PMS wordt niet altijd serieus genomen

PMS wordt niet altijd serieus genomen

Veel vrouwen voelen zich vlak voor en op de eerste dag van hun ongesteldheid moe en hebben last van buik- of hoofdpijn. Dat is normaal, echter wanneer de klachten zo ernstig zijn dat ze de normale manier van leven verstoren, dan is er misschien sprake van PMS. Veel vrouwen met PMS hebben het gevoel dat hun klachten door de omgeving niet begrepen worden. Dat ze niet serieus worden genomen. Wat is PMS precies?

Wat is premenstrueel syndroom (PMS)?

PMS is een verzamelnaam voor serieuze lichamelijke en emotionele klachten die telkens in dezelfde fase van de menstruatiecyclus terugkomen. De klachten zijn zo serieus dat ze het dagelijks leven sterk beïnvloeden. De klachten beginnen vaak in de 2de of 3de week van de cyclus en verdwijnen bij de meeste vrouwen weer op de dag dat ze ongesteld worden. Na een klachtenvrije periode van minimaal een week, komen de klachten weer terug. Dit terugkerende patroon kan ervoor zorgen dat het normale leefpatroon wordt verstoord.

Wie krijgt PMS?

Ongeveer 4% van alle vrouwen tussen de leeftijd van 15 en 40 jaar heeft last van PMS. Maar meestal beginnen de klachten als gevolg van PMS na het 30ste levensjaar en na het krijgen van kinderen. Na de overgang verdwijnen de klachten.

Klachten bij PMS

Er zijn veel verschillende klachten die voorkomen bij PMS. De hoeveelheid klachten en de ernst van de klachten verschilt per vrouw.

Lichamelijk klachten bij PMS

  • Opgezette en pijnlijke borsten.
  • Hoofdpijn of migraine.
  • Gewrichtspijn.
  • Spierpijn.
  • Rugpijn.
  • Opgeblazen gevoel.
  • Hartkloppingen.
  • Misselijkheid.
  • Vasthouden van vocht.

Psychische klachten bij PMS

  • Snel geïrriteerd zijn
  • Weinig energie hebben.
  • Stemmingswisselingen.
  • Opgejaagd gevoel hebben.
  • Huilbuien.
  • Gespannen zijn.
  • Vergeetachtigheid.
  • Slecht slapen.
  • Lastig vinden om je te concentreren.
  • Gevoelens van angst of paniek.
  • Somber zijn.

De klachten van PMS kunnen toenemen wanneer iemand ouder wordt. Na de overgang verdwijnen de klachten omdat de menstruatiecyclus dan stopt.

Wat zijn de oorzaken van PMS?

Wat de exacte oorzaak van PMS is, is (nog) niet bekend. Men gaat ervanuit dat een aantal verschillende factoren een rol spelen.

  • Hormonen
    Gedurende de menstruatie veranderden de hoeveelheden oestrogeen en progesteron. Vrouwen met PMS lijken extra gevoelig voor deze hormoonschommelingen in hun lichaam te zijn.
  • Tekort aan neurotransmitters
    Normaliter vangen neurotransmitters in onze hersenen het effect op van de steeds wisselende hoeveelheden hormonen. Men gaat ervan uit dat er bij vrouwen met PMS onvoldoende neurotransmitters zijn. Hierdoor voelen zij de schommelingen meer.

Hoe wordt de diagnose PMS gesteld?

Wanneer er vermoed wordt dat er sprake is van PMS, zal de arts vragen om een paar maanden een klachtendagboek bij te houden. Op basis daarvan wordt een behandelplan gemaakt. Het blijkt dat bij ongeveer 50% van de vrouwen die zo’n klachtendagboek bijhouden de klachten bijna gedurende de gehele maand aanwezig zijn. In principe betekent dit dat het geen PMS is, maar iets anders. Op het moment dat er geen sprake van PMS is, maar je hebt wel veel psychische klachten, ga dan naar je huisarts. Deze kan je hierbij helpen of doorverwijzen.

Behandelingen van PMS

PMS is niet te genezen, maar er zijn wel medicijnen die de sterke hormoonschommelingen kunnen tegengaan. Maar in eerste instantie is het verstandig om een aantal aanpassingen in de levensstijl door te voeren:

  • Beweeg regelmatig
    Probeer een paar keer per week te bewegen of te sporten. Dit kan helpen om je beter te voelen.
  • Eet gezond
    Probeer minder zoet te eten en wees matig met de inname van alcohol- of cafeïne houdende dranken in de periode van je klachten. Daarnaast is het verstandig om te stoppen met roken.
  • Praat over je gevoelens
    Sommige vrouwen vinden het prettig om hun ervaringen met PMS te delen. Soms met een professional en soms met andere vrouwen die hier ook last van hebben. Hiervoor kan iemand terecht bij de praktijkondersteuner van de huisarts. Deze kan iemand doorverwijzen.
  • Vermijd stress
    Probeer, voor zover het mogelijk is extra belasting of stress tijdens de meeste kwetsbare periode te vermijden. Wanneer de directe omgeving op de hoogte is van de klachten is dat wellicht iets gemakkelijker om dit te realiseren.
  • Alternatieve behandelmethodes
    Er zijn vrouwen die baat hebben bij homeopathie, acupunctuur of hypnotherapie. Echter, de werking hiervan is niet wetenschappelijk aangetoond.

Operatie om PMS tegen te gaan

Sommige vrouwen die zeer ernstige premenstruele klachten hebben overwegen een operatie. Een operatie waarbij de eierstokken en/of baarmoeder verwijderd worden.

Een operatie waarbij de eierstokken worden verwijderd zorgt ervoor dat het lichaam geen vrouwelijke hormonen meer aanmaakt. Hierdoor stopt de eisprong en de menstruatiecyclus. Waardoor iemand geen last meer van PMS heeft. Dit kan misschien erg mooi klinken, maar dit zorgt er wel voor dat iemand direct in de overgang komt. Als beide eierstokken vóór de overgang weggehaald worden, ontstaan er ernstige overgangsklachten. Daarnaast is het jong in de overgang komen nadelig voor de levensverwachting. Hierdoor verhoogt namelijk het risico op hart- en vaatziekten. Tevens moet iemand maatregelen nemen vanwege een verhoogd risico op botbreuken op oudere leeftijd. Ook veroudert iemand eerder. Al met al is dit een operatie die erg ingrijpend is, en waarvan niet zeker is of dat iemand zich daadwerkelijk beter zal voelen.

Zoek jij hulp?

Veel vrouwen met PMS hebben het gevoel dat hun klachten door de omgeving niet begrepen worden. Wil jij snel en deskundig advies? Bij de online ZorgZus kun je snel terecht met al je vragen. Gespecialiseerde verpleegkundigen bieden je online professionele hulp, begeleiding & advies.

Online ZorgZus

De Online ZorgZus is een zusterorganisatie van Dokter.nl.

 

 

Bronnen: degynaecoloog.nl, mcl.nl en catharinaziekenhuis.nl

Delen:  
reactie op “PMS wordt niet altijd serieus genomen
  1. Ik vind dat er wel bij vermeld moet worden dat je op hormoon vervangende therapie wordt gezet om zo de overgangsverschijnselen (zoals oa verhoogde kans op hart en vaatziekten , veroudering inwendig en uitwendig etc) op te vangen. Pmdd is verschrikkelijk en een operatie is wel het laatste waar je naar grijpt om beter te worden. Leven met pmdd is niet leefbaar, deze mensen zijn vaak de wanhoop nabij. Dus een operatie kan wel degelijk een oplossing zijn en hoeft niet te betekenen dat je inlevert op je aantal levensjaren en allerlei andere gezondheidsproblemen ervoor terug krijgt. Daar zijn hormoon vervangende therapieen voor. Dus er is wel degelijk licht aan het eind van de tunnel.

    Geschreven door Yvon. op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief