50% doet géén SOA test

Het aantal soa’s onder jongeren is schrikbarend hoog. Slechts de helft van de jongeren die zich zorgen maken of ze wel of geen soa onder de leden hebben, doet een soa test.
De belangrijkste redenen om af te zien van een soa-test zijn ten eerste de afwezigheid van lichamelijke klachten en ten tweede de angst voor de uitslag. Dit zijn allebei geen verstandige redenen. In de Vrij Veilig Campagne pakt Soa Aids Nederland worden deze redenen besproken. Het advies is om condoomgebruik vol te houden tot je zeker weet of je soa-vrij bent na een soa-test.

Jongeren hebben relatief vaak kortdurende en opeenvolgende liefdesrelaties waarbij na verloop van tijd het gebruik van het condoom wordt gestopt, zonder eerst een soa-test te doen. Hierdoor neemt het risico op verspreiding van soa’s toe.
Er wordt geadviseerd om gedurende drie maanden het condoom te gebruiken. Na drie maanden kunnen beide partners zich namelijk op soa’s en hiv laten testen. Als beide partners bewezen soa-vrij zijn, kan er gerust dan gestopt worden met condooms.

24 reacties op “50% doet géén SOA test
 1. hoi

  ik heb een zelf thuis test gedaan voor chalmydia

  ik ben alleen heel onzeker over de uitslag want in de bruiks aanwijzing staat dat als ik positifies moet zijn het donker paars zou moeten zijn maar bij mij is het licht/donker rose

  wat houd dit in ??

  kan iemand mij hier mee helpen

  Geschreven door corina op
 2. lieve mensen,

  niet allemaal zo moeilijk doen over die soa-test, ik heb het al 3x laten doen bij de dokter de afgelopen jaren, nix aan het handje, die doktoren zien wel duizend vagina’s per maand. gewoon ff paar minuutjes daar, niet zo moelijk doen. en dan krijg je gewoon na binnen 10 dagen de uitslag.

  HOE simpel is het. en hou serieus op met het gezeik van: jamaar dan moet ik naakt voor de dokter. de dokter is dat gewend.

  daaaaag en succes!

  Geschreven door xxx op
 3. Tja, je zegt het misschien een beetje bot en kortaf, maar het is wel waar het op staat. Wees niet bang voor je blote billen in de spiegel zou ik zeggen 🙂

  Geschreven door Anoniem op
 4. zal ik een soa hebben ik heb het pijn bij het plassen bij me clit ????? maar me vriend heeft geen soa wat kan het zijn

  Geschreven door sarona op
 5. Ja hoor, dat kan. Jij kan er last van hebben en hij kan het hebben zonder dat hij het merkt. Maar het kan ook een schimmelinfectie zijn.

  Geschreven door Anoniem op
 6. Van alle jongeren tot twintig jaar heeft 6,3 procent een chlamydia-infectie. Dat blijkt uit een groot onderzoek van de GGDen in Rotterdam, Amsterdam en Zuid-Limburg en Soa Aids Nederland onder 8500 seksueel actieve jongeren tussen de 16 en 29 jaar.

  Geschreven door Anoniem op
 7. ga naar een dokter, je hebt waarschijnlijk een blaasontsteking

  Geschreven door Anoniem op
 8. ik ben even heel nieuwschierig, hoe herken je een officieel test resultaat. een vriendin van mij beweerd dat ze zich heeft laten testen en die gaf me een formulier met allerlei medische zaken erop kwam via de GGD zei ze. als ik me laat testen via de huisarts dan krijg ik telefonisch de uitslag. ik heb nu geen enkel idee of haar uitslag officieel is of nagemaakt van iets van internet. wie kan mij hier meer duidelijkheid in het herkennen geven.

  Geschreven door mat op
 9. Deze vraag gaat volgens mij over of je haar kunt vertrouwen. Alles is na te maken.

  Geschreven door Erend op
 10. wie helpt me hier even by ?,
  ik heb sinds een tijdje last van jeuk
  en het irriteert, wat kan dit zijn?
  soms doet het plassen pijn.
  Heb laatst me urine moeten inleveren bij de dokter en zegt dat ik niks heb ?

  is dit wel te vertrouwen?

  Geschreven door MP op
 11. De meest voorkomende soa’s zijn goed te behandelen als je er op tijd bij bent. Testen dus!, dat scheeld jou en je seks maatje heel wat slapeloze nachten.
  Toch iets ernstigers opgelopen? Dan is het toch wel fijn als je geen anderen besmet maar goed leert omgaan met je soa.
  Ik hoor al regelmatig “ach ik had alleen een chlamidiaatje, ff een kuurtje halen” Blijf je lopen met deze veelvoorkomende soa… dan kan dat heel vervelende gevolgen hebben. Testuh!!!
  Ik ben al 3x anoniem bij het ziekenhuis getest… niemand hoeft je uitslag te kennen. x

  Geschreven door FR op
 12. Als je onveilige sex hebt gehad, ga dan gewoon naar je huisarts!
  Niemand die erachter komt of weet waarom je bij de dokter zit.

  Een test word vergoed door je ziektekostenverzekering.

  En de dokter ziet inderdaad heel wat blote vagina’s

  Uistrijkje maken, opsturen en klaar!

  Wist je dat je van sommige soa’s onvruchtbaar kunt worden?
  En je hoeft echt geen klachten te hebben om een Soa te hebben!!

  Geschreven door Kate. op
 13. ik heb zich een paar dagen geleden een bult onder me klitoris , heb ik best dik ,en het doet pijn ,want kan het zijn

  Geschreven door wat is het? op
 14. Een vriendin van mij vertelde mij dat ik voor een soa test geen afspraak hoef te maken, maar dit gewoon kan vragen bij de Balie. Klopt dit??

  Geschreven door Natascha op
 15. wat is het?: Je bult onder je clitoris heeft niks te maken met een soa. Ik adviseer je een afspraak te maken bij de huisarts… het zou van alles kunnen zijn wat niet ernstig is.

  Natascha: bij sommige praktijken kun je zomaar binnen lopen voor een soa test te doen, bij andere praktijken wil de dokter eerst weten wat de achterliggende gedachten van je is; waarom wil je een soa test doen, is dat voor klachten of heb je een nieuwe partner of wil je je gewoon controleren. vandaar dat sommige praktijken eerst een afspraak in plannen.

  Geschreven door r. op
 16. is soa dodelijk?

  Geschreven door jere op
 17. Zelf ben ik doktersassistente en neem de uitstrijkjes af , ook voor de testen op SOA.
  Inderdaad is dit voor ons routine, daar hoef je je helemaal niet ongerust over te maken. Het is zo gebeurt. Je kan dan ook met al je vragen en ongerustheid bij ons terecht. Dus … geen zelftesten, nergens voor nodig. Wij zijn hiervoor opgeleid.

  Geschreven door Sanne op
 18. Ik ben 15 en ben bang dat ik een soa heb kan ik dan wel een test laten doen zonder dat me ouders het weten want anders killen ze me

  Geschreven door oeps op
 19. Je kunt hiervoor naar de huisarts. Deze mag zonder jou toestemming hier niet met je ouders over praten.

  Geschreven door Tandor op
 20. Hoi!

  Ik heb dus sinds een week last van jeuk en pijn aan mijn vagina, dat ging over nadat ik een pil had genomen tegen schimmelinfectie. Nu heb ik een week later nog steeds erg last van een overgevoelige clitorus en zeurende aanhoudende pijn in mijn onderbuik, ter hoogte van mijn blaas. Ook ben ik 2 dagen erg misselijk geweest en hoest ik veel. Eerst was ik erg bang voor een SOA dus heb een test laten doen, maar het laten testen in een lab kost erg veel geld wat onder mijn eigen risico valt dus dat wil ik eigenlijk niet inleveren. Ook is een zwangerschap door m’n hoofd geflitst maar ik was kort geleden nog ongesteld…

  wat kan dit zijn? ik ben namelijk al een hele lange tijd erg gestrest en kan niet stoppen met googlen, kan dit mijn klachten ook in stand houden?

  Groetjes.

  Geschreven door Meisje op
 21. “Eerst was ik erg bang voor een SOA dus heb een test laten doen, maar het laten testen in een lab kost erg veel geld wat onder mijn eigen risico valt dus dat wil ik eigenlijk niet inleveren.”
  Heb je nou wel of niet en test laten doen?
  Hoe oud ben je?

  Het is best mogelijk dat je een urineweginfectie hebt. Een soa is in principe ook niet uitgesloten..

  Geschreven door Tandor op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief