Tips voor verantwoord sporten met voedingssupplementen

Tips voor verantwoord sporten met voedingssupplementen

Als je regelmatig intensief sport, kan het raadzaam zijn om voedingssupplementen te gebruiken. Het is echter wel zo dat supplementen een aanvulling zijn op een gezond en ondersteunend voedingspatroon. Voedingssupplementen zijn dus niet bedoeld als vervanging van normale voeding.

Luister naar je eigen lichaam

Het is allereerst belangrijk dat je goed naar je eigen lichaam luistert. Wat voor de ene persoon werkt, hoeft niet voor de andere persoon te werken. We reageren allemaal anders op bepaalde supplementen. Goede voeding is natuurlijk uiterst belangrijk, of je nu veel of weinig sport. Goede voeding in combinatie met voedingssupplementen kan echter verrassende sportresultaten opleveren.

Met goede en kwalitatieve voedingssupplementen, zoals bijvoorbeeld Optimum Nutrition 9, bouw je makkelijker, sneller en meer spiermassa, verbeter je je conditie, krijg je meer weerstand en verlaag je je vetmassa. Voordat je supplementen gaat nemen, is het verstandig om advies in te winnen bij je sportschool, personal trainer of een voedingsconsulent.

Creatine

Vooral voor sporters die explosieve sporten beoefenen, zoals krachttraining, bodybuilding, vechtsporten of korte afstandlopers/fietsers is creatine aan te raden. Creatine kan een positief effect hebben op je sportprestaties. Creatine is een lichaamseigen stof die voorkomt in de spieren van zoogdieren. Het is een tussenproduct bij de energievoorziening van spier- en zenuwcellen. Je lichaam maakt zelf creatine aan, maar je kunt dit ook aanvullen door middel van voeding of als voedingssupplement. Creatine zit met name in vlees, maar ook in vis.

Eiwitshakes

Naast creatine is het ook mogelijk om eiwitshakes aan je dieet toe te voegen. De hoeveelheid eiwitten die je dagelijks nodig hebt, verschilt per persoon. Het hangt van verschillende factoren af, zoals hoeveelheid spiermassa, hoe actief je bent, hoe oud je bent, je hormoonhuishouding, etc.

Gemiddeld hebben we tussen de 0.8 en 1.8 gram eiwitten nodig per kilogram lichaamsgewicht. Wil je echter meer spiermassa of wil je wat afvallen? Dan is een inname tussen de 1.6 en 2.2 gram eiwit per kilogram een goede richtlijn om aan te houden. Het is aan te raden om ongeveer drie tot vier uur rondom je training voldoende volwaardige eiwitten te eten, omdat dit een gunstig effect heeft op de spieropbouw en -herstel.

Whey

Bij het regelmatig beoefenen van spierinspannende sporten kan het ondersteunend zijn om whey eiwitpoeder in te nemen. Whey is een snel opneembaar eiwit dat direct zorgt voor spierherstel. Whey wordt ook wel als een van de basissupplementen gezien. Je kunt het innemen met water of (karne)melk bij het opstaan of voor de training. De dosering is afhankelijk van de vetvrije massa en totale eiwitinname per dag. Over het algemeen geldt tussen de dertig en veertig gram eiwitpoeder per dosering.

-Partner Content-

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief