Tips om snel in slaap te vallen

Problemen om in slaap te vallen, daar heeft iedereen wel eens last van. Maar wist je dat één derde van alle Nederlanders een slaapprobleem heeft. Daarnaast zeggen 4 op de 10 mensen, dat ze bijna dagelijks moeite hebben om in slaap te vallen.

Ook volgens de Nederlandse Huisartsengenootschap neemt het aantal mensen met slaapproblemen toe. En slecht slapen is een serieus probleem. Mensen die slecht slapen hebben meer kans om vroeg te overlijden, hebben een grotere kans op het krijgen van diabetes, overgewicht en stress.

Tips om op een natuurlijke manier snel in slaap te vallen

Bereid je slaapkamer voor

Je slaapkamer slaapvriendelijk maken klinkt misschien raar, maar in de loop van de jaren zijn er allerlei apparaten de slaapkamer binnengedrongen die daar niet echt horen. Dus zet je wekker zo neer dat je de tijd niet kunt zien (je moet hem de volgende ochtend wel goed kunnen horen). Zo word je niet afgeleid en gekweld door die klok die maar doortikt. Verwijder allerlei apparaten uit je slaapkamer die licht geven of geluid maken. Niets is zo irritant als een geluid in je slaapkamer wanneer je in slaap probeert te vallen. Zet het raam open voor de nodige frisse lucht en zet je verwarming uit. De beste slaapkamertemperatuur is 18 graden met een luchtvochtigheid van 65%.

Schaapjes tellen

Schaapjes tellen is natuurlijk de klassieke manier om in slaap te vallen. Nu is het niet zo dat het schaapjes tellen op zich zo slaapverwekkend is dat je daardoor in slaap valt, maar het gaat om de afleiding van de gedachten die er voor zorgen dat je niet in slaap kan vallen. Je kunt ook aan allerlei rustgevende dingen denken zoals aan een waterval.

Ademhalen volgens de 4-7-8 methode

De 4-7-8 methode is een ademhalingstechniek die is bedacht door professor Andrew Weil. Hoe werkt deze techniek? Plaats het puntje van je tong tegen je verhemelte, precies achter je voortanden. Sluit dan je mond en adem 4 tellen rustig in door je neus. Houd dan je adem 7 tellen in en blaas dan in 8 tellen je adem door je mond, met enige kracht en geluid weer uit. Herhaal deze cyclus dan 4 keer. Het advies is om dit minimaal 2 keer per dag te doen om je techniek te verbeteren. Je kunt deze techniek niet alleen toepassen om snel in slaap te vallen, maar ook wanneer je nerveus of boos bent. Het zal je helpen te kalmeren en je hoofd leeg te maken.

Ontspan door ontspanningsoefeningen

Naast het focussen op je ademhaling zijn er ook oefeningen die je in bed kunt doen om je te ontspannen. Krul je tenen en houd ze zo voor 10 tellen. Herhaal dit ongeveer 10 keer. Deze oefening kan er dan voor zorgen dat je je ontspant. Een andere oefening is dat je over je buik wrijft (doe dit met de klok mee). Je begint in kleine cirkels om je navel en dan maak je de cirkel iedere keer iets groter totdat de cirkels de volledige buik beslaan. Hierna verklein je de cirkels weer om uiteindelijk weer bij je navel uit te komen.

Lees een boek

Lezen vermindert stress en ontspant je geest. Dus kies een lekker boek uit (geen horror verhaal) en lees een stuk voordat je gaat slapen.

Maak gebruik van aromatherapie

Er zijn veel mensen die heel veel baat hebben bij aromatherapie. Zij maken gebruik van etherische oliën om te ontspannen en om een goede omgeving te creëren om bij te slapen en dus de slaap te bevorderen. Tegen slaaploosheid worden de volgende oliën gebruikt; Bergamot, Lavendel, Sandelhout en Ylang Ylang.

Ga niet liggen woelen

Wanneer je dan toch nog wakker ligt dan heeft het geen zin om maar uren in je bed te blijven woelen. Reset jezelf door uit bed te gaan en wat hersenloze activiteiten te gaan doen. Een boekje lezen, wat water drinken of wat warme melk of neem een warme douche. Ga wel na maximaal 20 minuten weer terug naar bed om het weer te proberen. Anders duurt het te lang.

Conclusie

Wanneer je chronische slaapproblemen hebt, en je bezorgd bent over je gezondheid als gevolg van het slaaptekort, ga dan naar je huisarts. Misschien heb je wel slaapapneu of insomnia. Je huisarts zal de mogelijke behandelmethodes met je bespreken.

 

Bronnen: Healthline, Sleep Foundation

Delen:  
22 reacties op “Tips om snel in slaap te vallen
 1. Mijne Heren.
  Ik heb ergens gelezen,dat men medicijnen beter met COLA in kan nemen dan met WATER.
  Berust dat op waarheid,of is dat een reclame stunt van COLA.?????
  Gaarne UW antwoord omtrent deze vraag.
  In afwachting omtrent deze vraag,verblijf ik inmiddels Vriendelijk Groetend.

  G.L.Hendrikx

  Geschreven door G.L.Hendrikx op
  • Ik zou het niet niet in cola zit heel veel suiker en dar wordt je druk Van

   Geschreven door Slaap fonseca op
  • Nee nooit doen! Dat is slecht, want sommige kunnen niet met cola genomen worden, want dan gaat het fout…

   Geschreven door E.v op
 2. idd , maar dat is maar bij bepaalde medicatie , soms word zelfs een sprite met een aspirine gegeven aan hart patienten

  Geschreven door Bobby op
 3. In principe neem je medicijnen altijd met water of wat voedsel en niet met cola.

  Geschreven door Tandor op
 4. Ik heb een nieuwe knie maar ik blijf pijn houden na 15 weken is dit normaal??

  Geschreven door de vries jw op
  • Ik zou toch als de pijn langer aanhoudt een second opinie Vragen bij dokter Bellemans ZOL Genk

   Geschreven door ron op
 5. Dat is niet zo raar. Dat kan nog wel even aanhouden….

  Geschreven door Tandor op
 6. Om de medicijnen goed te laten werken moet je het innemen met water. In water zitten meestal geen extra toevoegingen.

  Geschreven door Annaniem op
 7. Ik heb alles geprobeerd maar niks werkt. Heeft u misschien een tip voor het 4-7-8 trucje waardoor het misschien beter werkt?

  Geschreven door Stella op
 8. Wat heel goed werkt tegen het niet in slaap vallen:
  Doe iets saais in bed!, tel van 678 naar 0, van 325 naar 0, zelfs vanaf honderd werkt, doordat je niks anders doet dan tellen, begin je het saai te vinden, wanneer je voelt dat je het niet meer wilt doen, moet je juist doorgaan, dan ontspan je namelijk, dit merk je doordat er allemaal realistische gedachtes komen, bijvoorbeeld van wat je vandaag hebt gedaan, of een serie die je gekeken hebt,…
  Blijf op dit moment tellen(terwijl je dus ontspant)..
  Vanaf een hoog getal werkt het het best (230 t/m 876 bijvoorbeeld), dit word namelijk heel snel saai!!..
  Dus: tel af vanaf een hoog getal, zonder er echt op te concentreren, maar meer alleen daar mee bezig zijn, en blijf ermee doorgaan, het volgende moment is de tijd dat je wakker word en je realiseert dat je zo snel in slaap gevallen bent!!, ik hoop dat dit voor jullie ook werkt, en alvast: Slaap lekker!.
  🙂

  Geschreven door Mik op
  • Danku

   Geschreven door Brian O op
 9. Vanaf 875 terug tellen? Daar moet ik me zo op concentreren dat de slaap helemaal niet meer komt! Aparte methode. Van de 4-7-8 trucje krijg ik hartkloppingen… Gelukkig val ik meestal redelijk snel in slaap na het lezen…

  Geschreven door Bea op
 10. Voor het slapen gaan, ga ik nog met mijn hand in mijn onderbroekje, en streel mijn geslachtsdeel is heel ontspannend.
  ik val dan meestal heeeerlijk in slaap.

  Geschreven door Don Willy. op
  • Doe ik ook

   Geschreven door anna op
  • Gatver!

   Geschreven door Anoniem op
   • Haha

    Geschreven door Anoniem op
 11. Geschreven door Lid op
  • Het kan helpen toch

   Geschreven door Tom op
 12. Grapje

  Geschreven door hoi op
 13. Wie wilt er neuken

  Geschreven door DeNeuker op
  • Iel

   Geschreven door H op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief