Neusspray gebruik een verslaving?

Verkouden en een verstopte neus, dan kan een neusspray een uitkomst zijn om weer vrij door de neus te ademen. Maar pas op, want het gebruik ervan kan verslavend zijn.

Soorten neusspray

Het gaat dan om neussprays die het bestanddeel xylometazoline bevatten. Xylometazoline vernauwt de bloedvaatjes in het neusslijmvlies. Dat neusslijmvlies is bij een neusverkoudheid ontstoken en opgezwollen. Hierdoor is het ademhalen door de neus dan onmogelijk of heel erg moeizaam. Echter, door het xylometazoline vernauwen de bloedvaatjes in het neusslijmvlies en dan ontstaat er extra ruimte waardoor je beter kan ademhalen.

Mogelijke nadelen

Bij een langdurig gebruik van een neusspray met het bestanddeel xylometazoline ontstaat er een gewenning aan dit stofje. Hierdoor moet je meer en meer gaan sprayen om een resultaat te bereiken. Uiteindelijk zwellen de bloedvaatjes in het neusslijmvlies weer op. Vervolgens moet je nog meer neusspray gebruiken en zo ontstaat er een vicieuze cirkel en de verslaving.

Naast deze verslaving is het langdurig gebruik van neusspray of druppels met xylometazoline schadelijk. Door de verminderde doorbloeding van het neusoppervlakte, krijgen de trilhaartjes, die daar in de neus zitten, minder zuurstof dan noodzakelijk. Hierdoor kunnen deze trilhaartjes beschadigd raken. Hierdoor ben je meer vatbaar voor bacteriën en infecties. Na het stoppen, met het gebruik van neusspray, zullen deze trilhaartjes zich weer herstellen.

Stoppen

Stoppen is de enige oplossing. Of dat nu in één keer is, of per neusgat, maar stoppen moet. Wanneer deze twee opties te moeilijk zijn dan is het continue aanlengen/verdunnen van je neusspray misschien een mogelijkheid. Daarnaast kun je aan je huisarts vragen voor een corticosteroïde neusspray.

Maar iedereen die er mee gestopt is heeft al na een week gemerkt dat het neusslijmvlies was geslonken en de neusverstopping zal dan geheel verdwijnen.

Conclusie

Een neusspray is een prima middel om te gebruiken bij een neusverstopping, maar gebruik het nooit langer dan een week en niet vaker dan 2 per dag anders kunnen er problemen ontstaan. Wat je wel kunt doen is gebruik maken van neussprays zonder het bestanddeel xylometazoline.

 

Bronnen: neussprayverslaving.info, stichtinggezondheid.nl en kennislink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief