Een slapeloze nacht verandert genen

Een slapeloze nacht verandert genen

Een nacht doorhalen heeft iedereen wel eens gedaan. Dat we ons de dag erna niet op en top voelen, nemen we vaak voor lief. Zweedse onderzoekers hebben echter ontdekt dat een nacht zonder slaap, veranderingen kan aanbrengen in onze genen. Dat heeft gevolgen voor de biologische klokken in ons lichaam. Welke dat precies zijn, lees je in onderstaand artikel.

Gevolgen slapeloze nacht

Structuur van genen

Een nacht zonder slaap lijkt op het eerste gezicht niet al te veel kwaad te kunnen, mits het niet te vaak voorkomt. Maar uit een studie van Zweedse onderzoekers, dat gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Journal of Clinical Endocrinology’, blijkt dat een slapeloze nacht niet zo onschuldig is als het misschien lijkt. Een nacht zonder slaap blijkt namelijk de structuur van onze genen aan te tasten. Het gaat daarbij voornamelijk om de zogenaamde klokgenen. Deze genen regelen de afstelling van biologische klokken in onze lichaamscellen en kunnen door de verandering in de structuur van slag raken.

Het onderzoek

Tijdens de studie bracht een groep proefpersonen twee keer twee nachten door onder toezicht van de onderzoekers. De eerste keer mochten ze beide nachten slapen, de tweede keer werden de proefpersonen één nacht wakker gehouden. Door middel van bloedonderzoek en de afname van huid- en spierweefsel bij de proefpersonen, is het de onderzoekers gelukt om de activiteit van bepaalde genen in kaart te brengen.

Veranderingen in de structuur van het DNA

Na onderzoek van de afgenomen bloed-, huid- en spierweefselmonsters is gebleken dat bepaalde genen epigentische veranderingen doormaken als we een nacht niet slapen. Epigentische veranderingen zijn veranderingen waarbij de structuur van het DNA gewijzigd wordt door middel van chemische processen. Daarbij bleken met namen de genen die de biologische klokken in ons lichaam aansturen, de klos te zijn. En dat kan uiteindelijk gevolgen hebben voor ons slaappatroon.

Biologische klokken

De genen die onze biologische klokken aansturen, zorgen er namelijk ook voor dat ons lichaam het slaaphormoon melatonine aanmaakt zodra het donkerder wordt. Dat we weer wakker worden zodra het licht wordt, door de afgifte van melatonine te verminderen. Als dit proces verstoord raakt, kan dit betekenen dat we meer slapeloze nachten tegemoet kunnen zien, of juist slaperig worden op een bepaald moment gedurende de dag.

Tips voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is niet alleen fijn, maar is dus ook belangrijk voor de instandhouding van een gezond en evenwichtig lichaam. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om een goede nachtrust te bevorderen. Een vast slaapritme is daarbij van groot belang. Probeer dus om iedere dag rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Ook al heb je een nacht minder goed geslapen.

Eet enkele uren voor het slapen gaan niet meer, en probeer ook het gebruik van tv, computer of mobiele telefoons te vermijden. Het licht van deze apparaten kan de aanmaak van melatonine verstoren. Probeer zoveel mogelijk te ontspannen voor het slapen gaan. Lees een boek, neem een warme douche, ga in bad of maak een wandeling. Door iedere avond dezelfde routine af te wikkelen voor het slapen gaan, laat je aan je lichaam weten dat het zich moet voorbereiden op de nachtrust.

Hoewel je misschien niet direct veranderingen in je slaappatroon merkt als je deze tips uitvoert, zal je na een tijdje vaak wel verbeteringen opmerken. Mocht het slapen nu echt eens niet lukken: blijf dan vooral niet te lang in bed wakker liggen, want dat werkt juist averechts. Ga eruit en ga bijvoorbeeld even een boek lezen in de woonkamer en probeer het een half uurtje later opnieuw!

 

Bronnen: Nu.nl en Science Daily

Delen:  
17 reacties op “Een slapeloze nacht verandert genen
 1. Ik heb een vraag die volgens mn huisarts onmogelijk is.

  Ik ben vorig jaar geopereerd baarmoeder verwijderd omdat ik een vergroeide tumor had buiten de baarmoeder.

  Mn eierstokken heb ik nog.

  Sind mn operatie kamp ik met opvliegers, slapeloze nachten, schimmelinfecties, zweten alsof mn lichaam overkook. Douche 2 keer per dag zo warm heb ik t.

  Ben getest zit niet in de overgang.

  T meest rare en frustrerende zijn mn slaap problemen, lig uren wakker, en ben in een jaar tijd 9 kilo aangekomen. Mn eetgedrag is veranderd in de zin van veel magere producten eten nu.

  Mn infecties heb ik 2 keer per maand.

  Word echt radeloos van t slaapgebrek en de bij komende infecties.

  Is dit herkenbaar?

  Wie kan me helpen? Dokter zeg zit tussen je oren. Was echt kwaad, alleen mn schimmel infecties worden serieus genomen slik 2 capsules per maand ervoor en zalfjes voor de buitenkant.

  Heel mn leven nooit slaapproblemen gehad!!

  Wie kan me helpen?

  Gr corina

  Geschreven door Corina op
 2. als de eierstokken intact zijn gebleven, kan er aan de hormoonhuishouding niet veel zijn veranderd. Dus dat zou de oorzaak dan ook niet moeten zijn.

  Aangezien je baarmoeder is verwijderd, denk ik dat je klachten bij de gynaecoloog thuishoren. Vraag dus aan je huisarts een verwijzing voor de gynaecoloog.

  Je klachten zouden echter ook een psychische oorzaak kunnen hebben. Dat is op zich nog niet zo vreemd na wat er is gebeurd. Het ingrijpende gebeurtenissen….
  Maar dan moet wel eerst duidelijk vast komen te staan dat er lichamelijk niets aan de hand is.

  Geschreven door Tandor op
 3. Een berichtje terug.

  Ik geloof niet dat het psygisch is heb namelijk al 4 gezonde kinderen kreeg 7 jaar geleden een spontane tweeling. Heb nooit hormonen gebruikt of aangerommeld om zwanger te worden.

  Ik heb zulke helse pijnen gehad en extreme bloedingen dat t juist een verademing is dat hij eruit is.

  Heb nooit geen pijn meer, geen bloed meer gezien, dus t lijk me niet dat dit een psygische oorzaak heb.

  In tegenstelling juist, voel me verder super op deze dingen na die ik omschreef.

  En niet elk vrouwen lichaam werkt volgens de logica van een dokter.

  Ik heb forums gelezen en lees juist van vrouwen die geen sex drive meer hebben nou dat heb ik ook niet, t tegenovergestelde juist.

  Hoe verklaar je dat dan?

  Geschreven door Corina op
 4. Ik heb ook niet gezegd dat je psychische klachten hebt, maar dat het wel mogelijk zou kunnen zijn.
  Daarom zou je ook naar een gynaecoloog moeten gaan zoals ik al schreef.
  Voordat je die conclusie kunt trekken moet er eerst goed worden gekeken of er lichamelijke problemen zijn die de klachten kunnen veroorzaken.

  Dat je vier gezonde kinderen hebt heeft niets te maken met eventuele psychische problemen die je nu zou kunnen hebben.
  Het hebben van een tumor en het verwijderen van de baarmoeder is een ingrijpende gebeurtenis. Ook al ben je eigenlijk blij dat ze eruit is. Het kan wel degelijk voor psychische problemen zorgen. Dat komt vaker voor dan je denkt.

  Maar nu eerst maar eens naar de gynaecoloog. Eerst maar eens goed onderzoeken of er wellicht lichamelijk klachten of een verstoorde hormoonhuishouding verantwoordelijk zijn voor je klachten.

  Geschreven door Tandor op
 5. Nog even ter aanvulling:
  Een verstoorde hormoonhuishouding hoeft niet perse veroorzaakt te worden door het verwijderen van de baarmoeder. Het zou bijvoorbeeld ook je schildklier kunnen zijn die de problemen die je nu hebt veroorzaakt. Bloedonderzoek kan dat aantonen. Maar omdat je baarmoeder is verwijderd, denk ik dat het goed is om bij de gynaecoloog te starten.

  Geschreven door Tandor op
 6. Ik heb met grote regelmaat slapeloze nachten deels word dit veroorzaakt door pijn (van de Alvleesklier) en het restless legs syndrome (rusteloze benen).
  Echt ik heb al van alles geprobeerd van een boek lezen tot honing met warme melk, echter niets helpt. Momenteel slik ik ook tussen de 120 en 240 mg per dag afhankelijk van de pijn. Ik ben ook begonnen met slaapmedicatie de Zopiclon 7.5 mg.
  Als ik 2 nachten achter elkaar niet of bijna niet heb geslapen neem ik 2 slaaptabletten in en dan wil ik wel inslaap vallen.
  Bijna dagelijks val ik pas laat in slaap 04:30 soms nog later en ik ben dan ook weer vroeg wakker soms om 08:30 dat betekend dat ik gemiddeld niet langer slaap dan 4 tot 6 uur per nacht. Overdag probeer ik niet te slapen maar soms schreewd mijn lichaam er gewoon om en dan val ik spontaan voor precies 1 uurtje in slaap nooit echt veel langer. Ik heb nog wel meerdere lichamelijke klachten mar daar wil ik nu niet verder op ingaan.
  zijn er mensen die dit herkennen

  Geschreven door Rene van Haarlem op
 7. Een warme douche of warm bad voor het slapen is toch juist niet goed? Ik las laatst zoiets, dat je lichaam juist wat af moet koelen voor het slapen.

  “Neem geen heet bad of hete douche vlak voordat je gaat slapen
  Om makkelijk te kunnen inslapen moet je lichaamstemperatuur namelijk dalen. Een heet bad of hete douche helpt dan niet. Wel kun je twee uur voordat je gaat slapen een bad nemen waaraan je kamille toevoegt voor de ontspanning. Roer twee theelepels kamille door kokend water, laat dit mengsel 10 minuten afkoelen en giet het dan door een zeef in je badwater.”

  Geschreven door Deborah op
 8. Hoi Deborah, deze kon ik nog niet vanavond gelijk uit proberen, twee vraagjes, ga je niet heel erg naar kamille ruiken als je daar een bad mee heb genomen, en mag je dan ook nog zeep gebruiken om je te wassen

  Geschreven door Rene van Haarlem op
 9. ik was normaal een hele goede slaaper maar sinds ik last kreeg van angstaanvallen kan ik helemaal niet slapen wordt of heel vroeg wakker of wordt wel elk uur van de nacht wel wakker!! wil zo graag van angst en slaaploze nachten af!!

  Geschreven door marloes op
 10. ik ben 1 x bij de huisartsenpost geweest dat was eerste keer een paniekaanval kreeg en ben 2 x bij de huisarts geweest zeggen dat het paniekaanval/hyperventilatie dat het niks ernstigs is en ben 2e keer naar een praktijk ondersteunde huisarts geweest ik snap gewoon niet waarom mij angsten niet verdwijnen na het zeggen dat ik gewoon gezond ben en dat niks ergnstigs met mij aan de hand is!! ik durf niet zo goed huisarts te bellen daarvoor nu ik al paar keer ben geweest!!

  Geschreven door marloes op
 11. Als je last hebt van hyperventilatie en daar niets aan doet blijf je die paniekaanvallen houden….Je zult ademhalingsoefeningen moeten doen om daar vanaf te komen. Dat zou ook met behulp van een fysiotherapeut kunnen

  Geschreven door Tandor op
 12. Okeee bedankt voor de tip!! Ik heb ook last van mij borst kan dat borstspier zijn?? Kan je dan een paracetamol voor nemen als je er last van hebt?? Het is meer de bovenkant!

  Geschreven door Marloes op
 13. Hoi rene klinkt goed..Als het vergoed wordt mij verzekering is zilvere kruis..je hebt helemaal gelijk beter voor niks naar de huisarts gaan dan niet gaan en wel iets hebben vrijdag nog bij praktijk ondersteunende huisarts geweest alleen die mag je denk ik niet onderzoeken?

  Geschreven door Marloes op
 14. Wat bedoel je met last van je borst? Druk op je borst kan dus ook door hyperventilatie worden veroorzaakt.

  Geschreven door Tandor op
 15. Ik heb dezelfde klachten.
  Probeer zoveel mogelijk te bewegen,zwemmen,lopen.
  Mijn restless legs zijn idd de grote oorzaak.
  Val ook pas na 4u pas in slaap.
  Zoek ook naar een oplossing.

  Geschreven door Rudolfus op
 16. Ik heb last van slapeloze nachten voor een wedstrijd/presentatie de volgende dag. Ben vaak niet eens gestrest tot ik ga liggen en mn ogen sluit. Dan word ik langzaam misselijk en heb last van zuur en vol gevoel…

  Weet dat de oplossing uit mijzelf moet komen en dat dit psychisch is maar is het misschien verstandig om iets als iberogast te nemen? Ik ben niet zeker of je daar na een tijdje aan went en nog verder van huis bent zegmaar…

  Geschreven door Maxinator op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief