Stretchen tegen blessures?

Stretchen tegen blessures?

Vele jaren werd er geroepen om te stretchen voor het sporten om zo blessures te voorkomen. Echter, dat stretchen daadwerkelijk blessures voorkomt dat is nooit aangetoond.

Stretchen ja of nee?

De studies

In Engeland is er een studie opgezet waarin 2500 volwassenen gedurende een periode van 12 weken werden gevolgd en onderzocht. De wetenschappers keken tijdens deze periode naar de effecten ervan. De conclusie was dat het vanuit stilstand stretchen niet veel meer doet, dan het verminderen van wat bestaande irriterende pijntjes. Voor het vermijden van blessures moet volgen deze wetenschappers veel meer gekeken worden naar fitheid en het krachtniveau van de desbetreffende persoon.

Een studie van de Universiteit van Nevada ondersteund dit alles en heeft zelfs een aanvulling hierop. Hieruit blijkt dat bij het stretchen vanuit stilstand men zelfs kracht in de benen verliest. De gestretchte spier zal zelfs nog een half uur zwak blijven, waardoor de kans op blessures zelfs groeit.

Conclusie

Dit alles wil niet zeggen dat het zinloos is of zelfs blessures veroorzaakt. Maar dat een sporter tijdens de warming-up naast stilstaande stretchbewegingen ook dynamische oefeningen moet doet.

Samenvattend; het is belangrijk om door te gaan met stretchoefeningen, maar ze wel af te wisselen met andere bewegingen. Meerdere bewegingen tegelijk vergroten je kracht en flexibiliteit. Wat nog beter is, is om vooral in beweging te rekken en niet vanuit stilstand en zeker niet te zwaar te stretchen, anders verliezen de spieren teveel kracht!

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief