Touwtjespringen; geen kinderspel

Waarschijnlijk heb je als kind touwtje gesprongen, de meisjes hebben dit vast wel gedaan toen ze nog klein waren. Wat toen een leuk kinderspelletje was, is nu een serieus middel om af te vallen, conditie mee op te bouwen en een strak lichaam van te krijgen. Wat zijn de voordelen van touwtjespringen?

Waarom is touwtjespringen effectief?

Met touwtjespringen gebruik je ongeveer iedere spier die in je lichaam aanwezig is. Van je benen (je kuiten en je bovenbenen), tot je billen, je middel en je armen. Daarnaast verhoogt je hartslag, waardoor je calorieën verbrand en werk je aan je conditie en uithoudingsvermogen.

Je verbrandt ongeveer 1,5 kilocalorieën per kilogram lichaamsgewicht per 10 minuten touwtje springen. Bij een gewicht van 60 kg verbrand je met een half uur touwtjespringen ongeveer 270 calorieën. Wanneer deze zelfde persoon zou gaan joggen, dan zou hij/zij ongeveer 210 calorieën verbranden.

Dat het geen kinderspel is, is wel te zien aan dat boksers en atleten het hebben opgepakt. Zij gebruiken touwtjespringen als een serieuze warming-up, ter verbetering van het uithoudingsvermogen en voor het verbeteren van de souplesse van de voet en het been.

Schema

Welk schema kun je als beginner aanhouden voor een goede opbouw en een laag risico op blessures houden? Begin in ieder geval met een opbouwperiode van 6 weken.

Week 1: 2 x per dag 1 minuut
Week 2: 2 x per dag 2 minuten
Week 3: 2 x per dag 5 minuten
Week 4: 1 x per dag 10 minuten
Week 5: 4 x per week 1 x 15 minuten
Week 6: 3 x per week 1 x 20 minuten

Daarna kun je aan de slag gaan met 1 x per week een half uur of langer.

Zet wel door want touwtjespringen is lastiger en intensiever dan je denkt of herinnert. Hierdoor geven mensen het helaas iets te snel op. Wanneer je in week 4 zit, dan spring je echt al een stuk gemakkelijker en wil je het alleen nog maar uitbreiden.

Kortom; touwtjesringen is perfect om af te vallen, een strakker lijf door te krijgen, maar daarnaast is het goed voor je conditie, coördinatie, beweeglijkheid, snelheid en je voetenwerk.

 

Bronnen: Women’sHealth, Prorun

Delen:  
2 reacties op “Touwtjespringen; geen kinderspel
  1. Ik verlies bloed na het touwtje springen. Moet ik hiermee naar de dokter?

    Geschreven door Tineke op
  2. Goed om daar dan toch eens mee naar de huisarts te gaan

    Geschreven door John (moderator) op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief