Gameverslaving | Wat is een gameverslaving?

Gameverslaving | Wat is een gameverslaving?

Een gameverslaving neemt veel tijd in beslag. Games zijn enorm complex en bieden talloze speeluren gameplezier. De game-industrie blijft elkaar jaar groeien en zette in 2018 zelfs meer dan 100 miljard dollar om. Met name games als Fortnite, Call of Duty, Minecraft en Grand Theft Auto zijn erg populair onder jongeren. Vaak worden deze games op een pc of een spelconsole van Nintendo of Playstation gespeeld. Ook komt een gameverslaving voor in combinatie met een smartphoneverslaving en is op de smartphone de game Candy Crush zeer geliefd onder jongeren.

Oorzaken van een gameverslaving

Er zijn vele oorzaken die tot een gameverslaving kunnen leiden. Ten eerste zijn games voor veel jongeren een goede manier om uit een – soms moeilijke – realiteit te kunnen ontsnappen. De games zijn visueel aantrekkelijk vormgegeven en zijn vaak spannend en heftig. Ten tweede hoeft de gamer zich niet echt alleen te voelen, doordat veel games samen met vrienden worden gespeeld. Daar kan ook een gevaar in schuilen: zo kan gamen namelijk worden gezien als een sociale activiteit. Ook kan de jongere door het samen spelen met vrienden het gevoel ontwikkelen om altijd online te moeten zijn.

Jongeren en gameverslaving

Door de invloed van hormonen tijdens de hersenontwikkeling zijn de beloningsgebieden in de hersenen van pubers extreem gevoelig. Dat houdt in dat pubers vaak gevoeliger zijn voor beloning dan voor straf. Gamen is bij uitstek een manier om beloond te worden, doordat in games vaak psychologische trucs zijn ingebouwd die je verleiden om door te spelen. Behaal je een uitdaging, dan krijg je een beloning in de vorm van bijvoorbeeld een nieuwe outfit, nieuwe (wapen)uitrusting of doordat nieuwe skills aan je repertoire worden toegevoegd.

Tien procent van de gamende jongens heeft een gameverslaving

Daniël (21) vertelde bij Jinek dat het gamen zijn hele dag beïnvloedde. Hij at weinig en leefde voornamelijk op koffie. Tijdens de zwangerschap van zijn vriendin heeft Daniël dag in, dag uit gegamed. Zelfs nu Daniël is afgekickt, heeft hij af en toe nog een stemmetje in zijn hoofd dat hem vertelt dat hij zou mogen gamen als beloning, op momenten dat hij zich niet lekker voelt. Volgens onderzoekers van de Universiteit Utrecht is maar liefst een op de tien gamende jongens tussen de 12 en 15 jaar verslaafd aan gamen, tegenover minder dan 1 procent van de gamende meisjes. Volgens de onderzoekers zijn er twee groepen jongens die meer risico lopen op het ontwikkelen van een gameverslaving. Dat zijn enerzijds jongens met concentratieproblemen zoals ADHD en anderzijds jongens die moeite hebben met het opbouwen van goede vriendschappen.

Wat zijn de symptomen van een gameverslaving?

Doordat een gameverslaving ten opzichte van veel andere verslavingen een vrij nieuw fenomeen is, is pas in 2013 gestart met het definiëren van de gameverslaving. In DSM-5, het handboek voor de classificatie van psychische stoornissen, worden 9 criteria toegekend aan het vrij nieuwe Internet Gaming Disorder:

  • Obsessief gedrag ten opzichte van games of er continu mee bezig zijn.
  • Ontwenningsverschijnselen wanneer er niet wordt gegamed.
  • Een hogere mate van tolerantie waardoor er steeds meer moet worden gegamed.
  • Pogingen om te stoppen of minderen met gamen mislukken.
  • Het verliezen van interesse in andere dagelijkse bezigheden zoals hobby’s.
  • De gamer begrijpt wat voor impact het overmatig gamen op zijn of haar leven heeft maar verandert niets aan het gedrag.
  • Liegen tegen anderen over het gamegedrag.
  • Gamen om aan een schuldgevoel of gevoelens van stress en/of nervositeit te ontsnappen.
  • Het riskeren van of daadwerkelijk verliezen van vriendschappen en andere relaties door het (overmatige) gamegedrag.

Indien aan vijf van de negen criteria wordt voldaan, zou er sprake kunnen zijn van een gameverslaving.

Gameverslaving behandelen

Steeds meer jongeren worden behandeld voor een gameverslaving of voor overmatig gamen. Binnen Yes We Can Clinics is de gameverslaving de tweede grootste verslaving waar jongeren voor behandeld worden, na cannabis. Er bestaan verschillende methodes om een gameverslaving te behandelen. Yes We Can Clinics helpt jongeren om langzaam de muur af te breken die zij tijdens de gameverslaving hebben opgetrokken. Hierdoor kunnen zij hun destructieve levensstijl achter zich laten.

Yes We Can Clinics is de grootste jeugdkliniek van Nederland en behandelt jaarlijks ruim 800 jongeren tussen de 13 en 23 jaar met psychische klachten, verslavingen en gedragsproblemen. Lees meer over Yes We Can Clinics en de behandeling van gameverslaving.

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief