Wil jij ook beter slapen?

Wil jij ook beter slapen?

Slaap is essentieel voor ieder mens. Zodat je de dingen van overdag kunt verwerken. Zodat je lichaamscellen gerepareerd en/of vervangen kunnen worden. Maar ook zodat je lichaam en je geest kunnen ontspannen en opladen voor de volgende dag.

Wat is normaal slapen?

Wat ‘normaal’ is aan slaapbehoefte en –ritme verschilt per persoon, maar de meeste mensen hebben 6-9 uur slaap nodig. Naast het aantal uren slaap (kwantiteit) is ook de kwaliteit van je slaap belangrijk. Een glaasje wijn bijvoorbeeld voor het slapen gaan doet je wel ontspannen, maar je slaap blijkt hierdoor korter te worden en minder diep.

Slaapprobleem

Slaapproblemen’ zijn er in diverse vormen. Van slecht in slaap kunnen vallen, vaak tussendoor wakker worden tot veel te vroeg wakker worden. Met als gezamenlijk resultaat: je voelt je niet uitgerust. Vanuit deze situatie ontstaan er vaak andere klachten en problemen.

10 tips om beter te slapen

Waarschijnlijk ken je de volgende tien tips al wel om beter te slapen:

 • Neem geen cafeïne, chocolade en alcohol meer ’s avonds.
 • Stop met fysieke activiteit/sport twee uur voordat je gaat slapen.
 • Doe ademhalingsoefeningen, yoga, luister naar (geleide) meditaties, of naar ontspannende muziek terwijl je al in bed ligt.
 • Dim het licht alvast eerder op de avond zodat je lichaam al het slaaphormoon melatonine aan gaat maken.
 • Zet televisie en computer op tijd uit, liefst twee uur voordat je gaat slapen.
 • Leg je telefoon buiten je slaapkamer of zo ver mogelijk bij jou vandaan.
 • Zet het raam open en de verwarming uit.
 • Neem een glas melk en/of eet een banaan.
 • Ga zoveel mogelijk op een vast tijdstip naar bed.
 • Overweeg melatoninepilletjes; dit is een supplement dat de aanmaak van je lichaamseigen slaaphormoon melatonine ondersteunt.

Anders kijken

Je kunt ook anders naar slaapproblemen kijken. Want ziekte en lichamelijke problemen staan niet op zichzelf. Jij bestaat namelijk niet alleen uit je lichaam. Je hebt bijvoorbeeld ook gedachten en emoties. Die bepalen weer je gedrag. Dus onderling beïnvloeden ze elkaar. Samen vormen ze jou, dus je kunt ze niet los van elkaar zien.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je stress hebt omdat er een reorganisatie is in het bedrijf waar je werkt en er een kans is dat jouw baan ophoudt te bestaan. Wat kan er dan gebeuren? Je begint je zorgen te maken: ’Wat als…’, ‘Hoe moet dat dan? of ‘Ik vind nooit meer een andere baan!’. Je voelt bijvoorbeeld angst omdat je zekerheden worden bedreigd. Je lichaam reageert dan op die gedachten en die dreiging en wordt in een staat van paraatheid gebracht: stresshormonen worden afgescheiden, spieren spannen zich aan, je hart gaat sneller kloppen, je ademhaling versnelt, etc.

Vanuit die staat van paraatheid heb je bijvoorbeeld een kort lontje en reageer je kortaf naar je kinderen of partner. Met als gevolg dat je slecht slaapt omdat je maar blijft malen, omdat je je angstig voelt en omdat de adrenaline door je lichaam raast (want je lichaam bereidt een vecht- of vluchtreactie voor omdat het zich bedreigd voelt).

Dit hele proces kan zich bewust afspelen, maar zeer zeker ook onbewust. Dus op een veel subtielere laag, zonder dat je het echt goed doorhebt.

Uit balans

Op het moment dat je gezond bent, dan is er evenwicht en ben je in balans. Elk lichamelijk probleem wat je ervaart geeft jou dus eigenlijk een signaal dat er ergens in jou iets uit evenwicht is. Geen balans, dus een ‘te veel’ of een ‘te weinig’. Deze disbalans uit zich in je lichaam maar vindt zijn oorsprong vaak op een onderliggend, ander niveau.

Dus vraag jezelf eens af: ‘Als ik even heel eerlijk ben, op welk gebied is er geen evenwicht in mijn leven?’ Kijk dan verder, dieper dan alleen het lichamelijke (Ik slaap te weinig/slecht). Op welk vlak voel je een ‘te veel’ of ‘te weinig’?

Pieker je bijvoorbeeld te veel? Of werk je te veel/ontspan je te weinig? Voel je te veel angsten en dus te weinig veiligheid? Ben je te serieus, heb je te weinig plezier? Voel je veel verdriet maar duw je dat steeds weg zodat het aandacht blijft vragen? En misschien belast je je lichaam wel met bepaalde voeding waar het overgevoelig voor is.

Op deze manier word je je bewust van mogelijk de werkelijke oorzaak van je slaapprobleem en kun je deze bij de wortel aanpakken. Want als je weer balans brengt in jouw leven, zal je lichaam dit ook weerspiegelen.

 

Bronnen: BENU Apotheek en Hersenstichting

Delen:  
2 reacties op “Wil jij ook beter slapen?
 1. Ik heb ook al jaar last van me maag/slokdarm. . Me hart is onderzoek en was goed.
  Ik heb last van raar gevoel maag/slokdarm (niet echt pijn wat sommige mensen hier wel hebben)
  Maar mijn ademhaling verkrampt ook gevoel van even verstikking duurt maar 2 sec maar vind dat erg eng. Ook dan last van hartoverslagen. . Herkent iemand dit?

  Geschreven door Simone op
 2. Lijkt op hartritme stoornis wat ik ook heb.Slik daar metroprolol voor.

  Geschreven door inge op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief