Bekkenontsteking, tijdig behandelen is van groot belang

Bekkenontsteking, tijdig behandelen is van groot belang

Vooral jonge vrouwen in de vruchtbare leeftijd kunnen te maken krijgen met een bekkenontsteking. Het is belangrijk om de symptomen van een bekkenontsteking te herkennen, want bij het niet tijdig behandelen kan onvruchtbaarheid optreden en de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap vergroten.

Wat is bekkenontsteking?

Een bekkenontsteking, ook wel een ontsteking in de kleine bekken genoemd, is een verzamelnaam voor ontstekingen die zich kunnen verspreiden in het slijmvlies van de baarmoeder, eileiders en eierstokken. Deze aandoening kan zowel acuut en hevig als chronisch verlopen.

Oorzaak van bekkenontsteking

De oorzaak van deze ontsteking zijn bacteriën. Deze bacteriën dringen meestal binnen via de vagina of de baarmoederhals en verspreiden zich vervolgens naar het baarmoederslijmvlies, eileider en aangrenzende gebieden. In meer dan 60% van alle gevallen is een SOA de veroorzaker. Specifiek gaat het dan om chlamydia of gonorroe.

Echter, de bacterie wordt niet altijd seksueel overgebracht. In sommige gevallen veroorzaken de bacteriën, die zich van nature in de vagina bevinden, de infectie. De kans dat dit gebeurt is groter na een geboorte of ingreep waarbij instrumenten in de baarmoeder worden gebracht. Denk hierbij aan een abortus of spiraaltje.

Wie heeft een verhoogd risico?

Jaarlijks krijgt ongeveer 1 op de 50 seksueel actieve vrouwen een bekkenontsteking. Het komt het meest voor bij vrouwen tussen 15 en 25 jaar. De kans op bekkenontsteking is groter op het moment dat je:

  • Recent van seksuele partner bent veranderd, of wisselende seksuele contacten hebt.
  • Al eerder een bekkenontsteking hebt gehad.
  • Een abortus hebt gehad.
  • Onlangs aan je baarmoeder bent geopereerd.
  • Niet lang geleden een vaginaal voorbehoedsmiddel hebt ingebracht.

Symptomen van bekkenontsteking

De symptomen kunnen heel verschillend zijn. Van bijna geen klachten tot zeer ernstige klachten. Wanneer je een acute bekkenontsteking hebt, dan kun je last krijgen van de volgende symptomen:

  • Pijn in je onderbuik die uit kan stralen naar je benen.
  • Koorts, rillingen.
  • Gebrek aan eetlust.
  • Je onwel voelen.
  • Een hevige en stinkende vaginale afscheiding.
  • Vaginale bloedingen.
  • Pijn bij het vrijen.
  • Plassen kan gepaard gaan met een branderig gevoel.

Het kan zijn dat de bacterie zich lange tijd in de baarmoederhals ophoudt en de baarmoeder nog niet bereikt heeft. Dan kan het zijn dat er nog geen symptomen zijn. Dat is dan ook de reden dat iemand pas na weken of maanden na onveilige seks met een geïnfecteerd persoon een bekkenontsteking krijgt.
Omdat de infectie zich uitbreidt naar de baarmoeder, eileiders en eierstokken, nemen de klachten toe in de loop van de tijd. De buikpijn verergert vaak door trillingen en schokken. Denk hierbij aan het rijden in de auto.

Kan een bekkenontsteking kwaad?

Een bekkenontsteking kan ernstige gevolgen hebben. Zo kunnen de eileiders beschadigd raken en door littekenweefsel afgesloten raken. Het gevolg hiervan een vergrote kans op onvruchtbaarheid en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zijn.
Ook wanneer een bekkenontsteking genezen is, kun je er nog klachten aan overhouden, zoals pijn in de onderbuik en pijn bij het vrijen.

Diagnose van een bekkenontsteking

De klachten en het lichamelijk onderzoek wijzen vaak duidelijk op een bekkenontsteking. Je huisarts zal met een soort wattenstokje wat afscheiding van de baarmoedermond en de plasbuis afnemen om de bacterie aan te tonen. Ook wordt je urine en bloed worden onderzocht.

Behandeling van een bekkenontsteking

Wanneer er een bekkenontsteking bij je is geconstateerd, dan krijg je antibiotica. Het beoogde doel is om de bacteriën te bestrijden en mogelijke complicaties als onvruchtbaarheid en een abces te voorkomen. Hoe sneller je met de behandeling begint, des te kleiner de kans op complicaties is.

De keuze voor de juiste antibiotica wordt gemaakt op basis van bacteriën die op kweek worden gezet. Hiervoor zal er een uitstrijkje gemaakt worden. Ongeacht welke antibiotica het zal altijd een kuur van 14 dagen zijn. Die kuur moet je helemaal afmaken. Ook wanneer je tussentijds verbetering merkt of je al helemaal beter voelt. Merk je echter na 48 uur geen verbetering, dan adviseren wij je om dit te bespreken met je huisarts. Wellicht zal deze dan een andere antibiotica voorschrijven.

Heel soms is een ziekenhuisopname nodig. In de volgende gevallen kan dit het geval zijn:

  • Wanneer je een immuunstoornis hebt.
  • Als je klachten zeer ernstig zijn.
  • Op het moment dat je overgevoelig bent voor antibiotica.
  • Bij een zwangerschap.

Het is ook belangrijk dat je je seksuele partner(s) van het laatste halfjaar waarschuwt. Zij kunnen zich dan ook laten onderzoeken en zo nodig laten behandelen.

Kans op herhaling van de ontsteking

Ongeveer 20% van alle vrouwen met een ontsteking in de kleine bekken, krijgt het vaker. In de meeste gevallen is dat binnen 2 jaar. De reden hiervoor is dat je misschien vatbaarder bent voor infecties, omdat de baarmoeder of eileider tijdens een vorige bekkenontsteking beschadigd is geraakt. Een andere reden kan zijn dat je partner niet of niet goed behandeld is. Dit vergroot de kans dat je opnieuw geïnfecteerd raakt. Op het moment dat je de antibiotica kuur niet juist of niet lang genoeg hebt ingenomen, dan kan dit de kans op een herhaling vergroten.

Bekkenontsteking en zwangerschap

Heb je in het verleden een bekkenontsteking gehad en je bent in verwachting, dan is het verstandig om tijdig een echo te laten maken. Dit om vast te stellen dat de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt en niet per ongeluk een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is.

Zoek hulp

Een bekkenontsteking kan ernstige gevolgen hebben. Dus wil jij snel en deskundig advies van een gespecialiseerde verpleegkundige? Boek dan een online consult bij de Online ZorgZus. Blijf niet met je klachten rondlopen!

Online ZorgZus

De Online ZorgZus is een zusterorganisatie van Dokter.nl.

 

Bronnen: patient1.nl en womenshealthcarecenter.nl

Delen:  
6 reacties op “Bekkenontsteking, tijdig behandelen is van groot belang
  1. Ik heb al 3 jaar last van onverwachte pijn krampen steken in de omgeving van de baarmoeder vagina bekkenbodem.
    De ik ben zelf een keer met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht omdat ik helemaal naar werd van de pijn.
    Aangekomen in het ziekenhuis hebben ze onderzoeken gedaan echo gemaakt maar kunnen niks vinden. En al die tijd word ik vol gestopt met medicatie om de pijn te verzachten maar er word geen oorzaak gevonden. Ik heb ook problemen met mijn menstruatie die onregelmatig loopt ik heb pas proberen gekregen en sinds die tijd is het allemaal weer erger geworden dan ik soms dubbel lig van de pijn. Kan dit toets van een bekkenontsteking zijn? Ik ben inmiddels radeloos en word gek van de pijn.

    Geschreven door Renske op
    • Ik heb provera gekregen het stond verkeerd in mijn berichtje.
      Ik wil al 3 jaar zwanger worden en dat lukt niet.

      Geschreven door Renske op
    • Onregelmatige cyclus kan te maken hebben met insulineresistentie, met bijnieruitputting en oestrogeendominantie. Een complementair genezer die kijk heeft op de hormonen, zou je kunnen adviseren. Je hormoonhuishouding bijsturen kan ook schelen in het makkelijker zwanger kunnen worden.
      Als je de pil of andere hormonale anticonceptie hebt gebruikt: die zorgen voor ontregeling van je hypofyse en verlies aan vitaminen en mineralen en tal van andere ontregelingen. De pil bevordert de oestrogeendominantie. Provera verstoort je eigen hormoonhuishouding nog meer en doet niets aan de oorzaken. Ook andere medicijnen zorgen voor ontregelingen en voor verlies aan vitaminen en mineralen.
      Gebruik zelf onder andere natuurlijke progesteroncrème voor mijn hormonen.

      Geschreven door C. op
  2. Zeer instruktief en ik heb het meegemaakt met mijn vrouw. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap met als gevolg spuit voor het laten afkomen van de vrucht. Slikken van pillen, Door de spuit had ze de volgende dag haar menstruatie.

    Geschreven door Anoniem op
  3. Kan het niet zijn dat je endometriose hebt. Laat dat eens onderzoeken.

    Geschreven door Anoniem op
  4. Beste Renske, ik zat ook aan endometriose te denken… De erge pijn die jij beschrijft, de menstruatieproblemen, niet zwanger kunnen worden… Deze klachten kunnen allemaal bij endometriose passen.

    Deze diagnose wordt nogal eens gemist met standaard echo’s en standaard bloedonderzoeken. Wellicht kun je naar een gynaecoloog gaan die in endometriose gespecialiseerd is en de juiste onderzoeken laat uitvoeren (o.a. specifieke bloedonderzoeken, CA 125 is vaak verhoogd bij endometriose, uitgebreide MRI-onderzoeken met contrastvloeistof, evt. kijkoperatie).

    Wacht niet te lang, een onbehandelde endometriose kan steeds erger worden (wat ook invloed kan hebben op je vruchtbaarheid).

    Na een goede diagnose en naast reguliere behandeling, is endometriose ook complementair/alternatief te behandelen middels bio-identiek progesteron, voeding, supplementen e.d.

    Heel veel sterkte

    Geschreven door Nijntje op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief