Endorfines; geluksmakertjes

Endorfines

Endorfines dat zijn natuurlijke (sterk verslavende), stoffen die ons lichaam aanmaakt. Door deze endorfines kunnen wij ons lekker voelen. Wat bevordert de aanmaak van endorfines?

Wat zijn endorfines?

Het lichaam maakt deze geluksmakertjes aan als een reactie op pijn of een extreme fysieke inspanning. Nu is natuurlijk de vraag of we allemaal keihard moeten gaan hardlopen of dat er ook andere manieren zijn om deze natuurlijke roes te krijgen?

Wat bevordert de aanmaak van endorfines?

Cacao

We wisten allemaal al dat je vrolijk kan worden na het eten van een stuk heerlijke chocolade. In chocolade zit fenethylamine en theobromine. Fenethylamine en dat is een natuurlijke stof die ervoor zorgt dat ons lichaam meer endorfine aanmaakt. Theobromine onderdrukt de pijn die we eventueel hebben zodat het genieten gemakkelijker gaat.

Sporten

We hebben het al even genoemd; door te sporten zetten we ons lichaam onder druk. Onze hersenen reageren hierop met de aanmaak van endorfines. De ene persoon moet hier veel en intensief voor sporten en de ander minder. Dat komt doordat ieder lichaam weer anders anders reageert op prikkels.

Lachen

Wanneer we lachen dan zijn we natuurlijk al vrolijk maar we worden er ook nog vrolijker van. Dit komt omdat wanneer iemand de slappe lach heeft dan produceert het lichaam weer endorfines.

Seks

Het zal geen verrassing zijn dat seks voor veel geluksmakertjes zorgt. Zodra we opgewonden raken worden de hormonen oxytocine en vasopressine aangemaakt en hierdoor voelen we ons verbonden met elkaar. En oxytocine heeft ook een rustgevende werking.

Muziek maken

Zelf muziek maken, of dat nu een instrument bespelen is of zingen, bij het maken van muziek maakt ons lichaam meer endorfines aan dan wanneer iemand in een luie stoel naar zijn of haar favoriete nummer luistert.

Sambal

Het lichaam reageert op pittig eten op dezelfde manier als dat het reageert op pijn. Het lichaam ziet dit als dezelfde prikkels en maakt endorfines aan.

 

Bronnen: Sport.be

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief