Oorzaken van gewrichtspijn

Oorzaken van gewrichtspijn

Pijn aan je gewrichten kan ervoor zorgen dat je bepaalde bewegingen moeilijk of helemaal niet kan maken. Wat kan de oorzaak van jouw gewrichtspijn zijn?

Wat is gewrichtspijn?

Gewrichtspijn is een verzamelnaam voor allerlei aandoeningen die zich kenmerken door: pijn, gevoeligheid, functieverlies, zwellingen en stramme en stijve spieren en gewrichten.
Een gewricht is een plek waar 2 botten langs elkaar bewegen. In ons lichaam hebben we een aantal verschillende gewrichten. De grotere gewrichten zitten in de heup, knie, schouder en elleboog. De kleinere gewrichten zitten in onze handen, voeten, vingers, tenen en ruggenwervels.
Gewrichtsklachten komen voor zowel bij ouderen als bij jongeren.

Oorzaken van gewrichtspijn

Gewrichtspijn is geen aandoening of ziekte op zich, maar een klacht die bij veel verschillende aandoeningen optreedt. Gewrichtsklachten kunnen dan ook veel verschillende oorzaken hebben, zoals:

Overbelasting

Wanneer je een gewricht te lang of te intensief gebruikt, dan kan het geïrriteerd en/of beschadigd raken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een herhaling van een beweging, zoals met een computermuis of veel typen. Dit kan pols-, elleboog- of schouderklachten veroorzaken. In veel gevallen is bij overbelasting niet alleen het gewricht pijnlijk, maar ook de spieren en pezen pijnlijk.

Artrose

Bij artrose wordt het kraakbeen dat aan de uiteinden van de botten zit dunner. Daardoor bewegen de botten minder soepel langs elkaar en kan er gewrichtspijn en stijfheid ontstaan. Dit kan onder andere ontstaan in je: heup, knie, aan het begin van je duim of aan de eindkootjes van de vingers. In de meeste gevallen zijn de klachten vroeg in de ochtend het meest erg. De pijn en stijfheid worden vervolgens minder door te bewegen. In de meeste gevallen is deze verbetering binnen 10 minuten merkbaar. Ook kunnen de gewrichten een knarsend geluid maken wanneer je ze beweegt.

Ontsteking

Een ontsteking kan het gewricht aantasten en pijn veroorzaken. Je kunt een gewrichtsontsteking aan 3 dingen herkennen. Het gewricht is pijnlijk, dik (gezwollen) en bewegen, buigen of strekken gaat minder goed. In sommige gevallen ervaren mensen dat het gewricht daarbij ook warm en/of rood wordt.

Voorbeelden van een gewrichtsontsteking zijn:

  • Jicht.
  • Reumatoïde artritis (een vorm van reuma).
  • Reactieve gewrichtsontsteking. Dit kan ontstaan na een keel- of darmontsteking, SOA of Lyme.
  • De ziekte van Bechterew.

Soms komen gewrichtsontstekingen ook voor bij andere ziekten, waaronder: de ziekte van Parkinson, fybromyalgie of osteoporose.

Blessure

Gewrichtspijn ontstaat vaak als gevolg van een trauma of een verwonding. Denk hierbij aan een verstuiking of breuk.

Symptomen gewrichtspijn

Natuurlijk is het eerste symptoom van gewrichtspijn, pijn. Echter, de pijn is niet in alle gevallen constant. Wanneer je pijn voelt zodra het gewicht beweegt, dan spreekt met van een aanlooppijn. Vaak is deze pijn typisch voor een verslechterende conditie van een gewricht. Wanneer de pijn enkel optreedt op momenten van rust, dan gaat het vaak om een ontstekingsaandoening. Maar ook na overbelasting kan dit optreden. Belastingpijn kan onder andere optreden bij gewrichtskwetsuren, door een ontsteking of als gevolg van slijtage.

Maar daarnaast kan iemand ook last hebben van:

  • Stijfheid van de gewrichten.
  • Zwelling in en/of rond het gewricht
  • De huid rond het gewricht voelt warm aan.
  • Ook kan de huid rond het gewricht rood zijn.
  • Koorts, misselijkheid en andere ziekteverschijnselen

Wanneer je de laatste 3 drie symptomen herkent, ga dan naar je huisarts. In dat geval is er waarschijnlijk een ontsteking. Maar ook wanneer je klachten aanhouden of ernstiger worden, is het verstandig om naar je huisarts te gaan.

Risicofactoren van pijnlijke gewrichten

Er zijn meerdere factoren die de kans op gewrichtspijn vergroten.

  • Leeftijd
    Omdat naarmate we ouder worden het risico op het ontwikkelen van artritis toeneemt, is leeftijd een risicofactor.
  • Overgewicht
    Overgewicht is één van de belangrijkste risicofactoren voor artrose. Dit komt niet enkel door de extra belasting. Het blijkt ook dat als gevolg van overgewicht het lichaamsvet stoffen aanmaakt die de gewrichten kunnen aantasten.
  • Geslacht
    Het blijkt dat vrouwen 2 keer zoveel kans hebben op het ontwikkelen van gewrichtsklachten dan mannen. Men denkt dat de dalende oestrogeenspiegel tijdens de overgang onder andere zorgt voor dunner wordend kraakbeen tussen de gewrichten. Dit kan pijn veroorzaken, maar kan ook leiden tot slijtage en pijnlijke ontstekingen.
  • Roken
    Uit een onderzoek is gebleken dat rokers 2 keer zoveel risico lopen op het hebben van gewrichtsklachten in vergelijking tot mensen die niet roken.
  • Zware lichamelijke arbeid
    Zware lichamelijke arbeid, vooral het uitvoeren van repetitieve activiteiten die druk uitoefenen op de gewrichten, verhoogt de kans op het krijgen van gewrichtspijn.

Behandeling van gewrichtspijn

De behandeling van gewrichtspijn is afhankelijk van de oorzaak. Wanneer de oorzaak een ontsteking is, dan kun je ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s) voorgeschreven krijgen. Veel mensen geven de voorkeur aan een NSAID-gel om op het pijnlijke gewricht te smeren. Deze werken in veel gevallen goed en geven de minste bijwerkingen.

Wanneer de oorzaak van je gewrichtspijn een vorm van reuma is, dan kan het zijn dat je medicatie voorgeschreven krijgt. Zo zijn er speciale reumaremmers die de ontstekingen en pijn kunnen verminderen. Ook het volgen van een speciale reumakuur kan voor verlichting zorgen. Om beter te leren leven met de reuma kan een reumatoloog, fysiotherapeut of een ergotherapeut ondersteuning bieden.

In sommige gevallen is er een dusdanig beschadiging aan het gewricht opgetreden, waardoor een operatie noodzakelijk is. Zo kan bij gewrichtsklachten aan de knie of heup het gewricht (gedeeltelijk) worden vervangen door een kunstknie of een kunstheup.

Bewegen en gewrichtspijn

Veel mensen zijn bang om te bewegen, wanneer ze gewrichtsklachten hebben. Maar bewegen kan geen kwaad. Ook niet wanneer het ontstoken gewricht dik, warm of rood is. Beweging helpt om de spieren en gewrichten soepel te houden. Op den duur zal de pijn door te bewegen minder worden. Begin wel heel rustig en wanneer het goed gaat, dan kun je het uitbreiden. Op het moment dat je merkt dat de klachten tijdens en na het bewegen verergeren, probeer dan tijdelijk het iets rustiger aan te doen.

 

Bronnen: thuisarts.nl, drogespieren.nl, mens-en-gezondheid.infonu.nl en reumanederland.nl

 

Delen:  
4 reacties op “Oorzaken van gewrichtspijn
  1. vrouw, 82 jaar, in 1989 diagnose syndroom van Sjøgren secundair, dus ook reumatische pijnen. jaren lang vehanded in Jan van Bremen instituut ,, later overgestapt naar de reumtoloog in Alkmaar waar in elke 6 maanden opcontrole komt. Het bloed is goed, behalve gamma-gt, laatst 413,rook en drink niet, ik krijg geen medicijnen tegen de reumatische pijn, omdat ik geen ontstekingswaarde heb. Klopt dat? Ik heb ook een kanaalstenose, waarvoor ik word behandeld in Pijncentrum NWZ. Alkmaar, met injecties ruggenmerg, helpt niet, krijg Oxycodon 5 mg kortwerkend, helpt 20-25%. De pijn die ik daarvan heb doet dat ik 24/7 (niet als ik zit) pijn heb. Wat zou ik kunnen doen?

    Geschreven door Wenche Marie op
  2. Interessant om te lezen, doch mis ik bv. Lupus. Zelf kamp ik al ruim 30 jaar met deze ziekte . De laatste jaren positief stabiel, maar dat is helaas wel anders geweest.
    Veel pijn en narigheid gehad en toen nooit gedacht er nu ik ,de 60 inmiddels ruim ben gepasseerd, zo goed zou zijn. Naast SLE,LED en veel meer auto immuun ziektes ,zijn er tal van ziektes welje gepaard gaan met veel gewrichtspijn. Omdat de meeste mensen die niet kennen, is er regelmatig onbegrip voor,vooral als ze je ’s ochtends hebben zien kreupelen en je vervolgens enkele uren later normaal bewegend boodschappen zien doen . Dus toch een aansteller, of aandacht gebrek. En ja, dat snapte ik ook nog goed. Daarom pkeit ik voor meer en een bredere aandacht voor meerdere reumatische aandoeningen.

    Naast

    Geschreven door Franca op
  3. Ik ben een vrouw , momenteel 62 . 10 jaar geleden een zware val gedaan op mijn werk, terechtgekomen op harde tegels keukenvloer . Ik had toen al 8 jaar een zware hernia waarop een osteofyt was gekomen die op de S1 wortel drukte en die met de val in mijn ruggemerg is gegaan . Ben geopereerd in nov 2008 aan L5/S1 .Laminectomie en Fusie L5/S1. 1 maand na de rugoperatie kiné gehad waarbij ik op gegeven moment( in januari2009) “de brug” moest maken . Toen ik s’anderendaags opstond wast het alsof mijn rug uiteengerukt werd .Sindsdien is de pijn niet meer te harden geweest . Ik kan niet meer zitten , stappen in huis gaat met moeite , maar moet steeds gaan liggen . Kan niet buiten zonder hulp van iemand met auto en dan nog enkel voor boodschappen dichtbij en met behulp van mijn stok op momenten die wat beter zijn . Neem al 10 jaar Oxicontin 2 x per dag 20mg plus antidepressiva ook voor de pijn . In 2011 werd de oxicontin verhoogd naar 60mg per dag . De pijn is echter nooit weggegaan , maar je voelt je als een zombie . Ik heb gewrichtsinspuitingen gehad , acupunctuur geprobeerd , andere neurochirurg geraadpleegd , maar een operatie garandeert niet dat ik van mijn pijn verlost zal zijn . Hevige pijn zit vooral op mijn linker zitvlak en linkerbeen tot voorbij knie , maar dikwijls ook tot in teen . Zwelling linker deel achterwerk -de plaats waar ik ben gevallen en op plaatsen op mijn dij .
    Ik was een energieke persoon , steeds in beweging , heb fysiek hard gewerkt , maar die val heeft mijn leven verwoest en het onbegrip , dat komt er nog bovenop . Zelfs ongeloof – over de pijn die me 8 maanden dag en nacht in mijn bed heeft gehouden en daarna 7 jaar op mijn zetel zonder buiten te kunnen – velen dachten zelfs dat ik alleen zwaar depressief was . Maar wie wordt dit niet als je juist je moeder en een heel goede en echte vriend hebt moeten afgeven , kort daarop een rugoperatie die dan uitmondt in invaliditeit , met daarna een ontslag om medische redenen en verlies van je sociale contacten en niet meer buiten kunnen , terwijl je alleenstaande bent . Maar het heeft me wel heel veel geleerd ……..

    Geschreven door Rosa op
  4. Maak eens een afspraak bij het Medisch Centrum voor Staturele Aandoeningen te Rotterdam
    Walenburgerweg 78 . telefoon 0031 10 4659315. Zoek op Facebook .

    Geschreven door Karel op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief