Tips voor beter slapen in de hitte

Tips voor beter slapen in de hitte

De zomer is weer terug. Eindelijk kunnen we overdag weer genieten van de hoge temperaturen en zijn we vooral te vinden op een terrasje of in de buurt van het water. Helaas blijft de hitte wel in je huis hangen en dat is niet echt bevorderlijk voor een goede nachtrust. Zo’n 75% van de Nederlanders heeft bij zomerse temperaturen last van slaapproblemen. Wat zijn tips voor beter slapen als het zo warm is?

Tips voor beter slapen in de hitte

Hou de warmte buiten

De ramen lekker open zetten is een hele natuurlijke reactie bij mooi weer. Maar wanneer de temperaturen langdurig hoog zijn dan kun je overdag beter alle ramen en gordijnen dichthouden. Op deze manier sluit je de warme lucht buiten. Wanneer ’s-avonds de temperatuur weer is gedaald zet dan wel lekker de ramen tegen elkaar open voor de nodige frisse lucht.

Doe een pyjama aan

Veel mensen denken dat het helpt om naakt te slapen wanneer het zo warm is, maar een katoenen shirtje is beter. Dit vangt het zweet op dat anders in je beddengoed zou trekken of dat langer op je huid zou blijven waardoor het lichaam teveel afkoelt en je daardoor weer wakker van ligt.

Maak een koude ‘deken’

Men zegt dat de Egyptenaren een lap vochtig maakten met koud water en daaronder sliepen. Dit kan natuurlijk ook met een vochtig T-shirt dat met bijvoorbeeld een plantenspuit vochtig is gemaakt. Koel is wel al is niet iedereen fan van deze tip. Zorg trouwens wel dat je het matras beschermt tegen deze vochtige ‘deken’.

Koel je kussen

De meeste warmte verlies je via je hoofd. Dus wanneer je een koel kussen hebt koelt je hele lichaam af. Er zijn speciale gelpads bij de drogist te koop die normaliter gebruikt worden bij zwellingen. Maar wanneer je deze gelpads in de vriezer legt en vlak voor het slapen gaan onder je kussen legt dan kun je telkens je kussen omdraaien wanneer deze te warm wordt.

Je kunt natuurlijk ook overdag je kussensloop in de vriezer leggen en vlak voor het slapen gaan om je kussen doen. Dat is pas heerlijk koel.

Daarnaast zijn er in de handel speciale boelweitkussens te koop. Het voordeel van zo’n kussen is dat ze de warmte van ons lichaam niet absorberen en daardoor lekker lang koel blijven. Zeker wanneer je ze een tijdje in de vriezer legt.

Koel je voeten

Sommige mensen kunnen in de winter niet slapen wanneer ze koude voeten hebben, waarschijnlijk hebben deze mensen in de zomer last met het in slaap vallen wanneer ze warme voeten hebben. Dus stap vlak voor het slapen gaan even met je voeten onder een koude douche of kraan om die warme voeten te koelen.

Een andere manier om je voeten te koelen is om je sokken nat te maken met koud water en deze dan met het slapen aan te doen.

Neem wanneer het al de gehele dag zo warm is een heerlijke verkoelende douche. Maar let er op dat het water niet te koud is, want dan moet je lichaam juist weer hee hard werken om de lichaamstemperatuur te verhogen. Lauwwarm of iets koeler douchen dan dat je anders doet werkt al heel verfrissend.

Koel je nek

Wanneer de nek afkoelt dan helpt dit de rest van het lichaam om ook af te koelen. Dit kan met een koud kompres of een koude, natte doek maar het kan ook met een water flesje wat een tijdje in de vriezer heeft gelegen. Dit verkoelen is ook erg lekker op je polsen, enkels, voorhoofd en knieholten.

Airconditioning

Voor sommigen is een airconditioning de beste oplossing voor het lekker slapen in de hitte. Een constante koele temperatuur waarin je heerlijk onder de dekens kunt slapen. Nu is de aanschaf van een airco wel prijzig en sommige mensen kunnen last krijgen van hun luchtwegen en van een droge huid doordat de lucht droog wordt door de airco.

Ventilator

Voor wie een arico te duur is kan een ventilator aanschaffen. Een ventilator zuigt lucht van achter naar binnen en blaast het aan de voorkant er weer uit. Dus zet je ventilator voor je open raam.

Zelf je eigen airconditioning creëren kan door voor je ventilator één of meerdere flessen met ijs of een bak met ijsklontjes neer te zetten. Door het ijs zal de lucht die naar voren wordt geblazen heerlijk koud aanvoelen.

 

Bronnen: Inslaap en RTL Nieuws

Delen:  
4 reacties op “Tips voor beter slapen in de hitte
 1. Ik heb een zware operatie ondergaan. Dikkedarmkanker, waarbij zijn weggehaald prostaat, blaas, tumor en gedeelte dikke darm.
  Ben gelukkig weer opgeknapt (82 jaar), maar de chirurg heeft (om mij

  onverklaarbare reden) een stukje darm laten zitten waardoor ik anaal vocht verlies, niet veel, maar wel vervelend. Is hier iets aan te doen?
  Ik draag nu incontinentie verband, maar dat neemt geen slijm op.

  Geschreven door Arie Ritmeester op
 2. Dit is eigenlijk iets dat je met de chirurg zou moeten bespreken. De chirurg kan uitleggen waarom er een stukje van de darm is blijven zitten en wat er eventueel aan te doen is.

  Geschreven door Tandor op
 3. Als tip 2 staat maak een koude deken, als aanvulling kan ik daarop geven gebruik een microvezel handdoek, die houdt het vocht vast zodat je bed/lakens niet nat worden, nat maken, overtollig water eruit knijpen en gebruiken

  Geschreven door Pieter op
 4. Als je je voeten buiten de deken legt dan koelen ze ook af.

  Geschreven door Ilja hoevenaars op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief