10 redenen voor gezonde granen

In sommige dieetboeken zegt men dat wilt u afvallen dat u geen granen en of gluten moet eten. Maar granen zijn juist goed voor ons.

Reden om volkoren granen te eten

Bevatten veel vezels

Omdat het verteert langzaam, hebben we langer een “vol” gevoel. Maar er zijn meer voordelen voor de gezondheid; het kan helpen bij het op peil houden van uw bloedsuiker niveau, of “slechte” cholesterol tegen gaan als ook het risico op dikke darm kanker verminderen.

Goed voor de spijsvertering

Vezelrijk voedsel houdt de stoelgang regelmatig (studies hebben aangetoond dat mensen die meer vezels eten minder of geen laxeermiddelen nodig hebben).

Zorgen voor een lager cholesterol

Volkoren granen helpen ons lichaam om “slechte” cholesterol af te weren en niet op te nemen. In feite, verlagen volkoren granen het risico op hart- en vaatziekten in het algemeen.

Verlagen bloeddruk

Volkoren granen verlagen de bloeddruk, een van de belangrijkste risicofactoren van hart- en vaatziekten.

Voor een gezond gewicht

Mensen die veel volkoren granen eten hebben een grotere kans om hun gewicht op peil te houden dan zij die geen volkoren producten eten. In een studie onder vrouwen bleek dat zij die die bruine rijst, donker brood, popcorn en andere hele granen consumeerden een 49% lager risico hadden op “grote gewichtstoename” vergeleken met vrouwen die geraffineerde granen en wit brood aten.

Verminderd je lichaamsvet

Zelfs als het eten van volkoren granen eten er niet voor zorgt dat u direct gewicht verliest, wijzen studies uit dat de hoeveelheid lichaamsvet er wel door vermindert. Een te veel aan lichaamsvet verhoogt het risico’s op o.a. diabetes.

Geven een “vol” gevoel

Volkoren granen zorgen ervoor dat we ons voller voelen, dan na het eten van geraffineerde granen zoals in wit brood zitten. De reden hiervoor is dat het ons lichaam er langer over doet om volkoren granen te verteren.

Goede bron van vitamine B

Volkoren granen zijn rijk aan de Vitamine B en zijn nodig voor de opslag en afbraak van suiker, vetten en eiwitten. Een andere vitamine B (foliumzuur), helpt het lichaam bij de aanmaak van rode bloedcellen. Deze is van cruciaal belang in het voorkomen van aangeboren afwijkingen bij baby’s. Volkoren granen kunnen helpen, maar vrouwen die zwanger zijn of zwanger proberen te raken zouden een multi-vitamine met 400 microgram foliumzuur per dag moeten innemen.

Vermindert het risico op astma

Wanneer men al jong begint met het eten van volkoren granen, dan verlaagt dat de kans op astma en andere allergische aandoeningen.

Beschermen tanden en tandvlees

In een studie van bijna 35.000 mannelijke gezondheid professionals in de leeftijd van 40 tot en met 75, hadden de deelnemers die de hoogste hoeveelheid volkoren gebruikt hadden 23% minder kans om gomziekte dan degenen die weg bleven van hele korrels. Dit was zelfs nadat rekening was gehouden met factoren zoals roken, leeftijd en lichaam grootte. Aangezien gomziekte gekoppeld is aan ontsteking en andere gezondheidsaandoeningen zoals hart- en vaatziekten, gaat het om meer dan alleen een mooie glimlach.

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief