De gezondheidsvoordelen van een e-bike

De gezondheidsvoordelen van een e-bike

Ze zijn bijna niet meer uit het straatbeeld weg te denken, steeds meer mensen rijden op een elektrische fiets. Maar is dit net zo gezond als een normale tweewieler?

Fietsen is hoe dan ook goed voor je gezondheid. Je zou verwachten dat een oude stalen ros gezonder voor je is dan een nieuwe hippe e-bike. Maar niets is minder waar. Uit onderzoek is gebleken dat fietsen op een elektrische fiets meer gezondheidsvoordelen heeft. Maar waarom is een e-bike dan gezonder dan een ‘gewone’ fiets? Mensen met een gewone fiets pakken deze minder vaak dan mensen met een e-bike. De e-bike bezitters fietsen daarnaast ook langere afstanden dan de bezitters van een gewone fiets. Uiteindelijk maken elektrische fietsers dus meer kilometers en trappen zichzelf op die manier fitter dan de normale fietsers.

Actief in de buitenlucht

Doordat men langere afstanden aflegt op de elektrische fiets, bevinden deze gebruikers zich ook langer in de buitenlucht. En al deze frisse lucht en daglicht geven het lichaam de mogelijkheid om het natuurlijke dag- en nachtritme in balans te brengen. En dit heeft weer een positieve invloed op je nachtrust! Iedere dag 20 tot 30 minuten fietsen op de elektrische fiets kan er al voor zorgen dat je twee keer zo snel in slaap valt dan dat je normaal doet.

Een gezond brein

De inspanning in combinatie met de buitenlucht helpen jouw brein om zich leeg te maken en geven ruimte voor creativiteit! Wil je hoofd even niet meer meewerken en komt er niets nuttigs meer uit je handen? Ga naar buiten en ga bijvoorbeeld een stukje fietsen met de elektrische fiets. Doordat je brein hiervan leeg raakt, komt er ruimte vrij voor nieuwe ideeën en kun je je beter focussen op het werk waar je mee bezig bent.

Daarnaast heeft buiten zijn ook invloed op je stressniveau. Buitenlucht verminderd het cortisolniveau in ons lichaam. Cortisol is het hormoon dat bijdraagt aan spanning in je lijf. Buiten zijn verminderd dus de stressgevoelens van de mens. Ook psychische problemen zoals angst en depressie kunnen worden verlicht door inspanning in de buitenlucht.

De beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad schrijven voor om 150 minuten per week matig of zwaar intensieve inspanning te leveren. Fietsen op een elektrische fiets is een goede manier om hieraan te voldoen, want met een e-bike ga je vaker op pad en trap je jezelf nog altijd vooruit! Daar komt bij dat je zelf de intensiteit van de trapondersteuning bepaalt: hoe lager de ondersteuning, hoe meer inspanning je zelf levert.

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief