Koffie drinken voor het sporten

We horen natuurlijk heel vaak dat koffie onze bloeddruk kan verhogen. Echter Health Magazine heeft een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat het drinken van een kopje koffie voordat we gaan sporten voordelen heeft.

1. Verbeterde bloedcirculatie. Het drinken van koffie zorgt voor een betere bloedstroom en dat zorgt voor een betere zuurstofvoorziening van de weefsels, waardoor we onze prestaties kunnen verhogen.

2. Pijnvermindering. Uit een onderzoek van de Universiteit van Illionois, blijkt dat het drinken van twee of drie kopjes koffie een uur voor een half uur durende workout het niveau van gepercipieerde spierpijn verlaagd.
Deze vermindering van de pijn kan u toestaan om gewoon een beetje harder te sporten, wat belangrijk is bij hoge intensiteit oefeningen.

3. Verbeterd uithoudingsvermogen. Een meta-analyse van 2005 concludeerde dat cafeïne uw waargenomen niveau van inspanning door meer dan 5 % vermindert en hierdoor lijkt het alsof de oefeningen “gemakkelijker” gaan en hierdoor verbeteren de sportprestaties met 11%.

4. Spier behoud. Koffie activeert een mechanisme in onze hersenen die een groeifactor met de naam Brain-Derived Neurotrophic Factor (BDNF) vrijlaat. En deze BDNF heeft naast een positief effect op de hersenen ook een positief effect op onze spieren. Koffie kan dus voor meer jeugdig spierweefsel zorgen.

5. Verbeterd geheugen. BDNF activeert ook de hersenstam cellen om zich om te zetten in nieuwe neuronen in de hersenen, die permanente voordelen voor de hersenfunctie kan hebben. Uit een onderzoek op Johns Hopkins University blijkt dat de inname van 200 milligram (mg) cafeïne het geheugen van de  deelnemers verbeterde voor maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief