Onveilige seks en SOA

Column

door Karlijn Kampman

Zo’n vier jaar werk ik onder andere op de Soa-polikliniek van de GGD. Je ziet er veel mensen van allerlei pluimage langskomen. En sommige mensen zie je zelfs voor een tweede of derde keer en altijd is de boodschap: gebruik een condoom!

Erg effectief in het overbrengen van die boodschap zijn we niet, want ook dit jaar hebben we weer meer Soa gevonden dan het jaar daarvoor. Hoe kan dat toch?

Er zijn natuurlijk sluiproutes: van orale seks kan je ook een Soa oplopen. Vooral bij pijpen kan een vrouw Chlamydia of Gonorroe in de keel krijgen. Als je geen Soa op wil lopen, zou je dus ook orale seks moeten hebben met condoom!

Ook zien we dezelfde mensen terug, omdat ze seks hebben in een bepaalde groep waar waarschijnlijk toch Soa voorkomen. En zo besmet iedereen elkaar. Het mooiste zou zijn een hele groep (bijvoorbeeld een studentenvereniging of een uitgaansclub) in één keer te testen en gelijk alle Soa uit te roeien, maar dat is helaas in de praktijk wat lastig!

Er zijn bovendien nog veel misverstanden. Sommige meisjes denken dat als je aan de pil bent, dat je dan ook beschermd bent tegen Soa, dat is niet zo! Het beste is om bij losse sekscontacten altijd met condoom seks te hebben. En als je een nieuwe relatie hebt, eerst met condoom seks te hebben, na drie maanden allebei een Soa-test te doen en daarna pas (als beiden niets hebben) het condoom weg te laten. Waarom drie maanden? Omdat er in die drie maanden veel relaties al stranden.

De pil is een moeilijk punt voor sommige dames. Er wordt wat afgerommeld met dat dagelijkse tabletje. Veel meiden weten niet dat je prima je pil door kunt slikken, zonder een stopweek in te lassen. Dat maakt de pil veel betrouwbaarder! Want dan zit je continu in je derde week en dan mag je best een keer een pil vergeten (Hoe dat dan zit, staat in de bijsluiter van de pil). En dan heb je ook een goede kans dat je helemaal niet meer ongesteld wordt en dat vinden sommige vrouwen prettig. Voor sommige meiden is de pil gewoon niet zo’n goede methode. Dan lukt het ze niet elke dag trouw een pilletje te nemen. Maar dan zijn er ook andere mogelijkheden, zoals een pleister die je kunt plakken, of een ring die je in kunt brengen in je vagina, of een staafje onder je huid, of de prikpil en natuurlijk het spiraaltje. Het spiraaltje is eigenlijk een heel mooi methode om niet zwanger te worden; het koperspiraaltje is heel goedkoop en kan jaren blijven zitten en het hormoonspiraaltje kan ook jaren blijven zitten.

Het is ook een fabeltje dat je als je stopt met de pil, spiraal, pleister of ring niet goed zwanger kan worden. Want juist als je stopt met de pil, heb je de eerste weken daarna, zeer waarschijnlijk een eisprong en moet je het juist proberen! Bij de prikpil is het wat moeilijker om zwanger te raken nadat je gestopt bent, dat wel, maar alle andere methoden kunnen geen kwaad voor je vruchtbaarheid. Ook niet als je iets al jaren gebruikt.

Onlangs was de Diane 35 weer veel in het nieuws. Die pil is eigenlijk niet erg geschikt als middel om niet zwanger te raken, het is eerder een geneesmiddel met de bijwerking dat je niet zwanger kan raken. Als je dit middel gebruikt, vooral als je hem nog niet zo lang gebruikt, kan je overleggen met je huisarts om over te stappen.

Er zijn heel veel soorten pillen. Maar elke pil heeft weer verschillende uitwerkingen op verschillende mensen. Meestal is het zo dat je drie maanden moet wennen aan een nieuwe pil. Soms houd je wat vocht vast, of krijg je meer eetlust, of groeien je borsten, maar meestal gaat dat na drie maanden weer voorbij. Geef dus niet te snel op! En je als je helemaal geen hormonen in je lichaam wilt zijn er ook nog alternatieven, zoals het koperspiraaltje.

Als je nog geen 25 jaar bent kun je terecht voor meer informatie bij je huisarts of op het seksualiteitsspreekuur van de GGD. Dit heet Sense, misschien heb je wel eens een poster zien hangen op school of bij het uitgaan? Ook is er een hele goede website waar je alles kan leren over seks, het lichaam, problemen met seksualiteit, etcetera: www.sense.info. Als je op het Sense-spreekuur van de GGD komt ben je helemaal anoniem en het is gratis!

Ondertussen ga ik hard door om het aantal Soa te verminderen en maak ik daar met mijn collega’s in het land plannen voor. Maar als je nog vragen hebt; stel ze hier op het forum of aan de huisarts of GGD of online!

Lees meer over Karlijn Kampman

Delen:  
2 reacties op “Onveilige seks en SOA
  1. Ik wil graag een reactie geven op het bovengenoemd artikel en dan met name over het pijpen met condoom, nou ik persoonlijk vind dat helemaal niets, wordt er absoluut niet geil van, ik laat mij al jaren zonder condoom pijpen en heb tot vandaag daar nog geen soa van gekregen, neuken is wat anders, als ik iemand niet goed ken dan neuk ik altijd met een condoom en glijmiddel, vooral bij een grote pik, zoals die van mij gebruik ik condooms die goed passen, wel belangrijk, dat neukt ook veel prettiger en lekkerder. Je hebt ook de stelling dat ontvangende sexpartners meer risico hebben op het krijgen van hiv dan diegene die neukt, de top partner dus, de bottom loopt statistisch gezien, meer risico.

    Ik zeg altijd geniet van sex maar doe het veilig met diegene die je niet goed kent, dus ook bij een one-night stand zeg maar, maar vooral ervan genieten.

    Geschreven door Michael op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief