Waarom correct gebruik tampons belangrijk is

Het correct gebruik van tampons is niet alleen maar belangrijk voor een goed gevoel, maar het is ook belangrijk voor je gezondheid. Dus wat moet je wel en wat moet je absoluut niet doen?

Vervang de tampon een paar keer per dag
Misschien een open deur maar je moet echt je tampon om de 3 á 4 uur vervangen. Ook wanneer je maar weinig bloedverlies hebt. Hij mag maximum 8 uur (s’ nachts bijvoorbeeld) inblijven. Een vochtige tampon vormt een warm en zacht nest voor (schadelijke) bacteriën.

Gebruik verschillende soorten tampons
Hoewel de kans klein is, kan een tampon het toxische shock syndroom (TSS) veroorzaken. TSS is een besmetting die zeer sterke complicaties kan hebben en in sommige gevallen levensbedreigend kan zijn. Wanneer je alleen maar gebruik zo maken van een super absorberende tampon, en deze dan te lang inhoudt dan vergroot je de kans op TSS. Hij zou zorgen voor een ophoping van het vaginaal vocht waardoor de tampon langzaam aan een broedplaats kan worden voor bepaalde bacteriën. Het lijkt er op dat tienermeisjes en vrouwen onder de 30 meer risico lopen dan oudere vrouwen. Dus begin je menstruatie met een tampon met een hoge absorptiegraad en eindig met een mini.

Gebruik tampons enkel tijdens je menstruatie
Het kan zo zijn dat je al halverwege je cyclus last hebt van vaginale afscheiding. Maar dit moet je niet oplossen door een tampon te gebruiken. Een tampon kan de natuurlijke zuurtegraad van je vagina verstoren en dat kan leiden tot infecties. Wanneer je last hebt van teveel afscheiding ga dan even langs je huisarts. Het is ook geen goed idee om al een tampon te gebruiken op de dag dat je dénkt dat je ongesteld wordt. Hierdoor kun je alleen maar infecties oplopen. Gebruik alleen een tampon als je bloedverlies hebt. Het advies is om wanneer je dat dat je ongesteldheid ieder moment kan beginnen, dat je dan beter een maandverbandje kan gebruiken. Tampons hebben vocht nodig om goed te passen, dus gebruik ze alleen als je echt ongesteld bent.

Gebruik geen tampon waarvan de verpakking gescheurd is
De verpakking is er om je tampon te beschermen tegen vuil en stof, of tegen make-up sporen die in je tas achterblijven. Dus wanneer er een klein scheurtje in de wikkel van je tampon is, gebruik deze dan niet want de kans is groot dat de tampon zelf in aanraking is geweest met allerlei bacteriën.

Gebruik geen geparfumeerde tampons
Er zijn tampons die sterk geparfumeerd zijn. En sommige vrouwen zijn hier allergisch voor en reageren op de geurstoffen die werden gebruikt om tampons te parfumeren. Met jeuk of irritatie als gevolg. Niet iedereen heeft hier last van, maar je kunt deze irritatie wel ontwikkelen.

Vervang de tampon na het zwemmen
Zeker ook voor wanneer je gaat zwemmen is een tampon de oplossing. Maar zorg er wel voor dat je na het zwemmen direct je tampon vervangt. Het koordje en uiteinde van de tampon wordt door het zwemmen namelijk ook nat. En het chloorwater of het zoutwater dat aan het koordje blijft hangen, kan huidinfecties veroorzaken wanneer je deze niet snel verwijdert.

Was je handen ook voor inbrengen van de tampon
De meeste vrouwen wassen hun handen na het inbrengen van een tampon, maar het is ook verstandig om je handen voor het inbrengen te reinigen. Want wanneer je je tampon inbrengt met bijvoorbeeld bacteriën aan je vingers, van bijvoorbeeld de deurknop of zoiets dergelijks, dan bestaat de kans dat die bacteriën zich ook op de tampon gaan nestelen. En vervolgens wellicht in je vagina.

Vergeet de tampon niet
Wanneer je vergeten bent een tampon uit je vagina te verwijderen kan dit simpele tot ernstige klachten veroorzaken. Wanneer een tampon blijft zitten, kunnen hier bacteriën op gaan zitten die zich daar kunnen vermenigvuldigen. In het begin zorgt dit slechts voor zeer onprettig ruikende afscheiding, later kan het ernstiger symptomen veroorzaken. De symptomen van een vergeten tampon kunnen zijn? Een vies ruikende afscheiding en deze kan een gele bruingrijze kleur hebben. Na lange periode kan er ook een vage pijn in de onderbuik ontstaan en na een lange periode kan er zelfs een infectie in de vagina ontstaan waarbij koorts optreedt. Wanneer een voorwerp lang in de vagina blijft, kan het een infectie van het bloed veroorzaken. Daarom is het erg belangrijk de tampon zo snel mogelijk te verwijderen.

Gebruik geen twee tampons tegelijk
Er zijn vrouwen die, wanneer ze last hebben van heel veel bloedverlies, twee tampons in doen. Dit is zowel oncomfortabel als onnodig. Maak dan gebruik van een groter formaat tampon. Indien ook de meest absorberende tampons niet voldoende zijn dan raden wij je aan om langs je huisarts te gaan. Deze kan je verder helpen.

Bronnen: WebMD, earlydoc.com en bustle.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief