen spreken elkaar tegen.

  Geschreven door bg op
 2. Volstrekte onzin vlees is alleen maar ongezond in alle opzichten :kankerverwekknd vol anti biotica vreemd dna waardoor je auto immuunziektes kunt ontwikkelen. Zuivel is voor kalfjes niet voor mensen…duidelijk dat het drinken van melk nooit in de evolutie de bedoeling was. In iedere groente en fruitsoort zitten eiwitten daarbij zaden en noten en vleesvervangers en je hebt het meest gezonde dieet wat er bestaat.

  Geschreven door claire op
 3. Wat een onzinnig artikel: ondervoeding door gezond eten.

  Maar de zuivel- en suikerbietenindustrie zal er vast blij mee zijn.

  Geschreven door MJJ op
 4. Als mensen voor de voedingsmiddelen industrie en de geneesmiddelenindustrie de “verkeerde” keuzes maken dan kun je ze proberen terug te duwen door bangmakerij.

  Brood heb je niet nodig voor de vezels, die zitten er genoeg in groente en fruit. Ooit wel eens verstopping gehad door het eten van te veel broccoli?

  Daarnaast zorgt brood voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel gevolg door een dip. Voelt dat prettig?

  Koemelk is bedoeld om een kalfje snel groot te laten worden. Moeten kinderen de extra groeihormonen uit koemelk nu werkelijk binnen krijgen?

  Is het misschien verstandig om producten te consumeren die zo dicht mogelijk bij de natuur liggen? Is de mens daar gedurende de evolutie niet voor gemaakt?

  De melk uit de supermarkt staat daar in elk geval ver vanaf door:
  – Het dubieuze voedsel van de koeien
  – Het pasteuriseren met een ultra hoge hoge temperatuur (138 C)
  – Het homogeniseren

  Nu moet ik stoppen omdat ik hier niet meer tekens mag gebruiken.

  Geschreven door Lois op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief