Groot Chlamydia onderzoek

Voor het eerst krijgt in Nederland een grote groep jongeren een oproep om zich te testen op chlamydia, de meest voorkomende geslachtsziekte. Jongeren van 16 tot en met 29 jaar in de regio’s Amsterdam, Rotterdam en Zuid-Limburg kunnen een brief verwachten met een uitnodiging om mee te doen.

De jongeren wordt via de brief gevraagd om online een test aan te vragen. Als zij willen meewerken, krijgen ze een pakket toegestuurd met monsters om de test zelf uit te voeren. De monsters kunnen ze vervolgens naar een laboratorium sturen. Twee weken later krijgen ze de uitslag online. Deelnemers die besmet blijken, krijgen een korte antibioticakuur.

SOA Aids Nederland is verantwoordelijk is voor dit initiatief. De organisatie hoopt dat de combinatie van internet en het zelf afnemen van een monster voor jongeren de drempel verlaagt om zich te laten testen.

Chlamydia is zeer besmettelijk. Eerder onderzoek onder ruim 8.000 jongeren wees uit dat 2,3 procent van hen deze ziekte heeft. In stedelijke gebieden was dit zelfs 3,2 procent. De helft van de mannen en 70 procent van de vrouwen merkt niet dat ze zijn besmet. Chlamydia kan op langere termijn bij vrouwen tot onvruchtbaarheid leiden en bij mannen tot ontsteking aan de prostaat en bijbal.

3 reacties op “Groot Chlamydia onderzoek
  1. Een SOA kan ook worden overgedragen door orale seks.
    Testen kan kort na het seksuele contact.

    Geschreven door Tandor op
  2. ze hebben het helaas niet overal gehouden in nederland
    alleen maar in een paar regio,s

    Geschreven door bloems op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief