8000 sterfgevallen door onvoldoende bewegen

We weten allemaal dat we moeten bewegen, maar wat veel mensen niet weten is dat de gevolgen van te weinig bewegen erg groot zijn. Eén op de vijf (21%) nieuwe gevallen van beroerte, is bijvoorbeeld te wijten aan het te weinig bewegen. Onvoldoende bewegen is jaarlijks verantwoordelijk voor ruim 8.000 sterfgevallen.

Ons lichaam is niet gemaakt om zittend door het leven te gaan. Met te weinig beweging kan ons lichaam dan ook slecht omgaan. Er komt te veel LDL-cholesterol in het bloed en het risico op diabetes, hoge bloeddruk en stress wordt groter. Dat zijn allemaal risicofactoren voor slagaderziekte.

Gevolgen van te weinig bewegen

Kans op beroerte

LDL-cholesterol is een vetstof die in het bloed voorkomt. Bij slagaderziekte hoopt LDL-cholesterol zich in de slagaderwand op. Epidemiologisch onderzoek maakt duidelijk dat beweging een gunstige invloed heeft op de manier waarop het bloed cholesterol verwerkt. Regelmatige beweging houdt het hart en bloedvaten in conditie en verlaagt de bloeddruk. Door voldoende te bewegen, stijgt het HDL-cholesterol (het ‘goede’ cholesterol). Bewegen zorgt er ook voor dat men zich fitter, energieker en gezonder voelt. De kans op overgewicht neemt ook af.

De kans op een CVA voor een niet-sportende, fysiek weinig actieve man is minstens driemaal zo groot als voor een regelmatige sporter.

Kans op diabetes

Regelmatig bewegen verkleint de kans op diabetes type 2, omdat beweging een goede stofwisseling in het bloed bevordert. Regelmatig bewegen biedt vaak ook voordelen voor mensen die al diabetes hebben. Zij kunnen vaak met minder medicijnen toe en hebben minder kans op complicaties. Diabetes is een belangrijke risicofactor voor slagaderziekte. Het beste is het om iedere dag minstens een half uur flink te bewegen, zoals wandelen of fietsen.

Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk ontstaat, doordat de weerstand in de kleine slagaders toeneemt. Bij hoge bloeddruk staan de vaatwanden extra onder druk en wordt het risico op slagaderziekte groter. Door regelmatig te bewegen, zorg je niet alleen maar voor getrainde benen maar train je ook je bloedsomloop. De kleine slagaders verwijden en vernauwen zich door spiercellen die net als de spiercellen in je kuit sterker en soepeler worden als je ze regelmatig gebruikt.

Grotere kans op kanker

Elk jaar krijgen 2100 mensen kanker, omdat ze niet voldoende bewegen. Dat is ruim 2% van het totaal aantal nieuwe kankergevallen. Dat blijkt uit onderzoek dat TNO uitvoerde in opdracht van KWF Kankerbestrijding. Dikke darmkanker draagt het meeste bij aan het aantal gevallen toe te schrijven aan lichamelijke inactiviteit (1055 extra gevallen), gevolgd door borstkanker (718) en baarmoederkanker (301). Het aantal extra sterfgevallen in 2010 door lichamelijke inactiviteit is 744. Dat is 1,8% van alle sterfgevallen door kanker in 2010.

Grotere kans op osteoporose

Bewegen is erg belangrijk om (de verdere voortgang van) osteoporose te voorkomen. Wie als kind veel beweegt, krijgt stevige botten. Wie als volwassene veel beweegt, zorgt ervoor dat de botaanmaak zo groot mogelijk blijft. Bovendien vermindert bewegen de botafbraak. Voor stevige botten is beweging waarbij uw benen en voeten uw lichaamsgewicht dragen, het beste. Touwtje springen, hardlopen en wandelen hebben meer effect dan fietsen en zwemmen.

Bewegen beschermt dus tegen een aantal ziektes

Het regelmatig bewegen bevordert niet alleen de kwaliteit van leven maar zorgt dus ook voor een groot aantal gezondheidsvoordelen. Fietsen of stevig wandelen, heeft al een positief effect op de gezondheid, maar dan moet je het wel regelmatig doen. Het kan namelijk direct of indirect het risico verlagen op het ontstaan van ziektes zoals een beroerte, borstkanker, coronaire hartziekten, depressie, diabetes mellitus, dikke darmkanker, osteoporose en valincidenten bij ouderen. Intensieve lichamelijke activiteit, zoals hardlopen, voetballen en tennis, heeft een gunstig effect op:

  • Bloeddruk.
  • Botdichtheid.
  • Cognitief functioneren.
  • Glucose-intolerantie en insulinegevoeligheid (zie ook: diabetes mellitus).
  • Overgewicht en vetpercentage.
  • Ratio HDL/LDL-cholesterol.
  • Triglyceridengehalte.

Onder regelmatig bewegen wordt minimaal 3 keer per week ongeveer 20 minuten aaneen sporten verstaan. Dit kan ook lichamelijk actief zijn in de vrije tijd, zoals tuinieren of wandelen. Wanneer je dit niet redt dan wordt er gesproken van semi-actief of inactief.

Conclusie

Wanneer iedereen voldoende zou bewegen zou de gemiddelde levensverwachting voor alle 40-jarige Nederlanders met 0,7 jaar toenemen, waarvan 0,3 jaar ziektevrij. De ongunstige gevolgen van het niet bewegen zijn te vergelijken met die van roken, maar doordat een inactieve leefstijl meer voorkomt, is het macro-effect hiervan nog groter. Het matig bewegen zoals het werken in de tuin of wandelen of het wat vaker de trap nemen en met de fiets naar je werk gaan heeft al een positief effect op je gezondheid.

 

Bronnen: Hartwijzer.nl, sportenstrategie.nl en kwf.nl

Delen:  
13 reacties op “8000 sterfgevallen door onvoldoende bewegen
  1. Wat als je door een beperking niet meer kunt wandelen of fietsen?

    Geschreven door Hans op
    • Allemaal leuk en aardig, maar wat als je door allerlei kwalen en gebreken je niet(meer) goed kan bewegen, zoals: niet ver kunnen lopen, niet (meer) kunnen fietsen, geen boswandelingen kunt maken, geen trappen of hellingen meer op kan, enzovoorts?

      Geschreven door Elisa op
  2. 0,7 jaar waarvan 0,4 jaar ziek. Waarom dus je verplicht voelen? Beweeg lekker zoveel je prettig vindt. Als er niemand je in de weg loopt, ook geen betweter, doe je dat vanzelf.

    Geschreven door hans op
  3. Overleg dan met de arts of fysiotherapeut welke bewegingen er wel gedaan kunnen worden en op welke manier.

    Geschreven door Tandor op
  4. Beste Tandor, ik heb al meerdere revalidatietrajecten doorlopen, helaas ben ik steeds meer achteruit gegaan i.p.v. vooruit, spierafbraak i.p.v. spier opbouw. Ben dus, op advies van fysio en arts, moeten stoppen met revalideren etc.dat is dus ook geen optie meer.
    Ik probeer zoveel mogelijk te bewegen/lopen maar het gaat steeds moeizamer en de actie radius dus ook steeds korter.

    Geschreven door Hans op
  5. Ik kan helaas niet beoordelen wat je restmogelijkheden zijn. Daarom het advies om dat met de fysio te bespreken.

    Geschreven door Tandor op
  6. Beste,ik heb cvs en weeg momenteel 139,9 kilo en meet 1m70.Ik heb natuurlijke dingen gevonden om wakkerder en fitter te zijn en ben van 16u slaap op 24u naar 10u en zo nu graag meer bewegen,maar mijn 1ste vraag is dus mag/kan het huishouden sporten vervangen? en mijn 2de vraag is: helpen kleine beetjes ook voor spieropbouw en vetverbranding? bv 6 keer per dag 5 min oefeningen doen (volgens mijn hartslag meter ben ik niet in de vetverbrandingszone,maar als ik 20 min sport op die manier heb ik toch zweetplekken op mijn T-shirt)Alvast bedankt.

    Geschreven door Triedje op
  7. Mijn arts zegt dat ik moet luisteren naar mijn lichaam en zelf aanvoelen wanneer ik ( te ) moe word.

    Geschreven door Triedje op
  8. Alle beetjes helpen uiteraard. Maar voordat je aan spieropbouw kunt beginnen, zul je toch eerst opgeslagen vetreserves moeten verbranden. Pas als je op een accepttabel gewicht bent, kan er iets aan spieropbouw worden gedaan. 5 min. per dag is dan in ieder geval veel te weinig.
    Je moet je energie goed verdelen. Huishoudelijk werk kan dan op een dag het sporten wel vervangen

    Geschreven door Tandor op
  9. Hoi Tandor,er staat 6 keer per dag 5 minuten dus een half uur per dag in het totaal als sport is dat dan voldoende,
    want ik heb inderdaad mijn huishouden nog .

    Geschreven door Triedje op
  10. Excuseer….dat had ik even niet goed gelezen.
    Om de vetverbranding beter te laten werken zou je eigenlijk een half uur achter elkaar moeten doen, maar dat is een advies dat voor jou niet van toepassing is.
    Je moet je energie goed verdelen.
    Een half uur per dag naast je huishouden is in ieder geval beter dan niets.

    Geschreven door Tandor op
  11. Inderdaad is 6 maal 5 minuten voldoende om mee te beginnen. Hoeft geen sport te zijn, kan ook wandelen zijn. Of in overleg met de huisarts 5 mins traplopen. Indien mogelijk. Of een combinatie hiervan. Dat kan je dan proberen uit te bouwen naar 6 minuten als je je goed voelt bij 5 en zo verder na bijvoorbeeld 3 maal 10 minuten. Dit zal meer zijn tbv je algemene gezondheid en fitheid en minder om (veel) af te vallen.

    Geschreven door Itsme op
  12. Als je door een handicap niet kunt wandelen of fietsen, doe dan iets wat je wel kunt. Iedereen met een dergelijk probleem kan dingen bedenken om te doen of het aan zijn huisarts vragen. Ik denk aan een bal tegen de muur gooien en weer vangen. Als je mist, er met je rolstoel achteraan. Bewegen is vooral belangrijk om je goed te voelen. Een paar maanden langer leven merk je niet.

    Geschreven door TheoDeed op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief