Slaapstuipen, zorgelijk of niet

Je ligt in bed en je voelt je heerlijk langzaam in slaap vallen. Ineens schrik je op van stuiptrekkende bewegingen die je armen en benen maken. Driekwart van alle mensen zou hier last van hebben.

Zijn stuiptrekkende bewegingen zorgelijk?

Dit vreemde fenomeen komt door een onwillekeurige samentrekking van je spieren en wordt hypnagoge schokken of slaapstuipen genoemd. Deze schokken komen vaak voor tijdens de overgang van wakker zijn naar slapen.

De onderzoeken die naar deze hypnagoge schokken zijn gedaan hebben, tot op de dag van vandaag, er niet voor gezorgd dat de onderzoekers weten waardoor deze slaapstuipen ontstaan.

Bestaande theorieën

De volgende theorieën bestaan er:

Theorie 1
Er zijn wetenschappers die er van overtuigd zijn dat de oorzaak van slaapstuipen gezocht moet worden in stress of angst. Het blijkt namelijk dat deze schokken vaker voorkomen bij mensen die erg moe zijn, stress ervaren, angstig zijn maar ook wanneer mensen niet gemakkelijk liggen.

Theorie 2
Tijdens de REM-slaap (Rapid Eye Movement) is er een grote hersenactiviteit, zijn er oogbewegingen, zijn de spieren volledig ontspannen en droom je. Deze REM-fase start niet van het ene op het andere moment maar hersendelen vallen na elkaar in “slaap”. Wanneer je heel moe bent dan vallen alle hersendelen redelijk tegelijk in slaap maar in bepaalde gespannen periodes kan die overgangsfase langer duren. Op dat moment kan dan een situatie ontstaan waarbij de hersengebieden, waar de waarnemingen plaatsvinden, nog “wakker zijn” terwijl het hersengebied waar de spieren worden aangestuurd al in “slaap” is gevallen. Dan kan het zo zijn dat de gevoelens die met ontspanning samenhangen verkeerd worden begrepen. Het wordt gezien als vallen en als gevolg daarvan spant het lichaam in een reflex al zijn spieren aan.

Theorie 3
De hypnagoge schok is een natuurlijk onderdeel van de totale slaapfases, en vindt plaats op het moment dat onze ademhaling langzamer wordt en onze lichaamstemperatuur daalt.

Theorie 4
De laatste theorie is van evolutionaire aard, want deze schokken zouden onze voorouders moeten helpen door ze wakker te maken wanneer ze onverhoopt uit een boom dreigde te vallen. Op deze manier konden de spieren sneller reageren.

Conclusie

Bovengenoemde theorieën zijn ook echt theorieën. We weten wel dat slaapstuipen regelmatig voorkomen en dat het geen gevaar met zich meebrengt.

 

Bronnen: Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen, Volkskrant

4 reacties op “Slaapstuipen, zorgelijk of niet
 1. Blij dat ik dit heb gelezen ik maakte me erg ongerust.
  Na die schok kom ik heel moeilijk weer in slaap kan echt uren duren.
  Het komt bijna dagelijks voor kan ik iets doen of laten om dit te voorkomen ?

  Geschreven door Mevr Ballast. op
 2. Boe

  Geschreven door Niet schrikken op
 3. Blijkbaar doe ik dit ook wanneer ik slaap, midden in de nacht.. dan is het niet in de overgang van wakker zijn en in slaap vallen zoals word genoemd in artikel? Mijn vriend bracht het nar voren.. misden in nacht/slaap zou ik opeens stuiptrekkende beweging hebben maarja ik heb er weinig last van momenteel

  Geschreven door Zz op
 4. Toch maar eens naar de huisarts ik had ER 5 in de eerste 15 minuten van de slaappoging. Net nu ik relaxter en gezonder Ben.

  Geschreven door Msegers op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief